Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Ноту протесту від України вручено послу Угорщини за його слова про автономію Закарпаття

Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту послу Угорщини Іштвану Ійдярту через його слова в інтерв’ю щодо автономії угорської національної меншини на Закарпатті в Україні та блокування угорською стороною діяльності Комісії Україна — НАТО.

Про це повідомили в пресслужбі міністерства.p_688873_1_sliderto85785766

«У ході бесіди було додатково наголошено на тому, що Закон України «Про освіту» не порушує прав українців угорського походження, а навпаки надає їм можливості кращої самореалізації в Україні, що наразі було підтверджено Венеціанською комісією», — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИОкремого “Угорського повіту” на Закарпатті вимагають провокатори з Берегово

Зазначимо, що приводом для ноти протесту стало інтерв’ю посла для видання «Главком» від 28 листопада.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На питання, чи Закарпаття — має бути автономією в Україні, Ійдярту відповів:

«Та яка автономія? На Закарпатті 1,2 млн українців, угорців — 150 тисяч. Які передумови є до сепаратизму, автономії? Чи у Києві думають, що більшість українців зовсім «не наші», вони прословацькі, проугорські? Закарпаття — завжди була цікава територія, але ніколи там конфліктів між українцями та іншими націями не було. Ми прекрасно розуміємо, що з Росією в України дуже складно, досягнення миру — це довгостроковий процес. І дотримання прав меншин, і автономії в складі держави — це існуючі практики в Європі, які враховують національний фактор, людей, які проживають в тому чи іншому регіоні».

ТАКОЖ ДО ТЕМИБудапешт запропонував Москві спільно захищати нацменшини в Україні, – Держдума РФ

Він посол сказав, що Будапешт продовжить блокувати діяльність Комісії Україна — НАТО через нібито порушення Україно прав угорської меншини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, посол Угорщини прокоментував ситуацію з ажіотажем навколо “угорської автономії” в Закарпатті:

Та яка автономія? На Закарпатті 1,2 млн українців, угорців – 150 тис. Які передумови є до сепаратизму, автономії? Чи у Києві думають, що більшість українців зовсім “не наші”, вони прословацькі, проугорські? Закарпаття – завжди була цікава територія, але ніколи там конфліктів між українцями та іншими націями не було“, – зазначив посол.

За його словами, Угорщина “прекрасно розуміє, що з Росією Україні дуже складно, а “досягнення миру – це довгостроковий процес”. “І дотримання прав меншин, і автономії в складі держави – це існуючі практики в Європі, які враховують національний фактор, людей, які проживають в тому чи іншому регіоні“, – додав він.

Ійдярто також каже, що українцям слід розуміти: “Угорщина – країна, яка втратила території і населення“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності