Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Перший президент України Кравчук “виправдався” за втрату країною ядерної зброї

В РФ намагалися отримати ядерну зброю України ультимативними погрозами.

Таку заяву зробив перший президент України Леонід Кравчук в авторській програмі Олесі Бацман “БАЦМАН”.

Я нещодавно видав книгу “На перехрестях української історії”. Там є цілий розділ про ядерне озброєння. Ось там є про обмін телефонними розмовами: Єльцин, Кравчук, Клінтон, Буш… Коротко кажучи, всіх, хто брав участь у вирішенні цієї важливої і складної задачі. Єльцин прямо говорив, що ядерна зброя з України має бути вивезено в Росію безкоштовно. Але ми на це не пішли“, – зазначив він.

Кравчук підкреслив, що тоді у країни не було вибору, оскільки був поставлений ультиматум.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нам говорили: “Ви зобов’язані вивезти з України ядерну зброю. Інакше будуть санкції, і не тільки економічні”. Так було дослівно сказано. Не було “хочете – не хочете“, – пояснив Кравчук.

Раніше  президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким Росія може застосувати ядерну зброю на будь-яку атаку.

В документі йдеться, що  Росія має право застосувати ядерну зброю у відповідь на атаку на її об’єкти інфраструктури, або коли під загрозу буде поставлено саме існування держави, а  саме рішення про застосування ядерної зброї приймається виключно президентом РФ.

Одна з легендарних карикатур за участю першого Президента Росії. Б. Єльцин, Л. Кравчук і С. Шушкевич відзначають підписання Угоди про утворення СНД 8 грудня 1991 року. З тексту Угоди: “СРСР, як суб’єкт міжнародного права і геополітична реальність, припиняє своє існування …

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності