Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Півтори сотні суддів звернулися з колективною скаргою до омбудсмена

Мовчати не будемо“, – пишуть судді. І далі викладають в одній із соцмереж свою колективну суддівську скаргу:630_360_1479320332-1597

“Суддів лишилось дуже мало. Всі працюють на межі людських можливостей. Ми не просимо навіть «дякую». Лише вимагаємо дотримуватись Закону. Досить суддів дискримінувати.

Впеше в історії України судді звертаються з колективною скаргою до Уповноваженої Верховної ради України з прав людини!

Відповідно до ч.1 ст.10 Закону України «Про засади запобігання та протидію дискримінації в Україні» саме Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у рамках здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина та захистом прав КОЖНОГО на території України і в межах її юрисдикції запобігає будь-яким формам дискримінації та здійснює заходи щодо протидії дискримінації.

Вакантні посади суддів не заміщували з часу масового звільнення суддів у вересні 2016 року. Суди «ліквідували/реорганізували», створивши «нові окружні». Але їх фактично і не існує, як і адміністративно-територіальної одиниці під назвою «округ» в ст.133 Конституції України. Діють «старі» суди, в які чомусь не призначали нових колег.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Судді працюють без поповнення майже три роки. Від чого страждають люди, адже доступ до правосуддя ускладнений, а в районах, де не функціонують суди,-взагалі відсутній. Судова влада продовжує стрімко втрачати кадри.

Нам пояснювали, що конкурс не можуть оголосити, бо відсутня затверджена штатна чисельність суддів в «нових окружних» судах. За три роки скоротили в «старих» судах 2533 суддівські посади. І затвердили нову меншу «тимчасову штатку», що не відображає реальної кадрової потреби.

Значна частина суддів роками працює далеко від дому. Колеги розлучені із сім‘ями. Але за 4 роки не було жодного конкурсу для переведення суддів, хоч в Україні існували тисячі вакантних суддівських посад!

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (далі-Комісія) після більше двох років добору, сформувала суддівський Резерв із Кандидатів на посади суддів.
Судді, звичайно, дуже зраділи! Адже ми чекаємо нових колег як манни небесної!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Одночасно суддівський корпус звернув увагу Комісії на ч.8 ст.79 Закону України «Про судоустрій і правовий статус суддів». Тепер Конкурс на вакантну посаду судді має відбуватись і за участі Кандидатів, і за участі Суддів, які бажають, нарешті, отримати шанс потрапити додому!

Конкурс простий-в кого вищий бал, той і перемагає. Бали кандидатам і суддям виставляли за різними критеріями, відомими лише Комісії. Тому середні бали одних значно вищі, ніж у інших. Тож Комісія мала вирішити: що з цим робити аби і Кандидати, і Судді могли конкурувати як того вимагає чинний Закон. Звичайно, якби про переведення Суддів подумали до сформування Резерву Кандидатів, або існувала єдина методика оцінювання під час кваліфікаційного іспиту, то проблеми би взагалі не було.

Але Конкурс оголосили лише для Кандидатів… При чому, в «старі» суди! Для чого ж тоді треба було чекати штатний розпис «нових окружних» судів? Де логіка?

Комісія не почула суддів…
Так, всі допускають помилки. Але якщо зрозумів помилку, то наступним кроком є ії виправлення. Комісія не збирається змінювати свого рішення, про що повідомили на позачерговому засіданні Ради суддів України 05.07.2019.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Судді-такі ж люди, як і інші громадяни України. Сподіваємось, пані Денісова якнайшвидше дасть свою оцінку!”

Рішення Ради суддів України номер 35 від 05.07.2019 ось тут
http://rsu.gov.ua/…/risenna-rsu-no-35-vid-05072019-s-0b2a5d…

На фото-текст скарги:1 2 3 4 5 6 7 8 9

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності