Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Польща попереджає про ризики від зближення Франції та Росії

Польські аналітики стурбовані прагненням влади Франції налагодити відносини з Росією. У бюлетені урядового Інституту міжнародних відносин (PISM) йдеться, що зближення двох країн може підірвати єдність членів ЄС і НАТО з питань відносин з Москвою. Аналітики вважають, що французький президент Еммануель Макрон виступає за співпрацю з Росією, зокрема буцімто для протистояння зростаючому впливу Китаю в Європі. На думку аналітиків, Франція в цій позиції не самотня і ряд інших країн також розраховують на відновлення тісної співпраці з Москвою.66145946

Зображення: російські окупаційні війська в Парижі в 1814 році

У Польському інституті міжнародних відносин (PISM) при уряді республіки розповіли про «ризики», які криються в зближенні Росії і Франції. Зокрема, аналітики вважають, що прихильність Еммануеля Макрона курсу на одностороннє налагодження діалогу з Москвою може підірвати єдність всередині ЄС і НАТО по ряду питань.

«Якщо Макрон продовжить в односторонньому порядку реалізовувати курс на нормалізацію відносин з Росією без жодних консультацій з партнерами по ЄС, це може привести до виникнення між державами-членами нових, більш гострих розбіжностей щодо політики стосовно Росії. В результаті єдність ЄС в питанні діючих санкцій може бути підірвано», – наголошується в бюлетені PISM.

Експерти аналітичного центру вважають, що Макрон виступає за зміцнення співробітництва з Росією перш за все для того, щоб протидіяти зростаючому впливу Китаю в Європі. Таким чином, стратегія французького глави може полягати в тому, щоб не допустити подальшого зближення Москви і Пекіна через поліпшення відносин між ЄС і Росією.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, в документі наголошується, що Париж зацікавлений в отриманні такого союзника, як Москва, щоб вийти переможцем у вирішенні ряду криз за межами Європи, включаючи сирійський конфлікт. Також завдяки співпраці з Росією Макрон розраховує отримати економічні вигоди, наростити обсяг двосторонньої торгівлі і підняти свій рейтинг в П’ятій республіці, відзначають польські дослідники.

Як коментує завідувач Центром етнополітичних конфліктів Інституту Європи РАН Павло Кандель, Макрон дійсно усвідомлює роль Росії у вирішенні глобальних проблем.

«Взагалі політична французька традиція з часів де Голля, якщо не говорити про більш ранні часи, завжди приділяла відносинам тоді з Радянським Союзом, а зараз з Росією, велика увага. Крім того, Макрон претендує на лідерство в ЄС, на те, що він буде формулювати порядок денний і висувати найбільш важливі ініціативи. У цьому плані він розглядає і відносини з Росією», – зазначив проросійський експерт.

Нагадаємо, що в кінці серпня 2019-го Макрон заявив, що епоха гегемонії Заходу добігає кінця, і закликав до корінного перегляду відносин з Росією. Також він виступив за створення нової архітектури європейської безпеки разом з Росією – на цей аспект вказують і автори бюлетеня з PISM.
У той же час польські аналітики стверджують, що співпраця з Росією несе певні ризики для французького лідера: «Стратегія більш тісної співпраці з Росією ризикована. По-перше, Путін може використовувати Макрона в своїх цілях: наприклад, в російській пропаганді президент Франції може бути представлений як світовий лідер, який підтримує агресивну політику Росії».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В результаті, як зазначається в документі, така політика Франції може поставити під загрозу її відносини з Україною і країнами Східного флангу НАТО, такими як Польща, Румунія і країни Балтії.

Експерти PISM вважають, що Макрону відомо про вихідні від Росії «загрози», про що свідчить підготовка його адміністрацією закону по боротьбі з дезінформацією, спрямованого проти франкомовних RT і Sputnik.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИПроти зустрічі генсека НАТО зі звільненими з полону моряками… Франція

Однак заступник директора російського Національного інституту розвитку сучасної ідеології Ігорь Шатров в бесіді з RT зазначив, що всі ці ризики надумані.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Аналітики констатують факти, описують реальність, в тому плані, що Франція дійсно розраховує на більш конструктивну співпрацю з Росією. Але Франція в цій позиції не самотня, є країни, які розраховують на ще більш тісну співпрацю. Це, зокрема, Італія. Та ж Німеччина, яка займає формально зважену позицію, є активним прихильником будівництва «Північного потоку – 2» і все робить для того, щоб цей проект був завершений. Так що не можна сказати, що і Німеччина виступає проти російсько-європейського співробітництва. Так що якраз Польща в даній ситуації виявляється самотньою або може розраховувати тільки на підтримку таких маргінальних, що мають крайню точку зору країн, як Латвія, Литва та Естонія», – вважає лобіст Кремля – Шатров.

Варто відзначити, що в Європі деякі країни регулярно говорять про необхідність налагодження контактів з Росією і зняття санкцій. Так, наприклад, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявляла, що завжди виступала і виступатиме за добрі відносини з Росією. Влада Італії неодноразово закликали переглянути списку санкцій політику проти Росії, а прем’єр-міністр країни Джузеппе Конте відзначав високий рівень двосторонніх відносин між Росією та Італією, виправдовуються у Кремлі та Єлисейському палаці.

У бюлетені PISM підкреслюється, що для Польщі зближення Франції та Росії небажане. Зокрема, через ідею Макрона залучити Росію до створення нової європейської архітектури безпеки.

Так, французький лідер відзначав, що європейському континенту ніколи не добитися стабільності і безпеки, які не примиривши і не прояснив відносин з Росією. При цьому польські аналітики небезпідставно і цілком логічно вважають, що це тільки посилить розбіжності між країнами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Якщо Париж буде вести по відношенню до Росії подібну політику, це посилить його розбіжності з Польщею і завадить вийти з глухого кута, в який зайшли відносини двох країн», – відзначають аналітики.

Польське експертне співтовариство вже не в перший раз критикує наміри інших країн взаємодіяти з Москвою. Зокрема, аналітики заявили, що співпраця Словаччини з Росією за проектом газопроводу «Північний потік – 2» посилює розкол між країнами «Вишеградської групи».
Офіційна Варшава налаштована не так на побудову дружніх відносин з Москвою і регулярно висловлюється про «загрози» з боку Росії. Як заявляв президент республіки Анджей Дуда, Москва порушує сформований світопорядок і систему безпеки і є головним викликом для НАТО.

Однак, як цинічно підкреслив російський лобіст Ігор Шатров, Росія не тільки завжди виступає надійним партнером в економічному плані, але і в політичній площині вона ніколи не вимагала від своїх партнерів потурання інтересам Москви.

«Зовнішня політика Росії та економічні зв’язки не ідеологізована, на відміну від тієї ж позиції Польщі, яка, перебуваючи в залежності і від російського транзиту, і від інших питань, пов’язаних з Росією, регулярно рубає гілку, на якій сидить, тому що розраховує на те , що Сполучені Штати не дадуть впасти Польщі за її підтримку … і чи буде Макрон підтримувати деякі дії Росії на зовнішньополітичній арені чи не буде, це не позначиться на економічних зв’язках Росії і Євросоюзу, а вони, як ми бачимо, в останні роки почали відновлюватися і мають тенденцію виходу у відносинах з кризи, яка трапилася в 2014 році (мова йде про санкції проти Росії, – ред.)», – уклав експерт.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності