Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ОБЛРАДА КОНТРОЛЮВАТИМЕ ЯКІСТЬ ГАЗУ

21 грудня, відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства Івано-Франківської облради.

Як відомо, в Івано-Франківській області 95% населення і їх будівлі газифіковано (5%, які і досі не можуть отримати у свої домівки газ – ​з Верховинського району, де є значні проблеми). Тож про програму створення системи контролю за якістю газу, що постачається споживачам Івано-Франківської області на 2016–2020 роки доповіла заступник голови Івано-Франківської обласної ради Ольга Галабала.

Вона зазначила, що мета – ​почати незалежний контроль за якістю газу, адже споживачі скаржаться, що газ поганий і визначають це по кольору («ЗЛ» раніше вже повідомляла на своїх сторінках про це), а також по тому, як опалюється помешкання, порівняно з минулим роком.

Так як програма розрахована на 5 років, і в рік буде витрачатись 300 тис грн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«ПАТ «Івано-Франківськгаз» та УМГ «Прикарпаттрансгаз» подають на сайті, що калорійність газу вище норми, тобто не нижче норми. Вони кажуть, що все добре, а мешканці навпаки – ​все погано. Проблема полягає у чому, контроль з якості газу згідно з чинним законодавством здійснюється на газорозподільних пунктах або на газорозподільних станціях, або ж на інших точках, які визначає УМГ «Прикарпаттрансгаз». Тобто тоді, коли будь-який споживач просить перевірити якість газу, то ПАТ «Івано-Франківськгаз» здійснює цю перевірку на ГРП або на ГРС. Але між будинком і ГРП, тай у самому будинку немає сервера відбору проб», – ​каже Галабала.

Заступник голови обласної ради зазначила, що потрібна незалежна лабораторія, аби визначити якість газу. В Україні таких лабораторій є сім, дві з яких в Івано-Франківській області – ​це ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» і Центральна науково-дослідна лабораторія (ЦНДЛ) ВАТ «Укрнафта».

«Ми у цій програмі, опирались уже на нове законодавство щодо газу, яке дозволяє залучити споживачеві незалежну лабораторію для визначення якості газу. Таким чином, можна буде визначити місцевий видобуток газу у загальний газопровід», – ​продовжила Галабала.

ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» розробила свій власний відбірник проб газу у готових умовах, тобто у хаті мешканця, коли йде підключення до плитки. Зараз же відбір здійснюєтсья «живим методом», який є небезпечним.
Та ПАТ «Івано-Франківськ­газ» відмовилося погоджувати такий стандарт відбору, а іншого регламентованого відбору у будівлях мешканців наразі немає.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ми хочемо, аби обласна рада була замовником щодо такого стандарту відбору. Саме тоді ми зможемо здійснити перевірку і зрозуміти, чи проблема у трубах, а тоді це відповідальність ПАТ «Івано-Франківськгаз». Тоді можна встановлювати фільтри і зрозуміти чи є домішки до газу, а так нічого не можна сказати точно», – ​додала депутат Івано-Франківської обласної ради.

Ольга Галабала пропонує створити робочу групу при голові Івано-Франківської облради та при департаменті з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, яка буде працювати спільно з газовиками.

Зазначимо, що один з центральних телеканалів літом цього року уже намагався проводити журналістське розслідування з приводу якості газу, що постачається нині до осель українців. Так в одному з помешкань Києва згідно скарг власників будинку на «неякісний» і дивного кольору та запаху газ на звернення журналістів і власника оселі, компанія, що постачає газ до помешкання, знайшовши формальні бюрократичні причини, відмовилася забирати пробу газу і проводити його експертизу. А ось стандартметрологія після офіційної сплати замовником трьох тисяч гривень за її послуги експертно довела, що газ таки розбавлений і не відповідає стандартам… але далі справа не дійшла логічного завершення, бо все знову вперлося у відмовки та бюрократію (шукайте цей сюжет у мережі).

Підготував Іван Луйко

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності