Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

Напередодні Пасхи у Нью-Йорку проходить виставка українських писанок

Виставка писанок і фотографій дерев’яних церков триває в Українському музеї у Нью-Йорку.

Про це повідомив Тімоті О’Ніл на сторінці групи «Традиційні українські народні писанки» у Facebook.

«Відвідав Український музей, аби побачити нову регіонально організовану писанку і експозицію дерев’яних церков», – написав він.

Український музей у анонсі про виставку написав: «Весна вже за рогом, Великдень – за нею, і разом вони розпочинають сезон виготовлення писанок і відродження давніх українських традицій, що означають відновлення життя. Щорічна виставка писанок в Українському музеї цьогоріч зібрана з його великої постійної колекції і також містить підбірку великих фотодруків українських дерев’яних церков. Архітектурні стилі узгоджуються з писанками з відповідних регіонів. Плануйте поїздку, щоб побачити виставку “Охоронці життя: писанки та дерев’яні церкви України (“GUARDIANS OF LIFE: Pysanky (Easter Eggs) and Wooden Churches of Ukraine”)», – йдеться у повідомленні.

Відвідати виставку можна за адресою: Ukrainian Museum, 222 East Sixth Street, New York, NY 10003.

Тімоті О’Ніл розповідає, що займатиметься новим проектом з відтворення розбитих писанок з колекції Марічки Галабурда-Чигрин – відомої співачки, журналістки і громадської діячки української діаспори в Австралії.

«Я буду замінювати та відтворювати розбиті писанки з її колекції. Їх багато. Я впевнений, що деякі з них старші за мене», – зазначив він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він сфотографував процес сортування зламаної писанки. У багатьох з яєць відсутні маленькі або великі шматки, вони надзвичайно фрагментовані. Деякі з писанок були розбиті, переписані і знову розбиті.

Повідомляється, що в сувенірній крамничці при Українському музеї також можна придбати писанки від художньої галереї Sofika Pysanky and Ceramics та її засновниці Софійки Зєлик, української писанкарки, члена Спілки народних майстрів України, яка живе і творить у Нью-Йорку. Софійка Зєлик мала персональні виставки у низці міст США і Канади, у Посольстві України у США, Раді Безпеки ООН тощо.

Крім того, у групі «Традиційні українські народні писанки» розповідається про своєрідний поділ сучасних писанок на три типи: традиційні (народні), «діаспорянські» та авторські. Дизайн традиційних народних писанок передавася з покоління у покоління і мав на меті не просто прикрасити яйце: розписані певними візерунками яйця слугують оберегом.

«Діаспорянські», або сучасні писанки розписані з використанням традиційних мотивів і кольорів, але мають оригінальний дизайн та часто змішують мотиви з різних регіонів. Вони популярні у Північній Америці (а з 1991 року і в Україні теж) і є, передусім, витворами мистецтва.

Авторські писанки – це з самого початку мініатюрний витвір мистецтва. Їхні автори можуть частково використовувати народні мотиви та кольори, але зазвичай вони йдуть набагато далі, застосовуючи власні орнаменти і системи кольорів.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності