Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

На Дніпропетровщині ліквідували Облавтодор

Всі траси Дніпропетровщини тепер обслуговують приватні компанії. Про це Nikopolnews дізнався з повідомлення радника губернатора Дніпро ОДА Юрія Голіка.

Зміни начебто відбулися законно – через ProZorro.

Юрій Голік пише:

«Укравтодор.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У кожній області у цього монстра дві голови: Служба Автомобільних Доріг і Облавтодор.

Служба – це балансоутримувач трас в області.

Облавтодор – це незмінний її підрядник по їх обслуговуванню. Ямковий ремонт, розмітка, обрізка, узбіччя, прибирання, очищення від снігу і т.д.

Ми першими в країні одну голову монстру відрубали. Відрубали законно – через торги в ProZorro.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Всі без винятку траси в нашій області тепер обслуговують приватні компанії.

Більш того, це ті компанії, які ці траси і будують. Це важливо. Кожна компанія дає гарантію мінімум 5 років на кожну відремонтовану трасу. Збереження траси залежить від її експлуатації. В тому числі, від її обслуговування.

Торги в ProZorro на обслуговування трас в нашій області і в Службі Автомобільних Доріг і у нас в ОДА пройшли синхронно, з різницею в один день.

Це стало можливим завдяки нашій позиції і позиції глави Укравтодору Славоміра Новака,  де чітко визначено свою позицію – торги є торги, ніякого протекціонізму не буде. За що Славоміру окреме спасибі і респект.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Чому важлива ліквідація Облавтодору як явища.

Тому що це стара державна структура з убитої технікою, яка не оновлювалася роками, відсутністю інвестицій, в якій на одного фізичного працівника кілька співробітників умовної «бухгалтерії».

Тому що Облавтодор це пара десятків філій по всій області, в кожній з яких своя бухгалтерія і свій керівник.

Тому що держава щороку витрачала по 100 млн грн на сам зміст Облавтодору. Це тільки в нашій області.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ми давно виступаємо за передачу максимуму функцій держави приватним компаніям. Держава – неефективний власник. І вона ним бути не особливо і може за рідкісним винятком. Володіти підприємством і управляти ним не є ключовою функцією держави в принципі.

Облавтодор вже давно в нашій області капітальним ремонтом трас не займався. Капітальний ремонт – тільки великі приватні компанії.

Кожна така компанія – це сотні мільйонів гривень інвестицій в технології, людей і техніку щороку.

Кожна така компанія – це нові робочі місця.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кожна така компанія – це податки до місцевих бюджетів.

Зверніть увагу, що ми методично підвищували технічні вимоги до компаній, які беруть участь в торгах на капітальний ремонт доріг і, таким законним способом, прибрали всі одноденки і дрібні компанії без власної техніки і власних заводів від ремонту доріг в області.

Крім того, ще в 2015-му році простим моніторингом закупівель Облавтодору ми публічно показали злодійство тодішнього його керівництва. Кожен наступний керівник ставав фігурантом нових кримінальних справ. А на вакантні місця вибувають, на зарплату в кілька тисяч гривень, приїжджали кандидати в светрах, вартістю в їх річну зарплату.

Єдиний цінний актив, який є в облавтодор – це люди. Прості працівники, які на убитій техніці і з мізерними зарплатами щозими краще за всіх в країні чистили траси від снігу. Керівники філій, які не маючи нормальних умов організовували роботу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ось ви пам’ятаєте, щоб за 4 роки наша область хоч раз закрила свої дороги на проїзд транспорту? Такого не було ні разу. Це все завдяки їм – працівникам Облавтодору.

Упевнений, вже з понеділка, всіх співробітників Облавтодору розберуть приватні дорожні компанії. В області багато роботи і людей не вистачає.

Тепер ці люди будуть працювати на новій техніці, в приватних компаніях і з нормальними зарплатами і соц. пакетами. Працювати в компаніях, заточених на результат, а не на проїдання і нескінченний процес.

Купуючи послугу утримання доріг у приватних компаній держава не буде паралельно фінансувати на 100 млн грн на рік зміст цих компаній. Це – чиста економія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для приватних компаній це можливість не простоювати взимку, коли дорожній сезон закінчений, забезпечити роботою своїх співробітників і самим обслуговувати побудовані ними дороги.

І, звичайно, якість. Якість і ямкового ремонту, і прибирання доріг вище при використанні нової техніки. Це очевидно.

Звучить все легко, але щоб це сталося, нам знадобилося 4 роки.

4 роки ми ростили дорожньо-будівельні компанії в області, переконуючи їх вкладати в себе гроші і купувати нову техніку і заводи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

4 роки ми щороку збільшували кількість грошей з Обласного Бюджету на капітальний ремонт доріг.

2 роки ми переконували дорожньо-будівельні компанії зайти на ринок обслуговування доріг і скласти конкуренцію Облавтодору.

2 роки ми переконували приватні компанії, що це не жарт і держава ліквідує частину себе.

Нам повірили. Це цінно.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Це тиха реформа, яку ми планомірно впроваджували 4 роки. Це до питання про швидкість реформ і швидких перемогах.

Наша наступна мета – це передача всіх трас в області від Укравтодору до ОДА з жорстким закріпленням джерел їх фінансування пропорційно протяжності трас в кожній з областей, що повністю виключить можливість ручного розподілу грошей між областями і дозволить кожній області планувати по роках обсяги капітального ремонту доріг.

Складно? Так. Але 4 роки тому нам ніхто не вірив, коли ми сказали, що Облавтодор буде ліквідовано як клас. Ліквідовано законно і без шкоди для його співробітників».

ь

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності