Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Нові ПДР: грузинські новації для українського водія

Запропоновані зміни до закону про відповідальність за порушення правил водіння авто повертають нас у минуле.

1361457157_doroga-kopyaЗараз, коли у країні відбувається щось неймовірне для цивілізованого суспільства і більша частина не живе, а намагається вижити, уряд множить реформи, котрі ще більше ускладнюють виживання простих українців. І чомусь панацеєю від усіх бід вважають колишніх грузинських спеців, які сьогодні не затребувані у своїй державі й вештаються світами.

Навіть земляки нинішніх українських урядовців грузинського походження застерігають нас не надто їм довіряти. Так, колишній глава представництва торгово-промислової палати Грузії в Україні, доктор економічних наук, професор Георгій Сігуа вважає, що екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі і його партійні соратники погано розбираються в економіці і можуть нашкодити Україні своєю діяльністю.

Попри такі застереження, в Україні тривають запропоновані ними реформи. Мабуть, всім добре відомі зміни до закону про вдосконалення безпеки дорожнього руху, який активно пропагує заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе.
Нагадаємо, що скандальний законопроект, де за порушення ПДР має відповідати зареєстрований власник авто (вважаймо, що автомобіль – ред.), а не водій, який ним керує, Верховна Рада прийняла у першому читанні. За нього проголосували і депутати-буковинці: Михайло Гаврилюк, Роман Романюк, Микола Федорук, Григорій Тіміш, Олександр Дроздик та Вадим Денисенко. Проти проголосував Михайло Папієв. Та скоріш за усе, вони не усвідомлювали, за що натискали кнопки.

Юристи застерігають, що нововведення мають низку недоліків, через які страждатимуть і водії, і власники автівок. Багато із норм суперечать Конституції і чинному законодавству України, перекреслюють права людини, про які так багато нині говорять.
– Цей законопроект потрібно розділити на дві частини, – каже адвокат партнер бюро Даніель Олару. – Перша позитивна, оскільки в ньому є багато свіжих та корисних ідей. Зокрема, це зменшення впливу людського фактора у реєстрації правопорушень, встановлення нижчого рівня відповідальності за правопорушення ПДР без застосування різної шкали адміністративних штрафів та виключення можливості вилучення посвідчення водія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Проте законопроект має і зворотну сторону. У разі прийняття вищезазначеного законопроекту відбудеться: по-перше, порушення принципу особистої юридичної відповідальності. По-друге, можливість притягнення до адмінвідповідальності без участі та відома особи, якій інкримінують правопорушення. По-третє, реальна загроза позбавлення права керування транспортним засобом за нетяжкі порушення ПДР. Такі «ідеї» спричинять значне збільшення випадків порушень прав людини та, звичайно, збільшать напруження у суспільстві та негативно позначаться на ставленні громадян до державних органів.

Чию машину зняли – того і штраф

Одна із «найцікавіших» норм закону, яка значно ускладнить життя не лишень водіям, але і власникам авто, передбачає, що адміністративну відповідальність за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, мають нести юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб. Хоча тут є протиріччя із чинним законодавством.

– Відповідно до вищезазначеного рішення Конституційного суду, визнано неконституційним положення про штрафування власників транспортних засобів на підставі зйомки відеокамери, що працює в автоматичному режимі, – зазначає Д. Олару.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Виходить, якщо закон таки ухвалять, то його можна оскаржити. Проте, якщо внесуть зміни і в інші законодавчі акти, то все буде серйозніше. Тоді треба буде власнику доводити, що його транспортним засобом керувала інша особа.
Окрім цього, швидше за все, передавати авто по довіреності, як це робили раніше, навряд чи буде багато охочих. Адже за перепродану, можливо і не раз, автівку та її водія відповідати навряд чи хтось захоче.

Забули про презумпцію невинуватості

Ще одна деталь, на яку звертають увагу правозахисники, – це нова стаття до КУпАП, згідно з якою принцип презумпції невинуватості на осіб, яких притягають до адміністративної відповідальності, не поширюється.

– Ця норма повністю суперечить Конституції України, в якій йдеться, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, – пояснює юрист. – Та за новим законом всім водіям доведеться доводити, що вони не проїжджали перехрестя на заборонений сигнал світлофора, не перетинали подвійну суцільну лінію горизонтальної розмітки, не вживали спиртних напоїв, і т. ін.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отож знову можемо повернутися до «листів щастя». Та окрім повідомлення про штраф, водії матимуть змогу переглянути запис зі своєю автівкою в Інтернеті. Наразі ж автовласники згадують сумну практику минулих років і не вірять, що цього разу все буде по-іншому. Вони певні, що нововведення лишень завдасть зайвих клопотів і ніяким чином не поборе корупцію та підвищить безпеку на українському бездоріжжі.

Р.S. Заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе розповіла, що на цій посаді отримує зарплату «сім з лишком тисяч» гривень.

«Зарплата – сім з лишком тисяч. У мене ж немає звання та вислуги. На жаль, грузинська вислуга не зараховується», – сказала Згуладзе в інтерв’ю вітчизняних видань.

Також вона повідомила, що знімає квартиру в Києві, а свою квартиру в Тбілісі – здає в оренду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: ukrautonews

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності