Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Кучму запросили на передову посидіти під обстрілами без права на відповідь

На Луганщині військові тримають оборону та не особливо серйозно ставляться до заяв переговорників у Мінську щодо шляхів примирення на Донбасі. Слова Леоніда Кучми про заборону бійцям відповідати на ворожі обстріли на передовій коментують із гумором.9ea189f-kuchma

Ну, не будемо! Ми не стріляємо, патронів нема, мало”, – регочуть одні. “Вони будуть по нас працювати, а ми що, каменями по них будемо кидати, чи що?” – не розуміють інші. Якщо великі політики цього досі не розуміють, військові ласкаво запрошують їх до себе. “Хоче Кучма такого закону – хай приїде сюди сам, постоїть в окопах, подивиться, як воно тут добре, коли по тобі працюють, а ти не можеш дати відповіді“, – пропонує боєць батальйону “Донбас” із псевдо “Гиря”.

Не стріляти навіть у відповідь – пропозиції Кучми щодо війни на Донбасі стривожили суспільство. Натомість в Росії жодних компромісів зі свого боку публічно обіцяти не стали. Фракція “Народний фронт” у Верховній Раді зажадала від президента Зеленського скликати засідання РНБО, щоби обговорити умови відновлення територіальної цілісності України. Заяви представників Тристоронньої контактної групи у Мінську депутати вважають “дивними”.

Загалом бійцям не до політики – позивний “Ара” уважно вдивляється в бінокль, аби не пропустити жодного руху з протилежного боку поля. “Їх самих не видно, зараз воно зеленню все поросло”, – пояснює боєць батальйону “Донбас”. Високі зарослі, або по-військовому “зеленка” – нині для бійців велика перепона. Через рясну траву й кущі ворога погано видно, а йому не видно українських воїнів, тому бойовики раз по раз із автоматів та кулеметів просто прострілюють місцевість. “Бур’ян виріс по пояс, вони нас бояться, ми їх не хочемо підпускати”, – розповів “Ара”.

Через цю ж таки зеленку нині гаряча пора для снайперів – вони намагаються підлізти ближче до позицій й відкривають прицільний вогонь. “Снайпер ось тут був, із крупняка працював, щось таке серйозне. За кілометрів сто навпроти нас став, простріли робив”, – каже солдат. Ці позиції українських воїнів на Луганщині – одні з найгарячіших по всій лінії фронту. Декілька тижнів тому не було й дня, аби з окупованого боку їх рясно не накривали з важких мінометів. Нині ж в бойовиків відбулася ротація, і активність трохи стихла. “Більше укріплюються, менше вони, набагато менше, працюють“, – констатує боєць із позивним “Гиря”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Моменти ворожого затишшя хлопці дарма теж не втрачають – і собі копають нові укріплення, тим самим поліпшуючи тактичне становище. “Вони вище за нас, і ми намагаємося вийти на їхню висоту“, – пояснюють вони. Лише в перервах між такими роботами у солдатів є час потеревенити і дізнатися новини з “великої землі”. Саме під час таких перерв і обговорюють почуте про перемовини в Мінську.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності