Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

НАВІЩО КРОЛИКУ СЄНІ ЧЕРЕМША? ЗБОЧЕНЕЦЬ?

Виявляється, що в Україні можуть штрафувати не тільки за продаж під сніжників, шафрану, конвалії та інших рідкісних рослин, а й за звичайну городину – черемшу.

Штрафи сплачуватимуть і за незаконний збір та вилучення із природного середовища рідкісних рослин або продаж чи вирощування їх у домашніх умовах. До Червоної Книги України черемша потрапила ще у 1980 році. В екологічній інспекції кажуть, з початку проведення операції «Первоцвіт–2016», держінспектори склали 7 протоколів про притягнення до адміністративної відповідальності за ст.88-1 КУпАП, які направлено до судових органів для подальшого розгляду. Адже підсніжники і черемша, крім Червоної Книги України, охороняються міжнародною Конвенцією про біологічне різноманіття та міжнародною Конвенцією про охорону дикої флори і фауни в Європі. Тому їх зривати не можна.

За статтею 88-1, частини 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачається накладання штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин. Крім того, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1030 від 7 листопада 2011 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, а також за знищення або погіршення середовища їх перебування (зростання)» за кожен екземпляр добутої черемші порушник повинен відшкодувати державі збитки розміром в 62 гривні. «Підкреслюємо, що мова йде не про один пучок, а про одну рослину, тобто за пучок з 100 примірників «ведмежої цибулі» доведеться заплатити 6200 гривень, причому до адміністративної відповідальності може бути притягнуто як продавця черемші, так і її покупця», – повідомляють в прес-службі Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області.

Ну, а в соцмережах з цього приводу вже жартують: що за що ще в Україні ніколи не штрафували, так це за черемшу, і навіщо вона здалася кролику Сєні, коли досі вважалося, що звичною для нього їжею є морква, а найулюбленішою – зелена капуста? Чи, бува, не збоченцем він став?..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Спеціально для «ЗЛ» Вікторія Крілиця

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності