Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Крилата ракета з ядерною установкою, – “Росатом” говорить про вибух “нового спецвиробу”

У держкорпорації “Росатом” визнали, що вибух у ядерному центрі Архангельску, який забрав життя п’ятьох людей, стався “під час випробування нового спецвиробу”.

Про це 12 серпня повідомила пресслужба корпорації.

За словами керівника “Росатома” Олексія Лихачова, співробітники Сарівського ядерного центру загинули в Архангельській області на минулому тижні під час випробування “нового спецвиробу”.65558413_2424044427653639_7108982013813587968_n

Ми провели в останню путь наших колег, які трагічно загинули під час випробувань нового спецвиробу. Вони до останнього залишилися віддані своєму обов’язку і пішли, як справжні герої“, – сказав він.

Що саме вибухнуло в Архангельській області – таємниця. Військові експерти припускають – вибух міг статися під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою. Через це й сталося короткочасне підвищення радіації. Про це повідомила влада сусіднього Северодвинська. У “Грінпісі” заявили, що радіація була перевищена в 20 разів. Станом на 10 серпня, за даними Єдиної державної автоматизованої системи моніторингу радіаційної ситуації, радіаційна ситуація в Северодвинську в межах норми.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після вибуху в Архангельській області почалася паніка – місцеві жителі масово скуповують в аптеках йод через чутки про радіаційне забруднення.

Своєю чергою голова правління екологічного правозахисного центру “Беллона” (Санкт-Петербург) Олександр Нікітін заявив “Інтерфаксу”, що вибух реактивної рухової установки мав локальний характер і місцевому населенню не варто побоюватися радіаційної загрози.

Офіційну заяву Російського федерального ядерного центру – Всеросійського науково-дослідного інституту експериментальної фізики (РФЯЦ-ВНДІЕФ) опубліковано 11 серпня на сайті міської інформаційної газети “Колючий Саров”. Її також показали на місцевому телебаченні. Причиною загибелі вчених-випробувачів став вибух малогабаритного ядерного реактора, що є частиною двигуна об’єкта військового призначення.

Про це розповіли директор РФЯЦ-ВНДІЕФ Валентин Костюков і науковий керівник центру В’ячеслав Соловйов.

Заступник директора РФЯЦ, член-кореспондент РАН Олександр Чернишов підтвердив інформацію про короткочасний радіоактивний стрибок у місті Сєверодвінську, що розташовується за 30 кілометрів від місця катастрофи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Найбільш тривожну подробицю повідомив науковий керівник РФЯЦ В’ячеслав Соловйов. Він виступав третім і для початку уточнив, що дослідження і розробки в інтересах Міноборони проводяться в межах наукової програми Саровського ядерного центру.

Над якою саме зброєю працювали вчені-випробувачі, незважаючи на шокуючу відвертість, фізики не сказали. У липні минулого року “Коммерсант” писав про те, що саровський ядерний центр спільно з єкатеринбурзьким ДКБ “Новатор” бере участь у створенні міжконтинентальної ракети необмеженої дальності. Про ракету на ядерному паливі у своєму посланні в березні 2018 року розповів президент Володимир Путін. Пізніше вона отримала назву “Буревісник”.

У липні 2018 року, майже рік тому, Міноборони повідомило про підготовку “льотних випробувань експериментальних зразків крилатої ракети удосконаленої конструкції”. “Малопомітна, яка низько летить крилата ракета, що несе ядерну бойову частину, з практично необмеженою дальністю, непередбачуваною траєкторією польоту і можливістю обходу рубежів перехоплення, є невразливою для всіх існуючих і перспективних систем як ПРО, так і ППО”, – розкрило тоді військове відомство сутність “Буревісника”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності