Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ОПОРА: нардеп з Прикарпаття підкуповує виборців чи займається благодійністю?

2014-09-23_180447Подарунок прикарпатським інвалідам у вигляді ключів від 4-х квартир 18 вересня зробив потенційний кандидат у народні депутати Олександр Шевченко, висуванець від Блоку Петра Порошенка по округу № 83 (Івано-Франківськ).

Цей благодійний жест кандидата, висвітлений у ЗМІ, здійняв бурхливу дискусію у місцевому інформаційному просторі. У «Фейсбуці» Шевченку одразу закинули підкуп виборців, натомість, прихильники кандидата нагадали, що Олександр Шевченко віддавна займається благодійністю і цей жест ніяк не пов’язаний із виборами. ОПОРА спробувала розібратися, чи вважаються благодійністю добрі справи потенційних кандидатів, зроблені під час виборчої кампанії.

Висувати діючому народному депутату Олександру Шевченку, якому підконтрольний туристичний комплекс «Буковель» (група ПРИВАТ Ігоря Коломойського), звинувачення у підкупі виборців, франківчани мали право, зважаючи на те, що у 2012 році ОПОРА вже фіксувала факт непрямого підкупу виборців кандидатом, який балотувався до Верховної Ради як самовисуванець по округу № 83.

Прес-служба Олександра Шеченка будь-які звинувачення у підкупі виборців відкидає. «Рішення щодо цих квартир Олександр Леонідович прийняв ще два роки тому під час зустрічі з інвалідами у 2012 році. Коли він запитав присутніх, які у них проблеми, люди розповіли про жахливі умови проживання. Олександр Шевченко спитав, кому потрібно допомогти новим житлом. Підняли руки четверо людей, – розповіла Оксана Островська, представник прес-служби потенційного кандидата. – Квартири подарували зараз, бо однією з умов було знайти житло у будинку, повністю пристосованому до потреб інвалідів. На той час комплекс «Калинова слобода» тільки починав будуватися і довелося чекати два роки, поки забудівник зміг оформити договір згідно законодавства. До того ж, одна жінка живе у Рогатині, троє чоловіків живуть у Франківську, але один із них тут не приписаний, так що двоє з цих людей навіть не можуть проголосувати за Олександра Шевченка, навіть якби й хотіли».

З формальної точки зору, факту порушення у ситуації з даруванням 4-х квартир немає, зауважує Іван Маруняк, координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області. «Оскільки Олександр Шевченко ще офіційно не зареєстрований як кандидат у народні депутати (хоча вже на той момент уже й оголошений на З’їзді кандидатом по цьому округу від партії Петра Порошенка для усіх ЗМІ – ред.), трактувати цей факт як непрямий підкуп виборців не можна. Тут варто говорити про те, що потенційні кандидати, благодійність яких широко афішується у ЗМІ, використовують відсутність своєї реєстрації як кандидатів у депутати для агітації у тих формах, які заборонені законом після їх реєстрації. Такі акти небаченої благодійності від потенційних кандидатів були б незаконними, якби вони їх здійснювали в офіційному статусі кандидатів у депутати, і були би розцінені як непрямий підкуп виборців. Тому, можна припускати, що потенційні кандидати свідомо затягують з реєстрацією, щоб використовувати незаконні методи агітації під час передвиборчої кампанії», – роз’яснив Іван Маруняк.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ОПОРА нагадує, що частиною 14, статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів, товарів, послуг тощо. «Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців», – йдеться в законі.

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014  року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

Джерело: Франківчани

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цікаво відкіля чи з чийого фонду Олександр Шевченко взяв гроші на придбання цих чотирьох квартир, адже згідно опублікованої його депутатської декларації за минулий 2013 рік він аж раптом заробив якісь 120 тис. 869 грн., а цих грошей не вистачить на придбання й однієї однокімнатної квартири?

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності