Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Наконечник піхов меча часів Володимира у формі тризуба, а не двоголової курки (фотофакт)

Користувач Дмитро Орлов виклав на своїй сторінці у соцмережі фото цікавого артефакта – наконечника піхов меча (Х ст.) у вигляді тризуба. Він був знайдений в селі Шестовиця під Черніговим.

28235033_trАртефакт, знайдений на Чернігівщині. Фото: соцмережі.

Історики стверджують, що тризуб був спадковим геральдичним знаменом для нащадків князя Володимира Великого — Святополка І (1015—1019), Ярослава I Мудрого (1019—1054) й інших князів Київської Русі. За наших часів відомо більше двох тисяч предметів, що несуть зображення цього знаку: монети, підвіски, печатки, персні-печатки, пломби, прикраси на піхвах мечів та на мечах, знаряддя праці, посуд, рукописи; цегла, кахлі, камені церков, замків, палаців. Особливо багато Тризубів в різних варіантах зображено на києво-руських підвісках, які були «ярликами-посвідченнями чиновників Київської Русі».

Тому тим більш дивно (або виглядає просто нахабною фальсифікацією історії), коли росіяни-московіти продовжують повторювати, нібито саме вони є справжніми нащадками Русі та давньоруської культури. Тоді як тризуб завжди був геральдичним знаком київських князів, а зараз перетворився на державний символ України.

95ac194-img-37072

Піхви так званої “Шаблі Карла Великого”. Фрагмент оздоблення. Х століття. (Відень, зібрання Імператорської скарбниці Історико-художнього музею)

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

9d0724023dd2c4810fb4bbf594a73396--roman-empire-the-western

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності