Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Львівський автозавод закриває провадження

3 - Львівський автозавод закриває провадження.Легендарний Львівський автобусний завод (ЛАЗ) практично повністю зупинив виробництво. Українські міста транспортний парк ледь оновлюють, російський ринок закрився, у Львові у власників заводу конфлікт з місцевою владою. Ратифікація угоди про асоціацію ЛАЗу не допоможе, а швидше нашкодить.

Про конфлікт з міською владою, борги за Євро-2012 і боротьбі за виживання ЗМІ розповів голова правління компанії Сіті транспорт груп, що управляє ЛАЗом Ігор Чуркін.

– У вас є три виробничі майданчики на Україні. Які з них працюють? Що ви зараз випускаєте і скільки?
– Стоїть завдання зберегти виробництво, як таке. Детальніше говорити не буду. Зараз готується один контракт, сподіваюся, через місяць зможу поділиться з вами хорошими новинами.

– Мер Львова, Андрій Садовий каже, що ЛАЗ практично не працює. Що відбувається на підприємстві?
– Із-за політичної та економічної ситуації в країні, українські компанії ніхто із зарубіжних партнерів не сприймає серйозно – шарахаються від нас, як від прокажених. У переговорах, тиснуть руки, але далі нічого не йде. Перестали кликати на форуми, семінари. Раніше відбою не було пропозицій від європейських постачальників. Зараз тиша. Нас не сприймають серйозно, як партнерів. Країна вже тривалий час знаходиться в незрозумілій для всіх ситуації – нікуди не можемо вступити, то починаємо війну, то закінчуємо, то курс змінюється, то стратегія розвитку галузі. У таких умовах ніхто серйозно з нами не буде співпрацювати.

– ЄС в односторонньому порядку зменшив, а в деяких випадках усунув мита на товари, вироблені на Україні. З підписанням економічної частини угоди про асоціацію, ЛАЗ зможе конкурувати в Європі?
– Якщо Україна підпише економічну частину угоди про асоціацію з ЄС – ніякі українські промислові підприємства не виживуть. Я вивчав зарубіжний досвід.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Румунії, Болгарії, Угорщини не залишилося ніяких підприємств, взагалі. ЄС жорстко регламентує хто і що повинен робити, лімітуючи обсяги і номенклатуру продукції, що випускається.

Зараз українським компаніям виграти в європейських тендерах на постачання техніки нереально.
Головна проблема – у нас немає свого дешевого фінансового ресурсу. Стратегія ЄС спрямована на закриття виробництва в таких країнах, як Україна. Для них це ринок збуту. Вони готові купувати більш дорогу, але свою техніку, щоб надати робочі місця своєму населенню.

Крім того, конкурентні умови не рівні. Наприклад, Audi в Угорщині сплачує лише податок на землю і зарплату. Найбільший податок на прибуток – вони не платять. Якщо у нас зупиниться виробництво, купувати доведеться там, але набагато дорожче.

Проте, як подейкують декотрі знаючі львівські депутати, усе може кардинально змінитися після парламентських виборів: від власників чи керівництва заводу до раптового одержання нових вигідних замовлень…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підготував Ярослав Гібура

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності