Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ЛЬВІВ’ЯНАМ (САДОВОМУ) ГРОШІ НЕ ПАХНУТЬ

У Львові на місці будинку ХІХ ст. на вул. Шевченка, 80 зведуть каскад багатоповерхівок. У березні забудовник обгородив земельну ділянку і почав зносити старий будинок, що спричинило обурення користувачів соцмереж.

Як вдалося з’ясувати, житловий комплекс на місці старої будівлі зводить компанія екс-голови фракції Партії регіонів у Донецькій облраді Сергія Напраснікова, який переїхав до Львова і започаткував тут девелоперський бізнес.

Хто зносить будівлю на вул. Шевченка?

Як розповів завідувач сектору цивільної забудови управління архітектури ЛМР Максим Петришин, 31 грудня 2015 року ТОВ «Буддеталь» отримало містобудівні умови та обмеження на зведення багатоповерхового житлового комплексу на вул. Шевченка, 80.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За два тижні до того, 12 грудня 2015 року, колишній власник ТОВ «Буддеталь» львів’янин Василь Мазур продав компанію донеччанам Сергію Напраснікову та Аллі Напрасніковій.

snapraslikovБлизький до олігарха Ріната Ахметова донецький бізнесмен Сергій Напрасніков у 2006-2010 роках був головою фракції Партії регіонів у Донецькій облраді. Після цього Сергій Напрасніков керував девелоперським сектором будівельної компанії «ДСК Північний», яка відзначилася тим, що в збудованій нею в Донецьку багатоповерхівці «Квартал Люксембург» у березні 2013 року випала частина стіни.

Сергій Напрасніков також є гендиректором ПАТ «Перший донецький авторемонтний завод» та власником будівельних фірм «Донстройка» і «Калінка-Донецьк», які зареєстровані в Донецьку і, згідно з ЄДР, не припинили своєї діяльності.

Власник ТОВ «Буддеталь» Сергій Напрасніков наразі недоступний для коментарів. Натомість директор фірми Олександр Сімановський розповів ZAXID.NET про те, Напрасніков виїхав з Донецька і наразі живе у Львові.

Підрядником, який виконує будівельні роботи, є ТОВ «Євроуніверсал», зареєстроване на донеччанина Роберта Мазманяна.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що збудують замість старої вілли?

Ділянку площею 5550 кв. м на вул. Шевченка, 80 ТОВ «Буддеталь» орендує у Львівської міськради з 2008 року. Саму ж будівлю ХІХ ст. компанія придбала через кілька днів після того, як її власником став Напрасніков, – 29 грудня 2015 року.

У договорі про оренду земельної ділянки, який міська рада уклала з колишнім власником ТОВ «Буддеталь» Василем Мазуром, зазначалося, що ділянка призначена для розташування «офісно-торгового комплексу з готельними номерами». Утім, у виданих фірмі 31 грудня 2015 року містобудівних умовах та обмеженнях уже вказано, що на цьому місці на площі 2850 кв.м зведуть каскад багатоповерхівок.

За словами в.о. директора департаменту містобудування Львівської міськради Сергія Коровайника, така зміна призначення ділянки не є порушенням законодавства.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ст.20 Земельного комплексу України дозволяє використовувати земельну ділянку в межах категорії за погодженням управління архітектури. Категорія житлова та громадська забудова передбачає і зведення житла, і готелів, і ще низки об’єктів. Якщо управління архітектури погодило забудовнику містобудівні умови та обмеження, то він може будувати там житло», – пояснив Сергій Коровайник ZAXID.NET.

Забудовник планує звести на вул. Шевченка три черги багатоквартирного житлового комплексу з вбудованими громадськими приміщеннями та підземним паркінгом. Висота секцій житлового комплексу буде різною – від п’яти до десяти поверхів. Загальна площа новобудов становитиме 14 тис. кв. м.

За словами теперішнього директора ТОВ «Буддеталь» Олександра Сімановського, перший двосекційний будинок мають збудувати до жовтня 2016 року.

Чи цінна споруда, яку зносить забудовник?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У погодженому управлінням охорони історичного середовища ЛМР історико-містобудівному обґрунтуванні будівництва багатоповерхівок зазначається, що будинок на вул. Шевченка, 80 збудований у ХІХ столітті, однак зазнав значної перебудови. «Давня споруда сьогодні повністю втратила свій первісний вигляд (…), на що вказує аналіз первісної конфігурації будинку станом на ХІХ століття і сьогоднішній», – мовиться в документі.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко-Швець, будинок не входить до числа історичних пам’яток.

Краєзнавець Ігор Мельник також зазначає, що будівля на вул. Шевченка, 80 не є історичною пам’яткою. «Імовірно, там була вілла або приміська садиба. Будувалася вона неодночасно: і в ХІХ, і в ХХ столітті. Починаючи з ХХ століття там були майстерні», – розповів він ZAXID.NET.

В історичних джерелах згадок про цю будівлю обмаль. Світлина, яку нині поширюють у соцмережах із підписом «палац Розборських», була вперше опублікована у книжці історика Адама Краєвського «Львівські передмістя», виданій у 1909 році. Там ця будівля названа «старий палац на вул. Янівській (колишня назва вул. Шевченка)».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Однак Ігор Мельник не вважає цю споруду палацом. «Це більше зразок промислової архітектури, а не палац», – каже він. Попри це краєзнавець переконаний, що будівлю краще було б не зносити. «Варто було б його зберегти, але для цього потрібен господар», – вважає Ігор Мельник.

Джерело

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності