Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Опубліковано ухвалу Апеляційного суду про звільнення Єфремова

У реєстрі судових рішень з’явився повний текст ухвали Київського апеляційного суду від 22 липня про зміну Олександру Єфремову запобіжного заходу.

У рішенні є посилання на рішення Конституційного суду від 25 червня 2019 про невідповідність принципу верховенства права положення КПК щодо безальтернативного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для підозрюваних і звинувачених у деяких злочинах, в тому числі, державній зраді.67400580_723927741398511_1834993939350814720_o-800x445

Суд звернув увагу, що всі свідки сторони обвинувачення вже допитані, в тому числі свідки, які повідомляли про тиск на них (“привітання”, спроба підкупу та ін). За заявами про тиск на свідків ведеться слідства. Але сам лише факт наявності таких кримінальних проваджень не може достовірно, як вважає суд, доводити існування ризику впливу на свідків з боку обвинуваченого.

Посилання прокурора на те, що після доказів сторони захисту може виникнути потреба додаткового допиту деяких свідків, у зв’язку з чим ризик тиску на свідків залишається, як вважає суд, мають характер припущень.

Водночас на адвокатський запит прикордонна служба надала інформацію, Єфремов неодноразово перетинав державний кордон України, повернувшись за кілька днів перед затриманням. Прокурор, що вилучений у Єфремова паспорт для виїзду за кордон вже є недійсним.

Характер висунутого обвинувачення, тяжкість можливого покарання, підтримання раніше стосунків з вищими посадовими особами держави, які оголошені у розшук, а також з особами, які перебувають на непідконтрольній Україні території Луганської області, на переконання колегії суддів, не дають підстав для задоволення скасування ухвали суду і визнання недоцільним продовження строку тримання під вартою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Разом з тим, Єфремов не має судимостей, підтримує відносини з родиною, що свідчить про міцність соціальних зв`язків, і його родина має житло в Києві.  Також колегія суддів враховувала вік обвинуваченого та стан здоров’я з динамікою його погіршення, що підтверджується інформацією від ДУ «Старобільський слідчий ізолятор» та медичною документацією.

Апеляційний суд зазначив, що в ухвалах про продовження строку тримання під вартою протягом майже трьох років містяться посилання на ті самі обставини, які були у серпні 2016 року, тобто без належного доведення підстав продовження виняткового запобіжного заходу та без урахування зменшення ризиків з часом. Колегія суддів вирішила, що таку тривалість тримання особи під вартою не можна вважати виправданою, і що належна процесуальна поведінка Єфремова може бути забезпечена застосуванням менш суворого запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту з покладенням обов’язків.

Після виходу із СІЗО Єфремову наділи електронний браслет. Йому  інкримінують вчинення умисних дій з метою зміни меж території України, пособництво у захопленні державних установ в Луганській області, державну зраду.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності