Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

На військові збори заберуть всіх українців до 60 років…

Харківські воєнкоми б’ють на сполох – не можуть знайти чотири тисячі військовозобов’язаних для масштабних навчань бригад територіальної оборони . Добровільно виявили бажання десять днів пожити на полігонах тільки 300 чоловік. При цьому у влади грандіозні плани – створювати по всій країні цілі батальйони тероборони і закликати туди всіх, хто не проходив військову службу з 2014 року. Тобто повістка може прийти будь-якому чоловіку до 60 років.

Навчальні збори Харківської бригади територіальної оборони пройдуть з 28 серпня по 6 вересня. 34 військкомати Харкова і області сьогодні займаються складанням списку військовозобов’язаних – чоловіків і жінок оперативного резерву другої черги. Тобто тих, хто не проходив військову службу, починаючи з 2014 року, придатних до проходження військової служби і обмежено придатних. З чотирьох тисяч прізвищ потенційних резервістів лише мала частина виявила бажання поїхати на полігон. І з кожним роком кількість бажаючих пройти військову підготовку на випадок вторгнення або ж для охорони держустанов і стратегічних об’єктів стає все менше.

Щоліта в різних регіонах України проходять військові збори, в яких беруть участь цивільні. «Як тільки почалася АТО, в регіонах по всій країні стали створюватися загони територіальної оборони, які зі зброєю в руках мали б стримати натиск противника. Перші з них створювалися за гроші деяких олігархів і представників влади, але пізніше Міноборони взялося навести порядок в цій частині і взяти загони тероборони під контроль і опіку. І це стало державною програмою, збори резервістів стали носити більш впорядкований характер », – повідомив офіцер Генштабу Сергій Ковальчук.

Наприклад, в Харкові військові збори почали організовувати в 2015 році з загонів в кілька десятків громадян. Військові на спеціально відведеній території, будь то полігон або ж занедбаний дитячий табір, навчали резервістів військовій науці і тренували в стрільбі. У минулому році на Харківщині провели масштабні навчання, в яких взяли участь 400 осіб. Ось і сьогодні знайшлися тільки 300 охочих. «А як ви хочете, звідки візьмуться резервісти, якщо у них немає ні фінансової, ні моральної мотивації. Люди просто не хочуть втрачати час на «військові ігри», їм ніхто не розповідає, для чого це потрібно і яку користь для країни можуть принести бійці тероборони», – зазначає військовий експерт Олег Жданов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А в Київському військовому комісаріаті запевнили, що не всі чотири тисячі чоловік з Харківської області прибудуть на військові збори. Сьогодні йде вивчення оперативного резерву. «Йде звірка, відправляються повістки прибути до військкомату для уточнення даних. Треба дізнатися, хто живе за місцем прописки, хто виїхав. Якщо поїхав на заробітки, то його викличуть в наступний раз. Але не всі чотири тисячі поїдуть завтра на навчання, відправлять тільки тих, чиї спеціальності потрібні, конкретні люди. Буває, що і у них виникають складнощі – хтось не може поїхати на збори через сімейні обставини або ж за станом здоров’я», – зазначає заступник начальника Київського військкомату Ігор Слюсаренко.

Ідея з резервістами владі сподобалася. Президент Петро Порошенко раніше вже зазначав, що резервісти дуже потрібні, тому що вони добре знають місцевість, де живуть і «мають перевагу в боротьбі з диверсійно-розвідувальними групами противника і незаконними збройними формуваннями». А головне – їх утримання обходиться для держави значно дешевше, ніж утримання регулярних військ.

Член тероборони, згідно із законом, повинен укласти контракт з державою, пройти військові збори і отримати грошову винагороду. «У всьому світі резервісти з тероборони отримують гроші. І їх можна використовувати не тільки у військових цілях, але і для ліквідації техногенних катастроф, природних катаклізмів – фактично це військова організація в руках місцевих рад», – пояснює експерт Олег Жданов.

Але є одна обставина, вважають експерти: місцеві ради можуть використовувати резервістів в своїх інтересах. Наприклад, для охорони громадського порядку під час виборів або ж мітингів, захисту будівель під час штурмів і вуличних заворушень. І їм ніхто не стане на заваді, бо вони їх утримують. «Ідея тероборони дуже хороша. Але в Україні нічого не сталося на законодавчому рівні, і тому цей рух не є популярним», – додає Жданов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але розмах руху тероборони тільки набирає. У цьому році на базі обласних тероборони вирішили створити батальйони. «За планом Генерального штабу ЗСУ, в 2018 році загони територіальної оборони, які є в кожному районі (місті), переформовуються в батальйони і зводяться в бригади, для кращої керованості і боєздатності частин територіальної оборони. Особливо це стосується стратегічно важливих, прикордонних, регіонів, на небезпечних напрямках – поруч з Кримом, Луганською і Донецькою областями», – розповідає офіцер Генштабу Сергій Ковальчук.

Бригади будуть комплектуватися як кадровими військовослужбовцями, так і резервістами, які будуть складати основну чисельність і призиватися на службу в разі потреби. За даними Генштабу, резервісти регулярно проходити підготовку на навчальних зборах, а в решту часу – вести звичайне цивільне життя.

У Харківській області військкоматам потрібно зібрати не просто чотири тисячі військових. Їм потрібно створити роту вогневої підтримки, роту протидиверсійної боротьби, мінометну батарею, підрозділи бойового і тилового забезпечення. І це все з людей, які не служили (або служили дуже давно), що не були покликані по мобілізації, не підписували контракт. «Допускаються обмеження за станом здоров’я, якщо військова комісія виносить рішення, що людина непридатна до військової служби, то, звичайно, цю категорію ми не можемо залучити. А придатні і «обмежені» – це визначається наказом міністра оборони №402, і ось ця категорія залучається», – переконує військовий комісар Харківського обласного комісаріату Юрій Калгушкін.

Учасників зборів повністю забезпечать житлом, харчуванням, оплатять дорогу. Протягом цих десяти днів їх чекають стрільби, вогнева, пожежна і медична підготовки. Ті, хто отримають повістку і не з’являться, будуть нести адміністративну, а в деяких випадках і кримінальну відповідальність.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Кримінальна відповідальність настає, якщо стаття 337, це потрібно буде документально підтверджувати, – ухилення військовозобов’язаних від навчальних зборів. Значить, штраф 1190 гривень або арешт на строк до шести місяців», – пояснив Юрій Калгушкін.

Тим, хто прибуде на навчальні збори, обіцяють зберегти середню зарплату за місцем роботи (офіційну, природно) і робоче місце. А безробітним обіцяють виплатити одну мінімалку – 3700 грн. Хоча на зборах в Запорізькій області, які пройшли нещодавно, за десятиденні навчання резервістам виплатили по 1000 грн. Безробітні додатково отримали на руки ще 587 грн.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності