Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Критична ситуація в Україні із COVID-19 є наслідком медреформи Супрун, – Ігор Шурма

Екс-нардеп Шурма вважає, що показники захворюваності на коронавірус і пневмонію збільшуються в Україні, та на Львівщині зокрема, через те, що система охорони здоров’я не може протистояти інфекціям внаслідок діяльності місіс Уляни Супрун.  

На думку екс-народного депутата Ігоря Шурми, високі показники захворюваності на коронавірус та пневмонію на Львівщині (та в Україні, загалом) тримаються через те, що система охорони здоров’я не може протистояти інфекції та іншим хворобам внаслідок діяльності Уляни Супрун.

Якщо говорити про діяльність екс-т.в.о. міністра охорони Уляни Супрун, то я навмисно не вживаю слова “медична реформа”, оскільки немає рішення Коституційного суду щодо законності цих законопроєктів“, – уточнив Ігор Шурма.

Шурма нагадав, що саме за часів Уляни Супрун в Україні ліквідували санепідслужбу та зруйнували поліклінічну службу.  Екс-нардеп переконаний, що саме відсутність контакту хворих з лікарями первинної ланки призвела до загострення гострих вірусних респіраторних захворювань, від чого збільшилась не лише кількість хворих зі запущеною пневмонію, але й кількість летальних випадків від неї.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Щороку спостерігаємо сезонний період збільшення гострих респіраторних вірусних захворювань, грипу тощо. Раніше дільничні терапевти частину робочого часу проводили на прийомі хворих в полікліниці, а потім відвідували хворих за викликами. Вони безпосередньо оглядали хворих і лише згодом визначали діагноз, призначали лікування чи корегували його. Хворі перебували під постійним наглядом лікаря з першої хвилини звернення, а тому загострення простудних захворювань чи переростання в затяжні пневмонії відбувалось не так часто, як зараз.

Після так званої “реформи” первинної ланки системи охорони здоров’я громадяни констатують, що сімейні лікарі практично не відвідують хворих, а записатися в день звернення на прийом достатньо важко. Відтак лікарі діагностують захворювання, призначають лікування телефоном чи скайпом, часто їхні відповіді грунтуються не на об’єктивному огляді хворого, а лише зі слів пацієнтів. З хворими лікарі контактують лише тоді, коли виникають серйозні ускладнення, і тому часто вони безпосередньо втручаються в лікування вже тоді, коли уникнути ускладнень практично неможливо.

З іншого боку, сьогодні значна кількість людей, які потребують лікарської допомоги, особливо серед соціально незахищених категорій населення старшої вікової групи, з огляду на неефективність віртуальної  моделі спілкування сімейних лікарів з пацієнтами, просто уникають звертання до медиків, оскільки не бачать користі у такому спілкуванні, намагаються лікуватись самостійно, а це також призводить до негативних результатів. Так зростає кількість запущених випадків, а ускладення вже важко лікувати в стаціонарі“, – пояснив він.

Екс-нардеп переконаний, що не варто дивуватись тому, що Україна вже четвертий місяць бореться з коронавірусом, а кількість захворювань та летальних випадків лише зростає. Причому не лише серед тих, хто хворий на коронавірус, але й поміж тих, в кого діагностували, наприклад, пневмонію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цій ситуації не варто звинувачувати лікарів чи пацієнтів. Їх всіх загнали в систему, яка не може адекватно відповідати на виклики реальності. Серйозні захворювання діагностують не завжди вчасно, а відтак зростає кількість ускладнень та летальних випадків“, – зазначив він.

Нагадаємо, що сьогодні Львівська область вийшла в лідери за показником кількості підтверджених випадків інфікованих коронавірусом (4627). Львівська область також займає друге місце серед областей України за показником летальних випадків тих, хто був інфікований коронавірусом (123).

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності