Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

НЕМИНУЧЕ ЗБУЛОСЯ: Кабмін на чверть підняв ціну на газ. Геноцид чи криза?

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціна на газ для населення в Україні зросте на 23,5%.

Про відповідне рішення він оголосив на екстреному засіданні уряду.

Зазначається, що з 1 листопада ціна на газ для газопостачальних компаній складе 8550 гривень за тисячу кубометрів.249676

Проект постанови покладає спеціальні обов’язки на НАК “Нафтогаз України” продавати з 1 листопада 2018 року постачальникам газу населенню газ за ціною 8550 гривень за тисячу кубометрів“, – пояснив суть рішення уряду міністр енергетики Ігор Насалик.

 За словами Гройсмана, це було непросте рішення і багато присутніх на засіданні уряду не хотіли би на ньому бути присутніми, але є обставини, які слід враховувати.

Ще з липня ми працювали над тим, щоб знайти компроміс щодо ціни на газ, але не все у моїх силах“, – сказав прем’єр.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він наголосив, що у держави є надзвичайно великі борги, які треба повертати, а зобов’язання щодо вирівнювання ціни на газ  було ще у 2008 році.

Гройсман додав, що мова йде про те, що якщо не буде вирішене питання щодо ціни на газ, може бути розірвана співпраця з Міжнародним валютним фондом, що призведе до дефолту в країні.

Я розумію, що для кожної української родини це важко, але мушу зазначити, що спочатку планувалося збільшити на 60%, але в результаті важких перемовин ми домовились про компроміс“, – сказав Гройсман.

Очільник уряду зазначив, що всі, хто потребуватиме підтримки держави у вигляді субсидій – отримають її.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зараз населення купляє блакитне паливо за ціною 6,96 гривні за кубічний метр. Якщо порівняти цей тариф з новою ціною, то виходить підвищення на 22,9% – на 0,6 процентних пункта менше, ніж оголосив Гройсман.

Раніше Кабінет Міністрів України ще на два тижні продовжив дію спеціальних зобов’язань (PSO) з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною, яка закінчувалася 18 жовтня.

Як повідомлялося, постанова Кабміну №187 від 22 березня 2017 року передбачала, що спецзобов’язання з продажу газу населенню і ТКЕ діятимуть до 1 квітня 2018 року, але пізніше уряд продовжив їх до кінця травня, потім – до кінця липня, серпня і вересня, а 28 вересня – до 18 жовтня.9c7b44d1b3e24e1a896bee5bce93e122

Україна в рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом зобов’язалася відмовитися від PSO і перейти до ринкових цін, проте влітку і восени 2017 року відмовилася від їх виконання.

На сьогодні питання цін на газ для населення є одним із ключових для відновлення фінансування з боку МВФ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Багато українських аналітиків погоджуються, що навіть із субсидіями, яку нині не всі отримають, багатьом українцям при такій ціні на газ буду дуже складно пережити майбутню зиму, тому таке здорожчення під тиском МВФ уже почали називати “газовим геноцидом”…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності