Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Навіщо Кузьмін витяг з шухляди справу проти Кучми

Повернення до гри Ріната Кузьміна та серйозні звинувачення на адресу Леоніда Кучми мають стати тривожним дзвіночком для всіх бізнесменів, що працювали в часи Віктора Януковича.

Перший заступник генерального прокурора України часів Януковича Ренат Кузьмін, що наразі переховується за кордоном, раптом згадав про кримінальну справу проти Леоніда Кучми щодо вбивства Георгія Гонгадзе.

Днями Кузьмін, який з президентської виборчої кампанії не світився в інформпросторі, з’явився в ефірі телеканалу «1+1», де через «Скайп» заговорив про «сім’ю» екс-президента Кучми, яка, за його словами має «настільки великий вплив в Україні і в світі, що мало хто в країні здатний з ними змагатися». «Кучма – дуже впливова людина. Він та його родина мають колосальні фінансові та медійні ресурси, серйозні міжнародні зв’язки. Його зять Пінчук фінансує закордонні фонди, інститути та проекти, має величезний вплив на українських політиків першого ешелону влади», – сказав Кузьмін.

Більше того, він прямо звинуватив екс-президента в корупції, заявивши: «У 2013 році ми отримали інформацію про те, що за припинення кримінальної справи проти Кучми була сплачена колосальна сума хабаря – 1 млрд. доларів». Також, за його словами екс-заступника генпрокурора, хабарі за мовчання отримали деякі свідки у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, в якому фігурує Кучма, та інші учасники процесу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, кримінальну справу проти Кучми було порушено в березні 2011 року в рамках розслідування справи щодо вбивства журналіста Гонгадзе. Слідство курував саме Ренат Кузьмін, а головним доказом причетності Кучми були записи зроблені майором СБУ Миколою Мельниченком в кабінеті глави держави. Тоді екс-президент кілька разів з’явився на допит до ГПУ, а в грудні того ж року Печерський суд Києва ухвалив рішення, що підстав для порушення справи проти Кучми не було і скасував відповідну постанову ГПУ. З тих пір про цю справу майже не згадували.

Сам же Кузьмін наразі переховується за кордоном, адже після останніх президентських виборів його було оголошено в розшук, оскільки проти екс-заступника генпрокурора, який в тому числі курував справи проти Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, було порушено кілька кримінальних проваджень.

Якщо ж аналізувати причини одкровень Кузьміна на телеканалі Ігоря Коломойського, то можна виокремити три версії розвитку подій:

Версія перша.
Війна Коломойського проти Пінчука
За першою та найбільш вірогідною версією, поява Кузьміна означає, що він вступив у гру проти мільярдера та зятя Кучми Віктора Пінчука на боці його давнього конкурента Ігоря Коломойського. Як відомо, Лондонський суд уже більше року розглядає суперечку Коломойського та Пінчука щодо прав на акції Криворізьким залізорудним комбінатом. Позов до суду спрямував Пінчук, який вимагає, щоб Коломойський та його партнер Геннадій Боголюбов передали йому акції комбінату, за які Пінчук нібито заплатив $143 млн., звинувачуючи Коломойського в рейдерському захопленні підприємства. На думку багатьох юристів, Пінчук має всі шанси виграти суд.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отже Коломойський цілком міг використати Кузьміна, для нанесення удару по Пінчуку. Звісно, звинувачення в хабарництві не мають прямого відношення для суперечки навколо Криворізького залізорудного комбінату, але це потужний удар в тил, який потенційно може завдати Пінчуку значно більшої шкоди, ніж втрата комбінату.
Також варто зазначити, що виступ Кузьміна на боці Коломойського означає безсонні ночі для багатьох бізнесменів, що працювали в часи Януковича. Можна не сумніватися, що в теках у Рената Равелійовича є величезний масив даних проти всіх серйозних гравців, і Коломойський зможе пустити його в хід за наявності такої потреби.

Версія друга.
Зрив Мінських домовленостей
Ще однією можливою метою заяви Кузьміна є спроба дискредитувати Леоніда Кучму і у такий спосіб зірвати мінські домовленості. Як відомо Кучма є офіційним представником України на переговорах у мінському форматі. Звинувачення про мільярдний хабар, аби зняти звинувачення у вбивстві мають остаточно підірвати авторитет Кучми в тому числі і його право говорити на переговорах від імені України. Це означатиме остаточний зрив мінського формату переговорів з терористами «ДНР» та ЛНР». Але тут варто зазначити, що такий сценарій, навіть якщо він і був запущений, навряд чи спрацює. Будь-які звинувачення необхідно підкріпити вагомими доказами, а ще краще довести в судовому порядку, а тут, з огляду на переховування Кузьміна за кордоном, є певні складнощі. А іміджевих втрат Кучма за свою кар’єру пережив уже достатньо.

Так що якщо переговори і зірвуться, то аж ніяк не через недовіру української влади і суспільства до Кучми.

Версія третя.
Спроба Кузьміна відмитися
І остання, найменш імовірна, версія – Кузьмін розпочав свою власну гру аби відмитися від звинувачень та припинити проти нього кримінальні провадження. «Наїхавши» на Кучму, Кузьмін дав зрозуміти, що компромату в його шухлядах більш ніж достатньо, і розпочав торг. Вочевидь Кузьмін вимагатиме припинити проти нього кримінальні справи та дати можливість повернутися в країну, гарантуючи зі свого боку мовчання про те, про що треба мовчати, та співпрацю з владою в тих питаннях, в яких він може стати у пригоді.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: espreso.tv

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності