Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Прикарпатські «регіонали» використали відомих українських волонтерів для власного відродження

Таку гучну заяву зробив відомий український волонтер Юрій Касьянов. За його словами, на «Всеукраїнському з’їзді волонтерів» що відбувся минулого тижня в Івано-Франківську його та інших активістів використали.

Про це він написав у соцмережі Facebook, виклавши «Відкритий лист волонтерів України». Текст документу подаємо повністю:

«Волонтерам та волонтерським організаціям сьогодні довіряють більше, ніж президенту, уряду, парламенту, політикам і політичним партіям. Не дивно бажання пройдисвітів всіх мастей конвертувати довіру народу до волонтерів в політичний капітал. Одні пропонують місця в партійних списках, інші за звичкою діють «в темну». Ми оголошуємо їм війну.
Отже, волонтери України проти політичного рекету колишніх регіоналів.
У травні-червні цього року група волонтерів, що представляють найбільші волонтерські організації України, взяла участь у низці заходів, метою яких було заявлено створення «Єдиного волонтерського логістичного центру» розподілу допомоги, що надходить з Європи. Ідея створення такого центру була озвучена на т. зв. «Центральноєвропейської регіональної конференції українських волонтерів», яка відбулася 12 травня в столиці Угорщини Будапешті.

Ініціатором конференції з угорського боку виступило Державне самоврядування українців Угорщини. Заявленою метою конференції було обговорення формату прийняття допомоги від європейців. Однак захід широко не анонсовували, тому в роботі Конференції взяли участь далеко не всі волонтерські організації України, тобто представницький рівень заходу не співвідносився з масштабністю поставлених завдань. Цього й не було потрібно – насправді, конференція виявилася тільки «прикриттям» політичного проекту колишніх регіоналів Івано-Франківщини, які прагнуть знову увійти у владу на плечах волонтерського руху. Це стало зрозуміло дещо пізніше.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тим не менш, в ході Конференції відбулися корисні зустрічі з видатними представниками української діаспори в Угорщині, яка докладає значних зусиль, допомагаючи Україні в цей важкий час. У Будапешті було визначено, що волонтерські організації України спільно з європейськими, зокрема з угорськими волонтерами, за сприяння і допомоги Державного самоврядування українців Угорщини, посольства України в Угорщині, консолідують свої зусилля зі створення Єдиного логістичного центру розподілу допомоги, що надходить з Європи; а також з лікування та реабілітації осіб, які постраждали в зоні проведення АТО (бійців, членів їх сімей, переселенців зі сходу). Було підкреслено, консолідація зусиль не передбачає створення якоїсь окремої організації, що не переслідує політичних цілей і завдань; розподіл допомоги відбувається на умовах відкритості та прозорості.

Однак незабаром з’ясувалося, що організатором так званого «об’єднання волонтерів» з української сторони виступає Всеукраїнський громадський союз «Слава Україні», очолюваний якимсь Андрієм Верлатим, тісно пов’язаний з сином колишнього губернатора області Василем Вишиванюком. Разом з ГО «Громадська ініціатива Галичини» і «Фондом відродження Прикарпаття» він є тепер розпорядниками допомоги, яка буде надходити з Європи, зокрема з Угорщини. Всі ці три «громадські організації» є фікціями, афілійованими з одними і тими ж особами, тісно пов’язаними з політиками «Опозиційного блоку».

Конференція у Будапешті та прийняті на ній рішення використовувалися для політичного розкручування осіб, що беруть участь у цьому проекті. Особливо помітні були піар-потуги щодо підвищення впізнаваності ГО «Слава Україні», як організації, що грає ключову роль у справі об’єднання волонтерів. Є всі підстави вважати, що ця «громадська організація» є в дійсності тільки засобом повернення у владу людей, які втратили після Майдану свої позиції. А обраний спосіб – використання доброго імені волонтерів і всього волонтерського руху, що користується заслуженою повагою в суспільстві.
2-3 червня в Івано-Франківську відбувся так званий «Всеукраїнський з’їзд волонтерів», до участі в роботі якого були запрошені всі ті ж волонтери з вузького кола, які брали участь у Будапештській конференції. Головною подією з’їзду мало стати отримання гуманітарної допомоги з Угорщини. Однак ніхто з волонтерів не знав, і так і не дізнався точно, якого роду допомога повинна прибути в Івано-Франківськ. Організатори заходу в цей раз з волонтерами не церемонилися, і навіть не організували публічну зустріч фур з гуманітарним вантажем разом з представниками волонтерських організацій України. Волонтерів просто замкнули в конференц-залі готелю, в той час як на тлі прибулих фур фотографувалися і роздавали інтерв’ю офіційні особи, і організатори цієї піар-акції. Жодного представника реальних, відомих волонтерських організацій до хур допущено не було. Запрошених на «з’їзд» волонтерів просто використовували для освячення піар-кампанії колишніх регіоналів, що рвуться у владу. Слабкі спроби недосвідчених в брудній політиці волонтерів опротестувати таке свавілля були присічені в грубій формі. Волонтерам було категорично заявлено, що тепер вся гуманітарна допомога з Європи буде надходити і розподілятися тільки через ГО «Слава Україні». Коли волонтери поцікавилися роллю в цій історії колишнього губернатора Івано-Франківської області Михайла Вишиванюка, то нарвалися на добірне хамство з боку організаторів заходу.

У зв’язку з усім тим, що сталося, волонтери, які представляли на заходах у Будапешті та Івано-Франківську найбільші волонтерські організації України заявляють:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

1. Ми завжди були, є і будемо відкриті для будь чесної допомоги, яку нам пропонують.
2. Ми глибоко вдячні всім українцям, у тому числі і особливо українській діаспорі, яка підтримувала і продовжує підтримувати нас у нашій боротьбі за вільну і демократичну Україну. Але ми нікому не дозволимо використовувати волонтерський рух, чистий і безкорисливий порив наших з вами сердець, для задоволення чиїхось політичних амбіцій. Ми ніяким чином не будемо брати участь у будь-яких кампаніях, що проводяться політиками, особливо – діячами Партії регіонів. Це наша принципова громадянська позиція.
3. Ми звертаємося до всіх українських діаспор Європи з проханням почути нас, і вийти на пряму співпрацю з громадянським суспільством, представниками якого є волонтери України. Ми виступаємо тільки за чесну співпрацю – без політичних прошарків, без представників старої влади, з якими ми ведемо, і будемо вести непримиренну боротьбу.

Україна стане демократичною державою! З нами правда і Бог! Перемога буде за нами!», – йдеться у заяві.
Текст документу підписали одинадцять відомих волонтерів з різних організацій.

За матеріалами місцевих ЗМІ

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності