Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Президент Чехії пообіцяв закарпатським сепаратистам-“русинам” просити автономії у Зеленського

Президент Чехії Мілош Земан прийняв делегацію, яка нібито представляє інтереси русинів Закарпаття. Зустріч відбулася в день сторіччя приєднання Підкарпатської Русі до Чехословаччини. Делегація поскаржилася, що українська влада не поважає їхні мову і культуру. Президент Чехії зустрівся з русинами Закарпаття і пообіцяв поговорити із Зеленським про автономію. milos-zeman-drinks

Про це повідомляє Радіо Прага.

За даними чеських ЗМІ, делегація обговорила з Земаном питання офіційного визнання русинів як окремого народу і статусу автономії для своєї території.


Київ негативно реагував на контакти керівників іноземних держав з русинськими організаціями, називаючи їх діяльність «частиною гібридної війни Росії проти України».
На адресу президента Чехії Мілоша Земана часто звучить критика, що його дії нерідко суперечать зовнішньополітичної лінії уряду, і прийом подібної делегації став ще одним пунктом такого порядку. При цьому слід підкреслити, що в Чеській Республіці офіційний зовнішньополітичний курс країни визначається саме урядом, а не президентом.

Посол України в Чехії Євген Перебийніс, відповідаючи на питання видання Deník N, повідомив, що активісти, які виступають від імені русинів, «займаються не тільки своєю культурою і мовою, але і подальшою дестабілізацією нашої країни, яка на сході вже бореться з проросійськими сепаратистами і агресією з боку Росії ». «Русинське питання – це не питання національності, а політичний проект, який в значній мірі підтримує, просуває і фінансує Кремль з метою дестабілізації ситуації в Україні, перш за все в Закарпатті», – вважає дипломат. При цьому глава українського диппредставництва відмовився коментувати факт зустрічі з русинської делегацією президента Чехії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У складі делегації був і священик Дмитро Сидор, який раніше отримав умовний термін за посягання на територіальну цілісність України. У ЗМІ звучали твердження, що діяльність Дмитра Сидора фінансується Кремлем для дестабілізації ситуації в Закарпатті.

У складі групи, яка прибула в Празький Град, були Михайла Тяско і Васил Джуган – підприємці, давно проживають в Чеській Республіці і підтримують досить тісні контакти з президентом країни. Про те, що їх запрошують на прийоми в резиденцію президента, раніше вже звертав увагу сайт Aktuálně.cz. Обидва бізнесмени входили в передвиборний штаб Мілоша Земана і супроводжували його в поїздці до Росії.

Михайла Тяско, якого представляють як заступник голови організації під назвою Всесвітня рада підкарпатських русинів, в інтерв’ю виданню Deník N повідомив: «Ми розповіли президенту про проблеми в Підкарпатської Русі і про те, що українська влада до сьогоднішнього дня не визнає русинів, не поважає нашу мову і культуру. Пане президенте сказав, що, з його точки зору, наші проблеми вирішать тільки Мінські мирні домовленості, а децентралізація дозволить визнати русинів на Закарпатті як народ, визнати нашу мову в якості регіонального, в той час як українська мова буде державною. Президент пообіцяв нам, що поговорить з паном президентом Зеленським і передасть нашу точку зору керівництва України».
Прес-секретар президента Іржі Овчачек так прокоментував підсумки зустрічі: «Пане президенте підкреслив, що повністю підтримує територіальну цілісність України. Його слова – лише констатація змісту Мінських домовленостей. Зміна централізації, яке вони припускають, – цілком і повністю внутрішня справа України. В цей процес пане президенте ні в якому разі не буде втручатися».

Ще однією учасницею зустрічі стала Тетяна Поп, яка дає інтерв’ю в якості керівника Координаційного центру русинських організацій. У Празькому Граді вона не вперше – як повідомляло видання Aktuálně.cz, в квітні 2018 року його брала участь у святкових заходах з нагоди інавгурації Мілоша Земана після його переобрання на другий термін. В інтерв’ю сайту Ukrajina.ru вона повідомила, що отримала офіційне запрошення в Празький Град як «представник русинського народу». За твердженням пані Поп, президент Чехії був готовий прийняти русинську делегацію. Однак тоді Празький Град таку можливість заперечував. «Русинську діаспору ми, зрозуміло, знаємо, підтримуємо з нею контакти, однак ніяких зустрічей з президентом в планах не стоїть!» – повідомив в квітні минулого року глава відділу зовнішніх зв’язків канцелярії президента Рудольф Індрак. Через півтора року, однак, делегація прибула в Прагу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2018 році Тетяна Поп стверджувала, що підтримати русинів готове і чеський уряд на чолі з прем’єр-міністром Андрієм Бабішем. «Він сказав мені, що його мати – теж русинка, і тому він не має право не любити русинів і не уважити їх», – заявила Поп, яка сфотографувалася з главою кабінету. Голова уряд категорично спростував її слова. «Ця дама бреше. Я її не знаю, і уряд, зрозуміло, нічим подібним займатися не буде. Після інавгурації я фотографувався з 300 різними людьми», – прокоментував це твердження Андрій Бабіш, відповідаючи на питання Aktuálně.cz.

Після нової зустрічі з президентом Земаном Тетяна Поп в інтерв’ю інтернет-газеті Echo-ua підкреслила: «Я особисто ніколи не говорила про те, що хочу відділення від України. Навпаки, я завжди була за цілісність України! З моїх вуст не звучать ніякі сепаратистські заклики. Все, чого я хочу, так це припинення етноциду по відношенню до русинів ». Також Тетяна Поп повідомила: «Мілош Земан дуже тепло прийняв нашу делегацію! Він пообіцяв підтримувати нас в Україні і сказав, що, при можливості, обговорить питання русинів з Володимиром Зеленським».

Що русинське питання може з’явитися на порядку переговорів між главами Чехії та України, не заперечує прес-секретар президента Іржі Овчачек: «У разі зустрічі з президентом України Зеленським тема русинів, зрозуміло, буде піднята. Чеська Республіка пов’язана з ними історично».

Залишається сподіватися, що ГПУ та СБУ гідно відреагують на дану інформацію…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності