Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

На зміну кумівству прийшло побратимство?

Парламентар Парасюк домігся представлення начальником райвідділу міліції свого побратима. Сам він каже, що лише рекомендував

Попри суперечки у громаді, протести і звернення активістів до міністра Арсена Авакова в четвер у Жовкві, що на Львівщині, особовому складу правоохоронних органів таки представили нового районного начальника міліції Олександра Гостищева, побратима народного депутата Володимира Парасюка. Саме парламентар рекомендував цю людину на керівну посаду. Політика звинувачують у лобіюванні у кадрових питаннях.

У сесійній залі Жовківської райради було галасливо, як на базарі. Присутні перебивали один одного і перекрикували. На засіданні сесії були присутні не лише районні депутати, але й громадськість і місцеві активісти. Дехто у військовій формі. Люди були поділені у поглядах: одні за призначення нового начальника райвідділу, інші – проти.

Народний депутат Володимир Парасюк навіть пропустив засідання у Верховній Раді заради представлення свого друга Олександра Гостищева особовому складу міліції. Адже минулого разу, 6 травня, громада і місцеві політики не дозволили це зробити. Тому Володимир Парасюк цього разу скликав віче, де були переважно його прихильники, чим, як вважають, і натиснув на керівництво міліції Львівщини і опонентів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Ми прийшли підтримати Володимира Парасюка і його думку.
– Я не розумію, чому заміни бояться. Людина чужа, може побачить щось нове..
– Прийшов підтримати Парасюка, він хоче щось змінити, – говорили в один голос учасники скликаного депутатом віче.

Закон – не головне

Каменем спотикання стало те, що міністр Арсен Аваков своїм наказом призначив людину, яку йому рекомендував саме парламентар. Згідно з кваліфікаційними вимогами МВС, начальником районного відділу міліції може бути людина «з вищою освітою відповідно до фаху професійної діяльності за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста. Стаж роботи на посадах керівників нижчого рівня не менше від 3-х років». Людина, яку порадив Володимир Парасюк на керівну посаду, лише здобуває заочну вищу юридичну освіту і не має досвіду роботи в правоохоронних органах. Лише більше півроку служив добровольцем у батальйоні «Дніпро‑1». Між депутатом і місцевими активістами відбулась гаряча дискусія.

– Ми вимагаємо просто, щоб було виконання законодавства і його дотримання. Ми не проти самого Гостищева.
– Міністр мав право призначати людину на таку посаду, який не має стажу роботи в правоохоронних органах, не має вищої освіти? – запитав Парасюка чоловік, який представився афганцем.
– Я сів за стіл з Арсеном Аваковим і кажу, в мене є два кандидати. Він взяв дві справи і сказав, що Гостищев підходить, бо вчиться і можна призначити, бо йде реформування. Я не наполягав, – відповів Володимир Парасюк.
– Дайте відповідь, на якій підставі? Завтра буде не Аваков, а інший міністр і інший депутат і буде інша людина начальником міліції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Власне опонентів народного депутата обурило те, що він пролобіював на посаду свого товариша, натиснув на міністра. Такі закиди Володимир Парасюк відкинув.

«Місцева рада ось тут у цьому будинку. Тут сиділи на схемах, їм не цікаво, щоб тут були зміни. Парасюк не призначає, мене міністр запитав і я рекомендував Олександра Гостищева. Я беру за все, що тут робиться в районі, відповідальність», – наголосив Володимир Парасюк.

Наказ виконано

Олександр Гостищев родом із Дніпропетровська. Був звільнений з добровольчого батальйону.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На запитання, чому погодився на посаду керівника міліції на Львівщині, якщо його особа спричинила спротив у громаді, відповів: «Я погодився, щоб змінити щось в країні, почати з маленького району і перейти на дещо більше. Начальником міліції я призначений і буду працювати, змінимо тут ситуацію і ставлення до міліції».

Самі ж жовківчани, які просто проходили мимо галасливого гурту під стінами райради, радше знизували плечима. Людей обурює власне те, що у кадрових питаннях після Майдану нічого не змінилось у країні. І це лише додає розчарування.

– Я з ними не зіштовхуюсь.
– Яка мені різниця. Я ні одного, ні другого не знаю. Мені просто смішно з того.
– Тут який би начальник не був, то нікому не догодить.
– Самі все вирішують, а ми то так…

Начальник ГУ МВС у Львівській області Дмитро Загарія виконав наказ міністра і представив особовому складу нового начальника райвідділу міліції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я повинен виконати цей наказ. Враховуючи те, що кандидатура Гостищева викликає певні протистояння я пропоную дати можливість йому працювати, а ви, як місцева громада, самі дасте йому оцінку. Не справиться – доведеться піти», попередив Дмитро Загарія під гучні вигуки у залі.

Однак у Львові подейкують, що група політиків має бажання змінити очільника обласної міліції, який не є людиною нинішнього міністра, на більш лояльного і свого. Бо саме громадські активісти натиснули після Майдану на міністра Авакова призначити на Львівщину Дмитра Загарію, який пройшов громадську люстрацію. І це тоді стало прецедентом у кадровій політиці МВС.

Джерело: Радіо Свобода

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності