Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Мадярам теж “став кісткою у горлі” ухвалений Радою мовний закон…

Уряд Угорщини попередив НАТО, що буде надалі блокувати проведення Комісії Україна-НАТО у відповідь на ухвалення Радою мовного закону.

Про це з посиланням на джерела в уряді Угорщини повідомив у Twitter угорський журналіст-розслідувач Шабольч Пануй.

Джерела повідомляють мені, що посадовці уряду Угорщини заявили заступнику генерального секретаря НАТО Роуз Готтемоллер під час її візиту до Будапешту, що Угорщина продовжуватиме блокувати переговори на високому рівні між НАТО та Україною, якщо Україна ухвалить мовний закон, що і відбулося щойно, або у випадку зазіхань на права меншин з боку України”, – твітує угорський журналіст-розслідувач Шабольч Пануй (Szabolcs Panyi).

Szabolcs Panyi
@panyiszabolcs

Expect another round of Hungarian-Ukrainian diplomatic tensions as Ukraine’s parliament adopts a new, restrictive & nationalistic language law. It is primarily aimed against Russian speakers, but collateral damage is done to 150K ethnic Hungarians as well. https://www.ukrinform.net/rubric-polytics/2688923-ukrainian-parliament-adopts-language-law.html 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ukrainian parliament adopts language law

The Verkhovna Rada, Ukraine’s parliament, has adopted the law on ensuring the functioning of Ukrainian as a state language. — Ukrinform.

ukrinform.net

Szabolcs Panyi
@panyiszabolcs

Sources tell me that Hungarian gov’t officials made it clear to NATO DSG @Gottemoeller during her visit to Budapest that Hungary will keep blocking high-level Ukraine-NATO talks if UA passes its language law (which just happened) or in case of any infringement of minority rights.

19 people are talking about this

У четвер Верховна Рада ухвалила закон про функціонування державної мови, який передбачає обов’язок громадян володіти українською, усталює її пріоритетне використання чиновниками, у громадському просторі, культурі, ЗМІ.

Коментуючи ухвалення закону Пануй також відзначив, що очікує нового раунду дипломатичної напруги між Угорщиною та Україною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ухвалений закон журналіст назвав “таким, що обмежує” та “націоналістичним”.

“Він головним чином спрямований проти російськомовних, але також постраждають 150 000 етнічних угорців”, – відзначив угорський журналіст.

У червні 2017-го року повідомлялося, що за результатами опитування, проведеного у травні того року Київським міжнародним інститутом соціології за кошти Університету Альберти в Канаді, 64% громадян України підтримують політику державного сприяння українській мові.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав неприйнятним ухвалений у четвер Верховною Радою закон про мову. Наразі Угорщина блокує проведення засідань Комісії НАТО-Україна мотивуючи те тим, що Україна буцімто систематично порушує права угорської громади.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як відзначає сайт МЗС України, Комісію Україна-НАТО створено з метою вироблення рішень, спрямованих на розвиток відносин між Україною та НАТО, загальної оцінки стану розвитку відносин як у рамках програми “Партнерство заради миру”, діяльності у військово-політичний сфері в контексті імплементації річних планів співробітництва, огляду процесу планування. Комісія Україна-НАТО виконує функцію форуму з обговорення питань безпеки, а також тих, що становлять обопільний інтерес.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності