Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Найбільше древнє поселення готів На Харківщині

Харківські археологи завершують сезонні розкопки древнього поселення готів у Валківському районі. Могильник поселення – один з найбільших у східній Європі.

Унікальна кераміка, бронзові прикраси та предмети побуту. Тут вже розкопали понад дві сотні захоронень, та ще сотню планують розчистити.
На двадцяти п’яти гектарах землі у селі Войтенки розкинулася унікальна історична пам’ятка – поселення готів. Ці германські племена населяли землі Харківщини понад півтори тисячі років тому.

Представники цієї культури жили на величезній території від Румунії до Курського поселення. Від території сучасного Києва, до території Причорномор’я. Тобто, територія, більше в півтора рази, ніж наша країна. Воюючи з римською імперією, вони отримали багато знань та привезли звідти дуже багато технологій, – розповідають науковці.

Найпопулярнішим ремеслом серед готів було гончарство. Вони перші, хто почав виготовляти кераміку у східній Європі. Уламки, які знаходять тут археологи, датують четвертим-п’ятим століттям нашої ери. Глиняний посуд тоді обпалювали у величезних печах. Це поселення місцеві історики вважають одним з найбільших у черняхівській культурі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Розчищують одне місце захоронення приблизно за день. Працюють швидко, поки земля сира. Після її затвердіння високий ризик пошкодити крихкі знахідки. Предмети побуту та уламки посуду, несуть до табору та перемивають. Опісля пишуть на залишках шифр, аби простіше було знайти решту частин посуду. За ними складають картину побуту того часу.

Завершити роботу археологи планують до кінця вересня. Потім візьмуться за розкопки у селищі Зачепилівка. Там випадково натрапили на схоже поселення.

До слова, віднедавна у Черкаській області для відвідин відкрита стоянка мисливців на мамонтів доби пізнього палеоліту.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності