Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

На бюджет поступлять понад 76 тисяч бакалаврів

Майже 185 тисяч абітурієнтів цього року рекомендовані до зарахування на місця державного замовлення на всі освітньо-кваліфікаційні рівні. Про це, під час брифінгу, повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Так, рекомендацію до зарахування на місце держбюджету на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр отримали 76 тисяч 664 абітурієнти, на магістра – 24 тисячі 189, на спеціаліста – 12 тисяч 546 та на молодшого спеціаліста — 71 тисяча 379 вступників.

За її словами, єдине, що відділяє цих вступників від навчання в вишах за бюджетні кошти – оригінали документів, які вступникам потрібно подати до приймальної комісії ВНЗ до 18.00 5 серпня.

«Для Міністерства освіти і науки найбільш цікавим було отримати реальні дані та побачити, яким чином спрацює модель, коли місця держзамовлення розприділяються в залежності від преференцій сильних абітурієнтів і зараз у нас вже є попередні результати», — розказала перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вона зауважила, що завдяки системі «місце йде за абітурієнтом» перевагу на вступ до вищих навчальних закладів отримали абітурієнти з вищими балами ЗНО, таким чином вдалося підняти загальний прохідний бал на навчання за бюджетні кошти.

У свою чергу, експерт Громадянської мережі «ОПОРА» Наталя Радиш підкреслила, що якщо аналізувати результати вступної кампанії, можна сказати, що є позитивні зрушення в плані рівного доступу до вищої освіти.

«Перш за все треба відмітити, що цьогоріч було скасовано позаконкурсний вступ і цільові направлення. Якщо ви пам’ятаєте 25 % місць держзамовлення минулими роками віддавалися для позаконкурсного вступу. Що стосується «цільовиків» – це могло бути 75% від держзамовлення. В результаті, ті вступники, що мали досить хороший бал, мали значно менший шанс вступити й отримати бюджетне місце», – підкреслила експерт Громадянської мережі «ОПОРА».

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності