Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

НАЦРАДА НЕ КОНТРОЛЮЄ МОВНИХ КВОТ НА ТЕЛЕБАЧЕННІ ТА РАДІО, – Зеленський знає?

Чинна влада згортає всі попередні державницькі досягнення України у сфері мовної політики на телебаченні й радіо, де сьогодні не контролюється виконання мовних квот і кількості українського контенту.

Про це в ефірі “Прямого” заявила народний депутат Вікторія Сюмар.

Ми бачимо, що згортається сьогодні все те, що ми зробили у попередньому скликанні парламенту. Я є автором закону про мову на телебаченні, мої колеги – закону про мову. Що ми бачимо зараз? Уповноважена з питань мови Кабінету Міністрів Тетяна Монахова взагалі звільнилася. І на відміну, від екоінспекції, де звільнили керівника Єгора Фірсова, і відразу поставили нову людину, кажуть, не далеку від ОПЗЖ, – по питанню мови нікого не призначають. Це означає, що реалізація закону про мову під загрозою.

Більше того, Нацрада сьогодні не моніторить якраз українську мову на телебаченні та на радіо. І я в цьому теж вбачаю велику проблему. Тому що там вона вся укомплектована співробітниками “Кварталу 95”. Очевидно, що в них є трошки інші задачі. Як відомо, “Квартал” переважно має великий запас продукту російською мовою і зацікавлений його збувати саме російською мовою. І ці ідеологічні питання, як ми побачили у випадку, коли “слуги народу” провалили постанову, де б Радянський Союз наряду з гітлерівською Німеччиною визнавалися ініціаторами та винуватцями Другої світової війни. Не знайшлося голосів у “слуг народу”, – сказала політик.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Проросійський маятник у партії влади, на жаль, сьогодні бере гору. І це є загроза всім тим реформам, які дозволили проявитися українському культурному продукту, які дозволили в новій якості постати українському кіно, українській пісні. Очевидно, що сьогодні треба об’єднання і максимальна увага до цієї теми. Бо ми можемо сьогодні втратити ті паростки, ті основи української гуманітарної культури, які були закладені за минулі п’ять років, і інформаційного середовища (а в цьому контексті соцмережі є важливі), які насправді й є підвалинами суверенітету. Бо, втративши це, ми реально можемо втратити державність“, – підсумувала депутат.

Нагадаємо, що вчора, 20 травня під час своєї прес-конференції, президент України Володимир Зеленський зробив скандальну заяву про мову на телебаченні.

Так, він заявив, що “мовне питання в Україні штучне”. Також президент України вважає, що в Україні “повинна бути мовна справедливість”. Він переконує, що вже скоро переглянуть усі квоти на українському телебаченні.

Питання мови в Україні – штучне. Справедливість повинна бути для всіх. З мовними квотами на телебаченні потрібно навести порядок”, – заявив президент.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності