Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Пожертвував мільйон доларів на вивчення голодомору

працівники консорціуму ( л-п): Андрій Макух, Богдан Клід, Марта Базюк, Валентина Куриль, Франк Сісин.
Дослідницький освітній консорціум по вивченню Голодомору створений при Канадському інституті українських студій (КІУС) Альбертського університету. Як повідомили у КІУСі, створення структури стало можливим завдяки щедрому дарунку на суму 1,062,000 доларів від Фонду ім. родини Темертея з Торонто.

Головним завданням консорціуму є дослідження, вивчення, опублікування й поширення правдивої інформації про Голодомор в Україні 1932-33 рр., для того щоб українська трагедія була ширше відомою в канадському суспільстві й була представлена в шкільних програмах по історії й геноциду. У реалізації цього завдання будуть задіяні Центр досліджень історії України ім. Петра Яцика й Методичний центр української мови при КІУСі, а також педагоги, учені й інститути на Заході й в Україні.
Як пояснюють в Канадському інституті українських студій Альбертского університету, консорціум має два головні напрямки: дослідницький й освітній. Дослідницький компонент буде займатися дослідженням Голодомору в співпраці із ученими, університетами, робочими групами, організаціями й бібліотеками на Заході й в Україні. Планується опублікувати ряд наукових статей, переклади документів англійською мовою, довідник джерел по Голодомору й серію «питання-відповідь» для вчителів, учнів і широкої громадськості. Дотаційна програма буде стимулювати дослідження маловідомих аспектів Голодомору і його порівняння з іншими геноцидами. Зокрема, наукова конференція із приводу 80-річчя великої трагедії українського народу вже запланована на 27-28 листопада 2013 р. у Торонто.

Освітній компонент буде акцентуватися на підготовці й поширенні авторитетних і доступних ресурсів про Голодомор для учнів, педагогів, шкіл, міністерств і інших установ, а також лобіюванням питання включення тем, пов’язаних з Голодомором, у навчальні програми Канади (В Україні на сьогодні міністр Табачник подбав, щоб в українських підручниках з історії широко була висвітлена тема єврейського голокосту і не було жодної згадки про геноцид українців – ред.).
У КІУСі зазначають, що посібник по Голодомору в Україні для вчителів канадських шкіл з’явиться вже цією весною. Його матеріали будуть розроблені на англійській, українській та французькій мовах відповідно до вікових особливостей учнів і предмету шкільної програми. Освітня конференція для педагогів уже запланована в Торонто на 10-12 травня 2013 року.

Особливо варто зазначити, що в консорціум увійшли відомі на Заході й в Україні вчені з університету Торонто, Ратгерського, Стэндфорського, Гарвардського університетів та Інституту історії України (Київ).
Пан Темертей, завдяки щедрому фінансовому внеску якого й стала можливою реалізація проекту, народився в Східній Україні у родині, що пережила Голодомор. Він добре відомий своєю філантропічною діяльністю.
«Мені дуже приємно підтримати консорціум, і я сподіваюся на успіх його роботи, а значить – краще розуміння й усвідомлення широкою громадськістю Голодомору», – сказав пан Темертей, вітаючи початок такого важливого проекту.

Нагадаємо, Канадський інститут українських студій (КИУС) – ведучий центр українознавчих досліджень за межами України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності