Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Кремль домігся 6 років ув’язнення для українця Павла Гриба

Російський суд визнав Павла Гриба винним у сприянні терористичній діяльності. Українця засудили до 6 років колонії. Вирок оголосив Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) у п’ятницю.

Напередодні Павло Гриб у своєму виступі заявив, що не визнає висунуті проти нього обвинувачення й сказав, що співробітники ФСБ “бандити та вбивці”.

Також українець оголосив голодування.

Російська прокуратура просила для 20-річного підсудного 6 років колонії загального режиму, сторона ж захисту вимагала виправдати його і звільнити з-під варти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На засіданні в четвер Павло Гриб, який має вроджене захворювання, попросив про медичну допомогу. Після огляду лікарі заявили про наявність у Гриба проблем зі шлунком, однак суд відмовив у перенесенні засідання.

Батько засудженого Ігор Гриб в ефірі “Прямого” заявив, про те, що “буде подана апеляція, будуть подані матеріали в Європейський суд з прав людини“.

Ігор Гриб зазначив, що у його сина проблеми зі здоров’ям і на останніх засіданнях йому кожного разу викликали швидку.

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, у якій вимагає “негайно скасувати незаконний вирок у справі” та надати Павлу Грибу необхідну медичну допомогу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також МЗС закликало міжнародну спільноту посилити тиск на Росію задля звільнення українця.

Європейський Союз закликав Росію звільнити Павла Гриба, а “до тих пір, поки він залишається під вартою, українським лікарям мають дозволити бачити його, як того вимагає рішення Європейського суду з прав людини“, – наводить слова заяви агентство “Інтерфакс”.

ЄС називає затримання Павла Гриба “незаконним”.

Батько обвинуваченого Ігор Гриб 21 березня повідомив ЗМІ, що не вірить у виправдальне рішення стосовно свого сина і сподівається на його обмін.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В нас одна надія, що відбудеться якийсь обмін, або, можливо, гуманітарна акція з боку керівництва РФ“, – наводить слова Ігоря Гриба “Укрінформ”.

Він додав, що родичі Павла Гриба та його адвокати планують звертатися до світової спільноти із проханням про сприяння у його звільненні.

Батько засудженого підкреслив, що хлопець потребує “термінової операції”, без якої може померти.

19-річний на той час українець Павло Гриб зник на території Гомельської області Білорусі ще 24 серпня 2017 року. Два тижні доля хлопця була невідома. Білоруські правоохоронці заявляли, що у них його немає.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Лише через 14 днів ФСБ Росії повідомило українських дипломатів, що хлопець перебуває у СІЗО у Краснодарі. Його затримали за звинуваченням за статтею “про тероризм”.

До Гомеля Павло Гриб поїхав на зустріч із дівчиною, з якою переписувався в інтернеті.

Справу Гриба передали для розгляду в Північно-Кавказький окружний військовий суд, він був етапований з Краснодара в Ростов-на-Дону.

Судові слухання у справі почалися в липні 2018 року, підсудний заперечує звинувачення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У листопаді 2018 року суд востаннє продовжив арешт Павла Гриба до 24 квітня 2019 року.

Родина Павла Гриба звернулась із заявою до Європейського суду з прав людини щодо дій Росії, які можуть загрожувати життю хлопця.

Також родичі вимагають у РФ забезпечити хлопцю доступ до медичного обслуговування, адже він потребує щоденного специфічного лікування через вроджене захворювання.

Хлопець має проблеми з кровообігом через синдром портальної гіпертензії. Кожен день перебування хлопця у СІЗО в неналежних умовах може бути фатальним для його життя, стверджують родичі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Батько Павла Гриба служив в Україні прикордонником. Він розповідає, що син активно висловлювався у соцмережах щодо політичних питань. До Збройних сил чи добробатів не має стосунку, не їздив на Донбас та ніколи не виїздив за кордон.

За словами батька, у соцмережах син познайомився з дівчиною. Вона представилась патріоткою України з-під Сочі.

Низка ЗМІ встигли поспілкуватися з дівчиною Тетяною, з якою нібито мав зустрітися Павло Гриб. Дівчина розповіла журналістам, що організувала зустріч під тиском ФСБ.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності