Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Новий закон про дезінформацію не гарантує незалежності уповноваженого з інформації, – міністр

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що новий закон про дезінформацію не гарантує незалежності уповноваженого з інформації, а захистити журналістів від його помилок допоможе українська судова система.

Глава Мінкульту України уточнив, що журналісти повинні вступати до асоціації, яка стежить за виконанням стандартів. А треті особи не зможуть використовувати закон для переслідування представників ЗМІ. Усе інтерв’ю за хвилину.868768654634

Закон про дезінформацію не буде затверджений Радою у нинішньому варіанті. «Його виносили, щоб перевірити на стресостійкість, на краш-тест». У документі є два поняття: «професійний журналіст» і «журналіст». І це «не питання самоідентифікації».

Усі «професійні журналісти» повинні вступити в саморегулюючу журналістську організацію, яка стежитиме за дотриманням стандартів. У теорії ця асоціація зможе самостійно надати журналісту статус «професійного» і без його членства. Журналісти, які відмовляються вступати в організацію, вчиняють «трохи інфантильно», вважає міністр. «Особливо коли у твоїй країні йде війна і ти зацікавлений побудувати цивілізований прогресивний інформаційний простір».

Немає гарантій, що уповноважений з інформації буде незаангажованим і незалежним. Збалансувати ситуацію допоможе українська судова система, вважає глава Мінкультури. Якщо журналіста звинуватили у дезінформації, він може піти в суд. «В основі доказу лежить те, що факту, який використовував журналіст, не було – він не існував, він придуманий».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Страховкою від помилок вітчизняної судової системи стане обов’язкове звернення апеляційного суду до Європейського суду з прав людини для винесення фінального вердикту. «Поки немає цього рішення – немає рішення українського суду».

«У в’язницю може потрапити тільки той, хто фінансує» систематичну дезінформацію і фактично дає на це гроші, а штраф в 200 тисяч доларів заплатить не журналіст, а розповсюджувач. «Якщо ви поширюєте дезінформацію, то повинні розуміти, що рівень соціальної шкоди величезний», і його не можна виміряти сотнями тисяч доларів, вважає Бородянський.

Окремі особи і чиновники не зможуть використовувати закон про дезінформацію для переслідувань журналістів, упевнений міністр. «Це можливо зробити на 99%. Питання – наскільки цей один відсоток буде завдавати шкоди».

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності