Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Нацгвардія повинна підпорядковуватися не главі МВС, а Президенту, – Зеленський

Президент Володимир Зеленський хоче вивести Національну гвардію з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ і передати президенту.

У запропонованому законопроекті №1007 йдеться про виведення Нацгвардії з управління МВС і передачу президенту.

Із закону про НГУ пропонують виключити всі згадки про міністра внутрішніх справ у частині, де йдеться про управління, а керівництво відомством безпосередньо передати командувачу Нацгвардії.1143156

Дослівно: “Діяльність Національної гвардії спрямовується президентом через командувача Національної гвардії, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією“.

Деталі: У пояснювальній записці до законопроекту необхідність такого рішення пояснюється тим, що в умовах особливого періоду керівництво військовими формуваннями, зокрема Нацгвардією, не належить до сфери внутрішніх справ, а знаходиться в підпорядкуванні президента.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, в обгрунтуванні посилаються на рішення Конституційного суду від лютого 2009 року, яке “дало підстави вважати, що Рада, президент, Кабмін мають окремі конституційні повноваження у сферах нацбезпеки і оборони, але лише президент наділений конституційними повноваженнями здійснювати керівництво у цих сферах“.

Дослівно: “Тому у зв’язку з існуючими правовими колізіями постала необхідність внести відповідні зміни до законів “Про національну безпеку України” та “Про Національну гвардію України“.

Нагадаємо:

  • 29 серпня відбулося перше засідання Верховної Ради 9 скликання. На засіданні нардепи призначити нового прем’єр-міністра Олексія Гончарука та уряд.
  • Міністром внутрішніх справ залишився Арсен Аваков.
  • Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія повідомив, що Аваков залишиться на посаді на пів року під особисту відповідальність президента Володимира Зеленського.
  • 28 серпня у Києві під Офісом президента провели акцію “Аваков – чорт” з вимогою не призначати Авакова на будь-яку посаду в новому уряді.
  • Арсен Аваков очолює Міністерство внутрішніх справ із 27 лютого 2014 року, хоча деякі представники громадськості не раз вимагали його звільнення.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності