Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Молоді фахівці та проблема пошуку роботи

Випускники вузів, отримавши освіту, стикаються з проблемою працевлаштування. Адже роботодавці бажають бачити у своєму штаті співробітників з досвідом роботи. Молоді фахівці традиційно є однією з найбільш висококонкурентних категорій пошукачів. За даними дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, на одне робоче місце претендує 4-5 кандидатів. Цей показник високий, однак нижчий ніж рік тому. Влітку 2015 р. на одну вакансію припадало 6-7 пошукачів.Молоді фахівці — в числі тих, хто найактивніше розміщував резюме в першому кварталі поточного року. Загальна кількість резюме від спеціалістів без досвіду роботи на сайті hh.ua становить 22% від загальної кількості.

Найбільш охоче молодь приймають на посади менеджерів з продажів, операторів колл-центрів, кур’єрів і позиції адміністративних працівників (секретарів, асистентів, офіс-менеджерів). Однак аби втриматися на цій роботі, співробітникам необхідно показувати високі результати. Ці фахівці також потрапляють під скорочення, якщо їх внесок у бізнес-результати компанії незначні. Варто відзначити, що досить високий рівень зарплати компанії пропонують саме менеджерам з продажів, фахівцям по роботі з клієнтами і тим, хто готовий розвивати бізнес.

Заробітна плата для спеціалістів без досвіду роботи на сьогодні складає в середньому 1,5-3 тис. грн. у регіонах і 3-5 тис. грн. в Києві.

Стосовно найбільш затребуваних професій, то цей перелік залишається без кардинальних змін протягом тривалого періоду. Менеджери з продажу, IT-фахівці, продавці та маркетологи, офіс-менеджери і керівники регіональних представництв користуються попитом як і рік тому. Низька конкуренція стабільно фіксується також серед представників робітничих професій, тому сьогодні цим фахівцям знайти роботу досить легко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Найвища конкуренція спостерігалась у Києві та Київській області, а також у Дніпропетровську, Одесі, Львові, Полтаві та Харкові. Простіше знайти роботу жителям західних регіонів України – Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Волині, а також Хмельницького.

Випускникам шкіл, які зараз стоять перед вибором професії, можна порекомендувати наступне. Завжди, навіть у найскладніші часи на ринку праці, роботодавці хотіли бачити в своїх командах людей, які готові домагатися результатів, які люблять свою справу і високо мотивовані розвиватися, вчитися і виконувати свою роботу найкращим чином. Тому головна порада при виборі професії – не гнатися за модними або найбільш затребуваними професіями.

Адже велика кількість фахівців одного напрямку може призвести до перенасичення ними ринку. Так, наприклад, сталося свого часу з юристами і бухгалтерами. Сплеск затребуваності таких фахівців спровокував зростання кількості випускників цих професій. Це призвело до надзвичайного перенасичення ринку праці такими співробітниками і високої конкуренції серед них сьогодні при пошуку роботи.

Головна тенденція останніх років – орієнтація роботодавця на знання і навички, а не конкретний ВНЗ, отриману спеціальність або червоний диплом кандидата. Тому, будьте готові до активного навчання і професійного вдосконалення протягом всього життя.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сьогодні при прийомі на роботу молодих фахівців багато роботодавців готові зараховувати досвід проходження стажувань, як досвід роботи. Тому варто звернути увагу на програми стажувань, навіть якщо вони безоплатні. Адже при розгляді двох однакових резюме, роботодавець віддасть перевагу саме тому кандидату, який має досвід проходження практик і стажувань. А якщо молодий спеціаліст має ще й рекомендаційний лист, вакансія – його.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності