Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Покарання за ухилення від мобілізації

Нещодавно в Україні стартувала чергова хвиля мобілізації, під час якої до армії мають набрати 50 тис. осіб.
Захист Батьківщини від агресора є конституційним обов’язком українців (стаття 65 Конституції України). Однак не всі військовозобов’язані мають бажання служити, тим паче відправлятися у зону АТО. Відтак ТСН.ua проаналізував українське законодавство на предмет відповідальності за бажання уникнути призову до Збройних сил.

Наслідки за ухилення від служби прописані у кількох статтях Адміністративного та Кримінального кодексів України, отже порушник може як відбутися штрафом, так і сісти за ґрати.

Кодекс про адміністративні правопорушення України
Стаття 210. Порушення військовозо­бов’язаними чи призовниками законодавства про загальний військовий обов’язок і військову службу:
– За неявку до військкомату без поважних причин або несвоєчасне подання відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 85–119 грн.

Штраф здається невеликим. Навіть за повторне таке порушення протягом року можуть стягнути від 170 грн до 255 грн.
Проте у травні 2014 року Адміністративний кодекс було доповнено статтею про порушення законодавства про мобілізацію, де штрафи вже значно більші.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Стаття 210–1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію:
– Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі 170–510 грн, а на посадових осіб – 510–1700 грн. Повторне таке порушення протягом року збільшує штраф до 510–1700 грн для громадян та 1700–5100 грн для посадовців.
Також Адміністративний кодекс передбачає штрафи у розмірі 17–51 грн за умисне зіпсуття або втрату військових документів і до 17 грн за неявку у військкомат для приписки до призовної дільниці.

У свою чергу в Кримінальному кодексі покарання прописані лаконічніше. Найтяжче покарання призначено за ухилення від мобілізації, і порушник може провести до п’яти років за ґратами.
Кримінальний кодекс України

Стаття 335. Ухилення від призову на строкову військову службу:
– карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією:
– карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Стаття 337. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів:
1.Ухилення військово­зобо­в’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військкоматом, карається штрафом до 850 грн або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.
2. Ухилення військовозобо­в’язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів карається штрафом до 1190 грн або арештом на строк до шести місяців.
Мобілізація триватиме три місяці, тож зараз, якщо ви не знайшли себе серед груп громадян, яких не торкнеться мобілізація, саме час обирати – ризик для життя під час захисту країни чи судимість із виправними роботами.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності