Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Прем’єр відвідав Прикарпаття


Микола Азаров – Прем’єр-міністр України – відвідав у вівторок Прикарпаття. Його візит носив одноденний робочий характер і мав на меті, як зізнався сам глава Уряду, «подивитись, в якій мірі центральна влада може надати допомогу і сприяння у розвитку насамперед власних можливостей кожного регіону».

Першим пунктом у програмі перебування Прем’єра на Івано-Франківщині стала церемонія введення в експлуатацію 7-поверхового житлового будинку для інвалідів – працівників Івано-Франківського учбового виробничого підприємства обласної організації Українського товариства глухих, – на вулиці Коновальця, 205. Тут Микола Янович особисто вручив щасливим новоселам ключі від однієї двокімнатної, 21 двокімнатної квартир та 27 гуртожиткових кімнат. «Це великий сучасний будинок. – зазначив пан Азаров, виступаючи перед журналістами, – Я радий за цих людей, які довгі роки чекали на свою квартиру і от сьогодні отримали в Івано-Франківську гарні благоустроєні квартири. Ця соціальна програма Президента Віктора Федоровича Януковича – вона і надалі буде реалізовуватись і те, що ми сьогодні пустили цей будинок – це свідчення того, що ця програма і надалі буде працювати».

Надалі члени урядової делегації на чолі з Прем’єр-міністром побували на заводі з виробництва цементу ПАТ «Івано-Франківськцемент», де тривають роботи із спорудження нової установки з виробництва цементу сухим способом потужністю 1 мільйон тонн, а потім відвідав ТОВ «Карпатнафтохім», де відновленням 10 вересня роботи цеху з виробництва поліетилену стартував процес введення в роботу виробничих потужностей підприємства і виведення їх на проектну потужність після вимушеного річного простою.

Нагадаємо, у вересні 2012 року ТОВ «Карпатнафтохім», яке входить до російської групи «Лукойл», було зупинено на капітальний ремонт та в подальшому переведено у режим простою. Відновленню його роботи передували складні і тривалі перемовини між Кабінетом Міністрів України та керівництвом компанії «Лукойл». В решті-решт український Уряд свідомо пішов на впровадження деяких пільг для підприємства з метою подальшого розвитку галузі та соціального захисту робітників і території, на якій розташоване підприємство.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відновлення роботи цеху з виробництва поліетилену, на якому побував у вівторок Прем’єр-міністр – це є лише перша черга робіт. Цех було введено в експлуатацію ще в 1997 році. Його проектна потужність – 100 тисяч тонн поліетилену на рік. Продукція виробляється методом газофазної полімеризації в киплячому шарі за американською технологією UNIPOL-PE. Установка дозволяє випускати 41 марку відповідного світовим стандартам поліетилену усіх груп LDPE, LLDPE, HDPE на одному обладнанні, що, за оцінками фахівців, дозволить з часом замінити імпортний поліетилен на український.
Другу чергу введення в роботу виробничих потужностей товариства планується завершити вже наприкінці вересня – на початку жовтня цього року пуском установки з випуску вінілхлориду і каустичної соди (третя декада вересня) та полівінілхлориду суспензійного (перша декада жовтня). В другому ж кварталі 2014 року планується реалізувати третю чергу робіт – ввести у роботу установку з виробництва етилену та бензолу.

Відновлення роботи ТОВ «Карпатнафтохім» дозволить зберегти 2 200 робочих місць, завантажити роботою Калуську ТЕЦ, Івано-Франківську дирекцію Львівської залізниці тощо.
«Державна програма активізації розвитку економіки працює і активно набирає оберти, – зазначив М.Азаров, підсумовуючи результати поїздки, – Це велике виробництво, яке ми з вами сьогодні відвідали, – сучасне. Так, воно потребує державної підтримки. Така підтримка йому надається. Сьогодні мені було приємно подивитись запуск нової черги, який планується буквально найближчим часом, новітнього цементного заводу потужністю 1 мільйонів тонн і вручили ключі представникам товариства інвалідів… Звісно, проблем в області чимало, і, власне кажучи, робоча поїздка Прем’єр-міністра полягає аж ніяк не в тому, щоб натиснути кнопку і запустити якесь виробництво. А насамперед – це подивитись, в якій мірі центральна влада може надати допомогу і сприяння у розвитку насамперед власних можливостей кожного регіону».

Зі слів глави Уряду, він особисто обговорив з головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації усі нагальні проблеми, які сьогодні турбують Прикарпаття. Усі ці проблеми найближчим часом будуть розглянуті у Кабінеті Міністрів і щодо них будуть ухвалені відповідні рішення.
«Це стосується, зокрема, і цього виробництва, – зазначив, маючи на увазі ТОВ «Карпатнафтохім» – його подальшого розвитку. Я думаю, річний обсяг 4 мільярди гривень по цьому підприємству – це далеко не межа, а враховуючи можливість роботи суміжників, тобто створення, наприклад, труб, вікон і так далі, і так далі – це відкриває великі можливості у цього регіону. Я бажаю, насамперед, усім працівникам гарної зарплати, гарної роботи і впевненості у майбутньому».

Не обійшлося також без ексцесів. Так, івано-франківські «свободівці», як і обіцяли, спробували «достукатись» до Прем’єра в плані покращення роботи Державної казначейської служби. Зробили вони це в дещо специфічний спосіб: перекривши живим ланцюгом і плакатами з гаслами на кшталт «Гроші в Києві – ями у Франківську» проїжджу частину вулиці Набережної в районі автомобільного моста в Пасічну. Ідея пікету полягала у привернення уваги глави Уряду до стану дорожнього покриття на вулиці Набережній і фінансування ремонту івано-франківських доріг зокрема. Вочевидь, протестувальники сподівались, що М.Азаров, проїжджаючи у своєму кортежі вулицею Галицькою через міст в напрямку Калуша, через вікно своєї автівки зглянеться вниз на пікетників, вийде, спуститься до них і спитає, в чому справа. Але такого не сталося. Кажуть, Прем’єра взагалі повезли іншим мостом – отим тимчасовим, що у Старому Лисці, щоб показати, як там «стаханівськими» темпами йде спорудження нового капітального моста через річку Бистриця Солотвинська.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Інший інцидент стався безпосередньо на заводі з виробництва етилену і поліетилену ТОВ «Карпатнафтохім», коли там численні журналісти і працівники чекали на прибуття очільника Кабміну. В його центрі опинилась народний депутат від об’єднаної опозиції Ольга Сікора, яка заявила журналістам, що охоронець (якої саме охорони – депутат не знає, але стверджує, що то не охорона заводу) намагався її виштовхати за територію заводу, мотивуючи свої дії відсутністю її прізвища у списках, поданих Службою протоколу. Зі слів народної обраниці, її участь у зустрічі працівників заводу з главою Уряду була погоджена з керівництвом області, а її перебування на території заводу було “абсолютно позитивним і доброзичливим”, оскільки це земля, де вона народилася, зросла, а більшість працівників заводу є її виборцями.

“Я сказала, що дію на підставі Закону “Про статус народного депутата”, – зазначила народна обраниця, – і показала посвідчення. Я сказала, що народний депутат України не вноситься в протокольну систему, що, згідно Закону “Про статус народного депутата”, він має право перебувати на території… Він (охоронець – ред.) мене тримав за руки – не пускав, але я прорвалася”. При цьому, як кажуть, прориваючись, О.Сікора, вліпила охоронцеві добрячого стусана в обличчя.

Сергій Білий

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності