Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

НБУ: Заробітчани попри COVID-19 за півроку надіслали додому на 8% більше грошей, ніж торік, – а що Шмигаль?

За попередніми оцінками Національного банку України, у січні – червні 2020 року обсяг приватних переказів офіційними та неформальними каналами становив: в Україну з-за кордону – 5 365 млн дол. США в еквіваленті; з України за кордон – 246 млн дол. США в еквіваленті. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України у ФБ.

«Нижче – ми проаналізували перекази через системи переказу коштів. Тобто без переказів, здійснених на банківські рахунки або через карткові платіжні системи чи поштові відділення», – пояснили в НБУ.

За даними регулятора, заробітчани скерували до України 1 187 млн дол. США у еквіваленті або понад одну п’яту частину від всіх надходжень. Це на 8% більше, ніж у першому півріччі 2019 року. Середня сума одного переказу в Україну теж трохи зросла – з 355 до 374 дол. США (на 5,4%).

212 млн дол. США у еквіваленті надіслано за кордон через системи переказу коштів. У порівнянні з аналогічним періодом 2019 року обсяги зросли на 26,2%. Цей найпопулярніший спосіб забезпечив понад чотири п’ятих від усіх приватних переказів з України. На 29,1% зросла і середня сума одного переказу з України: 462 дол. США у порівнянні із 358 дол. США у першому півріччі торік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Звідки надходять кошти? Як зазначили в НБУ, найпопулярніші «коридори» переказів майже не змінилися: в Україну найбільше коштів надійшло із США, Італії, Ізраїлю, РФ, Німеччини; з України більше відправлено до РФ, Грузії, Азербайджану, Туреччини, Польщі.

Збільшився й обсяг переказів у межах України через системи переказу коштів. 117 938 млн грн або 4 551 млн дол. США в еквіваленті – це на третину більше (на 31,3%), ніж торік у першому півріччі.

Як зазначили в НБУ, понад 78% переказів у межах України забезпечувала трійка лідерів внутрішньодержавних систем:

NovaPay (платіжна організація ТОВ «ПОСТ ФІНАНС») – 45,12% переказів у межах України;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Поштовий переказ (платіжна організація ПАТ «Укрпошта») – 21,42% переказів у межах України;

Фінансовий світ (платіжна організація ТОВ «Українська платіжна система») – 11,89% переказів у межах України.

Разом з тим, відмічається, що з початку літа грошові перекази до України скоротилися на 8,5%.

Втім, позитивна динаміка першого півріччя дає всі підстави робити оптимістичний прогноз на кінець поточного року. Й якщо за 2019 рік українці переказали 12 мільярдів доларів, то цього року сума може вирости до 13-14 мільярдів. Щоправда, це за умов, якщо не втрутиться друга хвиля коронакризи, яка може наших заробітчан позбавити роботи за кордоном.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Водночас за оцінками провідних учасників українського ринку первинної нерухомості, що входять до Асоціації «Коло українських будівельників» КУБ, значна частка інвестицій від громадян у новобудови – це кошти заробітчан. В залежності від регіони, ця частка коливається від 10 до 60 відсотків. Відтак, в разі збільшення надходжень від українців, що працюють за кордоном, попит на новобудови ще підніметься.

Нагадаємо, що ще нещодавно прем’єр Шмигаль погрожував більше не випустити за кордон українських заробітчан, обіцяючи їм в Україні 500 тис. нових робочих місць та мінімум по 16 тис. грн. зарплати на двох працюючих членів у сім’ї…

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Номінацію “казкар року” очолить Шмигаль

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності