Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Папа Франциск після лобизань з Кирилом: “є різні ідеї, хто розпочав ту війну в Україні”

Папа Римський Франциск заявив, що війна є екзистенційною проблемою України, і він не розуміє, хто почав цю війну.

Про це він заявив на прес-конференції під час перельоту з Мексики до Риму, йдеться у повідомленні Ватикану.

kyba“Україна зараз перебуває у стані війни, страждань, різних інтерпретацій. Щодо самого історичного факту цієї війни кожен має власні ідеї: що це за війна, хто її почав, як, яким чином її завершити”, – сказав він.

“Ясно, що це історична проблема, але це і екзистенційна проблема цієї країни, пов’язана зі стражданням”, – додав папа.

Коментуючи спільну декларацію з патріархом Кирилом, папа зазначив, що розуміє те, що українці відчувають себе зрадженими. Однак, на його думку, це крок на шляху до припинення війни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Особисто я говорив, що мінські угоди слід виконувати, не руйнувати ліктем те, що написане рукою. Римська Церква, Папа завжди закликали: “Шукайте мир!”, – сказав Папа Франциск, нагадавши, що він приймав у себе і Порошенка, і Путіна.

Понтифік також додав, що “у зоні конфлікту перебуває нунцій, підтримуючи солдатів, допомагаючи пораненим”, і пригадав, що католицька церква також надіслала чимало допомоги для постраждалих, постійно закликаючи до миру й дотримання підписаних угод.

Нагадаємо, за підсумками зустрічі на Кубі Папа Римський Франциск і глава РПЦ Кирил підписали спільну декларацію обсягом в 30 пунктів. Два з них безпосередньо стосуються України, зокрема, йдеться про “внесок у примирення між греко-католиками і православними там, де існує напруга”.

P.S. Українська православна церква Київського патріархату вважає безпідставними та недоречними твердження щодо України у декларації Папи Римського й російського патріарха Кирила.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про це йдеться в заяві прес-центру Київської Патріархії УПЦ щодо документу, в якому, серед іншого, події в Україні названо “громадянською війною”.

У ній зазначається, що УПЦ КП підтримує міжконфесійний та міжрелігійний діалог, але розчарована пунктами 25, 26 та 27 спільної Декларації глав Католицької Церкви і Московського Патріархату, підписаної 12 лютого 2016 року в Гавані.

“Вказані вище пункти Декларації пройняті духом гірших зразків світської дипломатії, сповнені двозначних натяків, необ’єктивних оцінок та безпідставних тверджень. На наше переконання, у документі, який має свідчити віруючим і світу позицію Церков, краще було би взагалі не торкатися порушених у пунктах 25-27 тем, ніж висвітлювати їх у такій формі”, – йдеться у заяві.

Київський Патріархат вважає неприйнятною “дипломатію”, коли “рішення про Україну і українські церковні та суспільні справи ухвалюють без представників України, ігноруючи їхню думку і позицію”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Питання Української греко-католицької церкви у п. 25 декларації “не враховує думку і позицію цієї Церкви”, йдеться в заяві.

“Оцінки “конфлікту в Україні” (п. 26) повністю ігнорують його головну причину – російську збройну, політичну, економічну та інформаційну агресію проти України, порушення Росією міжнародних угод і норм міжнародного права, окупацію Російською Федерацією Криму і частини Донбасу”, – обурюється УПЦ КП.

“Оцінка ситуації у Православній Церкві в Україні (п. 27) ігнорує той факт, що причиною її розділення є порушення канонів саме Московським Патріархатом”, – наголошують там.

Церковники сподіваються, що у майбутньому Ватикан при підготовці документів щодо України “братиме за взірець для себе кращі, а не гірші зразки”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Церква покликана свідчити правду. У питанні війни в Україні правда полягає в тому, що це не громадянська війна, не внутрішній конфлікт, не протистояння між різними націями чи послідовниками різних релігій”, – заявляє УПЦ КП.

“Причина війни, яка триває на Сході України – збройна, політична, економічна та інформаційна агресія Росії проти нашої країни. Мета цієї агресії – перешкодити європейській інтеграції нашої держави, силою змусити її повернутися до підпорядкування Кремлю. По суті в Україні зараз відбувається те саме, що відбулося з Чехословаччиною у 1938 і 1968 роках, з Угорщиною у 1956 році, з Афганістаном у 1979 р.”, – наголошує патріархія.

Вжиті у п. 26 декларації формулювання і оцінки щодо подій в Україні “є не свідченням правди, а пом’якшеним повторенням формул російської пропаганди, яка нав’язує світові думку про “внутрішню українську кризу”, до якої Росія нібито не має стосунку”, додає вона.

“Від Московського Патріарха, який залежить від Кремля, ми не очікували чогось іншого. Але підпис Папи Римського під цими формулюваннями став для багатьох, в першу чергу в Україні, великим розчаруванням”, – констатує УПЦ КП.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Також прикро, що згадуючи про переслідування християн у різних регіонах світу, автори Декларації нічого не кажуть про переслідування і утиски віруючих різних конфесій у окупованому Криму та на підконтрольних кремлівським колаборантам територіях Донбасу”, – наголошує українська церква.

УПЦ КП також називає однією з причин розділення православної церкви “неканонічне привласнення Московським Патріархатом у 1686 р. влади над Київською Митрополією”, тобто “анексію Москвою Церкви в Україні”, а також звинувачує російську церкву в перешкоджанні відносинам між УПЦ КП і Католицькою церквою.

Раніше розчарування текстом декларації Папи Римського й Московського патріарха висловлював предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав. “Коли Ватикан і Москва організовують зустрічі або підписують якісь спільні тексти, то нам не варто чекати від цього нічого хорошого”, – констатував він.

P.P.S. А на завершення, говорячи про новий релігійний пакт Молотова-Ріббентропа, залишається лиш підсумувати, що історія й досі сперечається яка з професій є найстарішою – хто був першим: повії, журналісти чи служителі культу (жерці, священники)?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності