Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Кучма від імені України підписав “формулу Штайнмаєра”, – російські ЗМІ

У російських ЗМІ заявили, що українська делегація нібито підписала скандальну “формулу Штайнмаєра” у вівторок, 1 жовтня, на переговорах у Мінську.

Зокрема, про це з посиланням на власні джерела в Тристоронній контактній групі повідомляє ТАСС.

Відзначається, що свій підпис під планом Донбасом нібито поставив представник Києва, другий президент України Леонід Кучма.7ca74aa4eca0a7c6915c064a5cdafcc8-wide-big

Інформацію про підписання розповсюдило і “РИА Новости”. Джерело видання заявило, що деталі повинен незабаром озвучити представник ОБСЄ Мартін Сайдік.

Текст “формули” підписаний у формі, яку погодила контактна група. Поставлені підписи всіх учасників: України, “республік”, РФ і ОБСЄ”, – сказано в повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

При цьому, офіційного підтвердження підписання плану поки не надходило.

Нагадаємо, якщо “формула Штайнмаєра” зводиться до проведення виборів на окупованих територіях згідно з українським законодавством та під наглядом Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Після проведення виборів – якщо ОБСЄ їх визнає вільними – Україна надає особливий режим місцевого самоврядування теренам, які нині становлять ОРДЛО. І Київ отримує контроль над кордоном, хоча варто зауважити, що при багатьох згадках у ЗМІ про формулу Штайнмаєра український контроль над кордоном часто не згадують.

Згодом, на брифінгу 1 жовтня президент Володимир Зеленський  підтвердив, що Україна погодилася на проведення виборів на Донбасі за так званою «формулою Штайнмаєра», але тільки після виведення військ. І якщо вибори пройдуть за стандартами ОБСЄ, Донбасу буде надано особливий статус.

Як розповів Зеленський, на зустрічі контактної групи у Мінську 1 жовтня обговорювалося питання звільнення полонених на Донбасі. По-друге, досягнуто домовленості про початок розведення військ у Петрівському та Золотому. При цьому Зеленський запевнив, що населенню цих населених пунктів, із яких підуть українські військові, нічого не загрожує, «напризволяще» людей не залишать. Як приклад Зеленський навів Станицю Луганську, де розведення вже відбулося.
І головне, президент прокоментував досягнуту у Мінську домовленість щодо проведення виборів на Донбасі за так званою «формулою Штайнмаєра». Він наголосив, що закон, який передбачає особливий статус Донбасу, ще не написано, його буде ухвалено після суспільного обговорення та у ньому не буде перейдено «жодної червоної лінії». Крім того, він почне діяти лише після того, як вибори на Донбасі пройдуть згідно стандартів ОБСЄ та це буде підтверджено з боку ОБСЄ. Тобто ніхто вибори «під дулом кулеметів» проводити не буде. Як зазначив Зеленський, «якщо там хтось буде, то виборів не буде… ми ніколи не підемо на проведення виборів якщо там будуть військові». На питання про виведення російських військ він зазначив, що «це питання має бути обговорено в Нормандські форматі, перед виборами». Також перед виборами Україна повинна взяти під контроль кордон з РФ, «інакше їх не буде».
Раніше глава МЗС Пристайко заявляв, що ніякого особливого статусу для Донбасу не буде. Також він припустив, що в Україні можуть бути проведені місцеві вибори одночасно з виборами на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Водночас представник України в ТКГ Леонід Кучма зазначив, вибори в ОРДЛО не можна проводити до повного виведення з регіону російсько-терористичних військ.
У Росії заявили, що Київ має підписати документи про визнання «формули Штайнмаєра» і це є умовою проведення наступного саміту «нормандської четвірки». Однак Вадим Пристайко запевнив, що сторони не планують підписувати будь-яких документів під час запланованої зустрічі.

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності