Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Пенсіонерам надбавка до пенсії

В Україні підбили підсумки перерахунку пенсій. В середньому підвищення склало 514 грн (з урахуванням разової виплати), при цьому 2,5 млн українців отримали надбавку від 1000 грн.

У 2020 році, якщо цільові показники інфляції вдасться дотриматися, пенсії збільшаться ще приблизно на 13-15% (залежно від динаміки зростання зарплат).

Ми з’ясували, як і кому перерахували пенсії і чого чекати в наступному році.

в 2020-му розмір надбавки буде менше 2019 го через прогнозоване зниження рівня інфляції;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

всі пенсії перераховують індивідуально: чим більше зарплата і чим більше стажу, тим істотніше підвищення;

в 2020-м пенсії перерахують в тому числі тим, хто вийшов на заслужений відпочинок в 2018-м.

Хто отримає надбавку від 1000 грн

Розмір надбавки в цьому році склав 17%. Важливо при цьому зазначити, що підвищують розрахунковий розмір виплати. Якщо, наприклад, за формулою українець заробив на виплату, меншу за мінімальну, з бюджету йому автоматично “дотягують” до прожиткового мінімуму – 1497 грн. Тобто якщо підвищення розрахункового розміру на 17% сума пенсії залишиться на рівні мінімальної виплати, її розмір не зміниться. Замість цього такі українці отримають разові виплати, але про це пізніше.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отже, як заявив на селекторній нараді віце-прем’єр Павло Розенко, 2,5 млн українців отримають надбавку до пенсії в розмірі від 100 до 400 грн, від 400 до 700 грн – більше 1,5 млн чоловік, від 700 до 1000 грн – 500 тис. осіб, 2,5 млн – від 1000 грн. Як зазначив Розенко, нові пенсії українці отримуватимуть щомісяця.

Сума підвищення залежить від двох чинників: стажу і рівня зарплати. Ті пенсіонери, які заробляли більше і працювали довше, зможуть претендувати на більш вагомі прибавки. На вагому прибавку (від 1000 грн) можуть претендувати шахтарі, українці з відносно високими зарплатами, ті, хто має великий стаж.

Ще 2,1 млн українців, зазначив Розенко, отримають разову виплату в розмірі 2,4 тис. Грн. Цю суму розділять на два місяці – 1,2 тис. Видадуть в березні і ще 1,2 тис. – в квітні.

Глава Пенсійного фонду Євген Капінус зазначає: крім зазначеного підвищення 2,3 млн пенсіонерів також отримають разом зі своїми виплатами монетизувати субсидію. Середній її розмір становить 1 676 грн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“До кінця місяця ми забезпечимо виконання завдань щодо проведення перерахунку пенсій та виплати субсидій у грошовій формі в термін і в повному обсязі”, – підкреслив Євген Капінус.

Чого чекати в 2019-м і в 2020-му

Цього року на українців чекає ще як мінімум два підвищення пенсій. Правда, торкнеться це менше двох мільйонів українців, які зараз отримують мінімалку. У березні та квітні вони отримають разові виплати по 1,2 тис. Грн, а в липні їх пенсія збільшиться з тисячі чотиреста дев’яносто сім до 1564 грн, а в грудні – до 1638 грн.

У 2020-му також очікується перегляд прожиткового мінімуму, проте його розмір ще належить розрахувати при підготовці головного фінансового документа на наступний рік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім цього, також в березні 2020 го очікується чергове осучаснення. Так, інфляція, згідно з прогнозом НБУ, складе 6,3%. І якщо існуючі темпи зростання зарплат збережуться, пенсії в наступному році підвищать приблизно на 15-16%.

Що цікаво, згідно презентації Українського інституту майбутнього, поступово дефіцит Пенсійного фонду буде тільки зменшуватися. Аналітики підрахували, що ліквідувати дефіцит вдасться до 2030-го.

“Проведений аналіз свідчить, що застосування діючих методик індексації пенсій до 2029-2030 років призведе до бездефіцитності Пенсійного фонду в трендовом сценарії (при витратах ПФУ на рівні 7,5% ВВП)”, – йдеться в дослідженні.

Як заявив заступник міністра соцполітики Микола Шамбір, дефіцит Пенсійного фонду могли б покрити, але тоді б виникла інша проблема. “Тоді ми б зіткнулися з тим, що не змогли б підвищити пенсії. Тому було прийнято рішення, що дефіцит ми не покриваємо як такої, а даємо кошти на підвищення пенсій”, – пояснив Шамбір.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2019 м “дірка” в бюджеті Пенсійного фонду складе близько 167 млрд грн. Одна з основних причин – зниження єдиного соціального внеску в 2016-м. Якщо раніше українці віддавали з зарплат 37%, зараз – всього 22%. Саме після цього почав збільшуватися дефіцит. Щоб перекрити його, необхідно скорочувати рівень тіньових зарплат і збільшувати їх розмір.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності