Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

ПРИКМЕТА, ЩО НЕ ВІЩУВАЛА НІЧОГО ДОБРОГО. МУКАЧЕВО

Минулого тижня «ЗЛ» на своїх шпальтах повідомляла про стрілянину, яку в ніч з 4 на 5 липня в Івано-Франківську в магазині-кафе «Їжачок» влаштував, будучи на підпитку, один з представників Правого сектору (ПС), доводячи свою правоту у суперечці з допомогою зброї.

…Як виявляється, пістолет, з якого стріляв активіст ПС, був не травматичним, а бойовим. Більше того, як повідомляють джерела в правоохоронних органах, це був бойовий пістолет, згідно серійного номера, одним з поцупленої зброї під час штурму з Львівського УМВС в період Євромайдану.

Кілька (9 шт. ) пістолетів ПМ тоді невідомі підкинули у трамвай, «ЗЛ» повідомляла про це минулого року, а решта зброї і досі гуляє по руках. І як тоді зазначали правоохоронці, зброя ця ще тривалий час даватиме всім про себе знати…
Така собі прикмета чи віщування.

І ось за тиждень в далекому від лінії фронту, який досі пролягав тільки на сході нашої держави, в мирному закарпатському Мукачево у представників патріотичної військової парторганізації Правий сектор відкілясь чомусь на руках опинилися важкі кулемети, міномети, автомати, пістолети, димові і бойові гранати та ін…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ПРИКМЕТА ЗБУЛАСЯ
Минулої суботи, 11 липня, у Мукачево, під час зустрічі народного депутата з групи «Воля народу» Михайла Ланьо та керівника 1-го запасного батальйону ДУК «Правий сектор» Романа Стойки, сталася перестрілка.

В її результаті, за повідомленнями ЗМІ, загинула одна цивільна особа.

Після того, як на місце конфлікту під’їхали силовики, а сама розмова не дала ніяких результатів, бійці ПС, які прибули на зустріч на трьох броньованих позашляховиках (за іншими даними п’яти, – ред.), підірвали димову гранату і вирвались за місто, де з боєм пройшли через блокпост міліції, застосувавши автомати і важкий кулемет, встановлений на одній з машин, та гранатомети.

В результаті були знищені 3 машини міліції, заправка, біля якої стався бій, також зайнялась, а бійці ПС прорвались до лісу, де й зайняли оборону.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перемовником з ними визвався бути нардеп та один із найвпливовіших людей Закарпаття Віктор Балога.
СБУ та МВС кілька днів чекали наказу штурмувати позиції бійців ПС у лісі, щоб роззброїти їх. Самі бійці заявили, що складуть зброю лише за умови, що їх про це попросить провідник «Правого сектора» Дмитро Ярош, який наступного дня, 12 липня, прилетів на Закарпаття з керівником військового крила ПС Андрієм Стемпіцьким та керівником партії Андрієм Тарасенком.

13 липня, у понеділок, двоє поранених бійців ПС здалися правоохоронцям. За версією ПС, вони самі передали своїх поранених побратимів в руки медиків.

Згодом, того ж дня, з’явилася інформація, що один з бійців ПС, спустившись з лісу у село за продуктами, будучи оточений міліцією, захопив у заручники місцевого малолітнього хлопчика, якого потім випустив на околицях лісу. ПС та губернатор області цю інформацію заперечують, але в ЗМІ та інтернеті з’явилося інтерв’ю з т. зв. неповнолітнім заручником…

Людей з близь лежачого села почали евакуйовувати.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

VERSIIЗагалом бійці ПС вимагають арештувати Ланьо, Медведчука, керівництво місцевої міліції і відставки глави МВС Арсена Авакова. Проте за непідтвердженою інформацією, декотрі ЗМІ запевняють, що Леньо вже нема в Україні…

ВЕРСІЇ ПОДІЙ

Версія перша. «Правий сектор»
За версією ПС, на зустріч до спортивного комплексу «Антарес» їх покликав сам Михайло Ланьо, якого у ПС називають «кримінальним авторитетом Блюком», який, з їх слів, кілька днів домагався відвертої розмови з ними, бо ПС патрулюючи на кордоні, заважав Ланьо займатися контрабандою в ЄС.

На місці зустрічі ПС начебто вже чекали «озброєні тітушки Ланьо», через що бійці ДУК і приїхали зі зброєю.
В ході розмови депутат погрожував комбату ПС, вимагаючи не лізти у «його справи» на митниці.

А поки йшла ця розмова, до спорткомплексу під’їхали якісь силовики в повному екіпіруванні, але без розпізнавальних знаків, які й почали стрільбу. За даними ПС, місцеві силовики мають свою частку від контрабанди і діють спільно з Ланьо і криміналом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після цього бійці ПС під димовим прикриттям вирвались зі спорткомплексу і прорвалися за місто.

Тим часом, визволяти своїх побратимів, яких заблокували в лісі під Мукачево, приїхали найвищі керівники ПС. Так за інформацією ЗМІ, переговори з Ярошем ведуть особисто президент Петро Порошенко і глава СБУ Василь Грицак.

Ярош вимагає гарантій для своїх бійців, і що цікаво, щоб їх вивезли цілими або в СБУ до Київа, або на базу ПС в Дніпропетровській області.

Скільки всього бійців заблоковані в лісі, у ПС воліють не говорити. Але, за деякою інформацією, їх там біля двадцяти чоловік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В ПС категорично відкидають будь-які звинувачення у тому, що їх бійці могли представляти інтереси Балоги, у якого давній конфлікт з Ланьо ще з часу виборів до ВР у 2012 році.

Також в ПС заявили, що у перестрілці в Мукачевому, в результаті якої постраждали 6 правоохоронців, брали участь мінімум двоє місцевих сепаратистів, йдеться в повідомленні прес-служби партії, пише РБК-Україна. Але, якщо мова йде про осіб в спортивному одязі зі зброєю в руках, які на фото, зроблених Радіо Свобода стоять поруч з міліціонерами, то в МВС заявляють, що це їхні службовці, підняті по тривозі, які не встигли переодягтися. Щоправда не пояснюючи чому у службовців замість уставних автоматів мисливські напівавтомати «Сайга» в руках…

Також інформацію про те, що в перестрілці з «Правим сектором» брали участь мінімум 2 місцевих сепаратистів, які брали участь у терористичному формуванні «Ополчення Новоросії», виклав на свою сторінку бойовик «ДНР» з російської Рязані. Якщо проаналізувати давність створення сторінки, дати додавання фотографій, матеріали та інше, стає зрозуміло, що це сторінка реальної людини», – йдеться в повідомленні ПС.

Версія друга. Правоохоронців
Згідно з повідомленнями МВС, першими стріляти в Мукачевому почали бійці ПС. Про це свідчить і оперативне відео, що було опубліковане в мережі наступного дня після інциденту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Жертвою конфлікту став чоловік, який, ймовірно, був одним із кількох десятків «охоронців» комплексу Ланьо. Сам нардеп запевняє, що не знав вбитого.

У МВС заявляють, що тільки після загибелі першої людини їхні бійці прибули на місце і заблокували людей з ПС.
На тому ж відео видно, як бійці ПС підтягають до однієї зі своїх машин тіло чоловіка в цивільному одязі і вантажать його у багажник.

Був також інший постраждалий, якому вистрілили в голову. Його прооперували, і він зараз перебуває у реанімації в дуже важкому стані.

Після того, як комбат ПС вийшов від Ланьо, його бійці повантажились в авто і висунули представникам МВС вимогу пропустити їх. Коли ж отримали відмову, то зробили кілька черг з автоматів у повітря, і розштовхавши автівки МВС, вирвались з Мукачево.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На трасі «Київ-Чоп», поблизу села Лавки, їх зупинив блокпост міліції, яка почала план «Перехоплення». Бійці ПС не збирались здаватись і відкрили вогонь з автоматів, кулемета та гранатометів. В результаті було поранено 6 міліціонерів та 3 цивільних, які випадково опинились на місці бою, підірвано 3 автомобілі МВС, а ще 4 пошкодили вистрілами.
Бійці ПС прорвались до лісу, але двоє з них загинули, а ще четверо отримали поранення.

До справи приєднались СБУ та ГПУ, було порушено кримінальну справу за «створення злочинного угрупування» та «теракт».

PERESTRСиловики почали готуватись до штурму бійців у лісі. Керування операцією перебрав на себе голова СБУ Василь Грицак. Проте, з різних причин на штурм так і не наважилися.

Версія третя. Ланьо: Балога – хвора людина
Інший учасник конфлікту, екс-регіонал з неоднозначним минулим Михайло Ланьо, взявся всіляко від нього відхрещуватись.

За версією Ланьо, він ПС до себе не кликав, вони прийшли самі. При чому не для того, щоб говорити про контрабанду, а «попросити про допомогу» для солдатів, що повертаються з АТО, щоб вони відпочили в санаторії…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Потім ми почули постріл, і виявилося, що застрелили людину», – розповідає свою версію нардеп.

Він також стверджує, що під час зустрічі ПС взагалі не запитував його про кришування контрабандних потоків: «Я нічого не маю проти ПС, хочуть займатися контрабандою, нехай їдуть на кордон… Контрабандою у нас займається хто, щоб вона йшла? Це митники, прикордонники, сбушники. А хто їх контролює? Контролює їх губернатор».

При цьому Ланьо пов’язує дії ПС з іншим закарпатським діячем, з яким у них конфлікт «відколи знайомі» – з Віктором Балогою.

«Тут взагалі немає ніяких сумнівів, що Балога фінансує ПС, він сам мені скільки разів про це говорив. Балога – хвора людина. Він – ракова пухлина Закарпатської області, яку потрібно лікувати, тому що всі проблеми йдуть від нього», – заявив Ланьо.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Четверта версія. Балога: І Ланьо, і хлопці з ПС – дуркуваті
Свою версію резонансних подій, що відбулися в рідному місті, лідер Єдиного Центру, нардеп Віктор Балога виклав у розмові з «Главкомом»:

В інтерв’ю одному з телеканалів ви сказали, що сценаристом конфліктної ситуації є начальник УМВС в Закарпатській області пан Шаранич. Звідки у вас ця інформація? Чому саме він був зацікавлений в конфлікті?

Буду з вами відвертим, про це я дізнався від міського голови Мукачева. Йому доповів начальник міліції міста про те, що Ланьо запросив в гості ПС і будуть нібито якісь розборки.

Я був категорично проти, щоб озброєні люди їхали на ці розборки. Мер Мукачева зустрівся з начальником міліції і сказав, що вони повинні забезпечити безпеку і в ніякому разі не давати двом сторонам зійтись. В п’ятницю я отримав безліч повідомлень, зокрема, з СБУ, що ця зустріч пройде, і звернувся до начальника міліції, щоб її не допустити. Я взагалі виїхав з міста. А коли дізнався в суботу, що там йде стрільба, був шокований і повернувся назад.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Чому чотирьом джипам з озброєними людьми дали проїхати? Чому зібралися стільки людей з боку депутата Ланьо?

Відповідь на це ніхто не захотів давати, але в мене склалося враження, що була задача спіймати в пастку і Ланьо, і ПС і знищити останніх.

Мені здається, що там якісь суб’єктивні стосунки між обласним начальником міліції і «Правим сектором». Але чому на цю наживку клюнув Ланьо? Я не розумію. Напевне, думали, що «правосеків» оточать і просто знищать.

Пан Аваков, на вашу думку, був в курсі такого плану?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Упевнений, що він цією операцією керував. Не могло бути, щоб він про це не знав. Просто і Ланьо – дуркуватий, і хлопці з ПС – дуркуваті. Тож розраховували, що вони підуть на самознищення. Сто відсотків.
А що ж тоді пішло не так?

Міліція мала їх знищити прямо біля будівлі Ланьо, але далі все пішло не по плану.

Ви написали в «фейсбуці», що, в принципі, конфлікт вичерпаний. Що дає вам підстави так казати?

СБУ попрацювала – тут на місці сотні спеців, броньована техніка… Місцеве населення каже, що вже нема нікого – ані хлопців з ПС, ані зброї. Село пусте.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А куди всі поділися? Казали ж про оточення…

Це треба в них питати, але там нікого немає. Я вважаю, треба зробити фільтрацію, обійти всі хати і приступити до нормального життя. А у нас два дні поспіль то Геращенко, то прес-служба СБУ заявляють, що якщо вони не здадуться, то будуть штурмувати. Кого штурмувати, коли нікого нема? Вчора я довго розмовляв з Ярошем – вони з владою домовились, що їм віддадуть «трьохсотих». Хлопці з київського ПС поїхали туди, взяли двох поранених і передали в СБУ, щоб їх передали у лікарні…

SAHA GONDAП’ята версія. Стороння
«Реальною причиною зіткнень у Мукачевому став конфлікт між Михайлом Ланьо та Віктором Балогою за контрабандні потоки на кордоні», – вважає один з лідерів батальйону «Азов» Сергій Коротких, більш відомий за позивним Боцман.
«Балога фінансував закарпатський підрозділ ПС ще з минулого року. І про це всі знали. Не виключено, що він міг використовувати окремих бійців для вирішення своїх бізнесових питань, оскільки звик завжди мати за спиною силу», – говорить Боцман, за словами якого, конфлікт між Ланьо та Балогою дістав свого апогею за місяць до всіх сумних подій у Мукачевому.

«Балога мав стосунок до затримання людей Ланьо, одним із яких був його партнер на прізвисько «Вася Принц». Ланьо мстився перевірками з боку МВС, в нього добрі стосунки з деякими керівниками. Вони обидва мають вплив в області та використовували його в цій ситуації», – говорить правоохоронець.

Отже, за версією правоохоронців, коли закінчилися аргументи, сторони вирішили використати важку артилерію, в переносному та в прямому значенні цього слова.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Віктор Балога – ПС, якому він допомагав фінансово, Ланьо – своїх бійців та найманих тітушок, які брали участь в конфлікті.

Звісно, що і Ланьо, і Балога це заперечують та відкидають усі звинувачення в свою адресу, проте визнають, що проблема контрабанди все ж таки існує…

«Єдиним винним в цій ситуації зараз виглядає ПС, – констатує Боцман з «Азову». – Проте ми зі свого боку вимагатимемо об’єктивного розслідування по відношенню і до Ланьо, і до Балоги, які будуть намагатися уникнути об’єктивного розслідування та покорання».

Версія шоста. Найцікавіша
Найцікавішу ж версію на погляд багатьох подає ІА RegionTV, на думку котрого син екс-СБУшника Роман Стойка був ключовою особою збройного конфлікту в Мукачеві

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Біографія Романа Стойки насичена і цікава.

Наприкінці 2008 – в першій половині 2009 років він, як офіцер міліції, брав участь у «ментовських» війнах за сфери впливу між силовими структурами, будучи, за інформацією в правоохоронних структурах, засланим СБУ в лави МВС «кротом» (де свого часу працювали його брат Богдан і батько), через що врешті був змушений покинути службу в МВС, пише RegionTV.

В останні 2-3 роки перед кар’єрою в «ПС Закарпаття» Роман Стойка – сигаретний контрабандист з використанням літальних апаратів, якими управляв сам, учасник «розбірок» між силовими відомствами (МВС, Державна прикордонна служба, СБУ) за право «кришувати» і керувати контрабандними потоками на кордонах з сусідніми державами, заграє з пресою, пописує на сайт ОРД (за деякою інформацією сайт заснований екс-працівниками СБУ). З першої половини 2014 р. він – один з очільників Закарпатського відділення організації Правий Сектор (згідно чуток – як наслідок інкорпорації в організацію «своїх людей» від СБУ).

Батько Романа, Стойка Василь Васильович, свого часу – колишній начачальник СБУ Ужгородського району, далі – начальник Відділу власної безпеки Закарпатського обласного відділення СБУ, як співробітник Відділу з питань запобігання та протидії корупції Ужгородського національного університету перепав у «спадок» новому керівництву УжНУ після ректорства «регіонала» Федора Ващука. Зі Стойки-старшого і розпочався резонансний скандал з ПС-шоу в ректораті УжНУ…
Комбатом 1-го ЗБату ДУК ПС Роман Стойка був призначений 16 березня 2015 року. В «ПС» він з’явився вже після перемоги Революції Гідності, однак швидко пробрався в керівництво організації, успішно взявши її під контроль разом зі ще одним контрабандистом за «фахом» – Володимиром Гласнером, котрий також проник в «ПС Закарпаття» вже після захоплення учасниками Майдану споруди Закарпатської ОДА.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому не дивно, що, як інформує у відео сюжеті (відео, зняте бійцями ПС в лісі, вже будучи оточеними правоохоронцями, що облетіло усі соцмереж та ЗМІ, – ред.) сам Роман Стойка темою своїх премовин з Леньо в спорткомплексі «Антарес» називає розподіл впливу у контрабандному бізнесі:

«Ланьо (Блюк) начав мені розказувати свою «політику», що тут його територія, тут – його земля, і контрабандний «бізнес» – весь його. І вони з Шараничем (начальником УМВС в Закарпатській області, – ред.) нас сюди не допустять. І що за ними стоїть Медведчук», – щиро розповідає комбат ПС.

Факт цієї бесіди в свою чергу підтвердив і М. Ланьо…

В свою чергу ІА «Мукачево онлайн» також наводить цікаві факти з біографії інших членів місцевого ПС, перелічує судимості декого з них та подає вражаючий список їх злочинів, серед яких окрім контрабанди є і шантаж, рекет, зґвалтування, побиття, зброя і т ін…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З ЦЬОГО ПРИВОДУ:
ГРОЙСМАН: ЦЕ БАНДИТИЗМ
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявляє, що події у Мукачевому можна кваліфікувати тільки як «бандитизм», про це спікер написав у Facebook.

«Події в Мукачевому обурили всю країну. На мою думку, жодна ідеологія, політичні гасла або заклики до патріотизму не можуть виправдати насилля, незаконного використання зброї, непокору правоохоронним органам та державним інституціям. Події, що відбуваються в Мукачевому не можна кваліфікувати інакше, як бандитизм», – йдеться у повідомленні.

Гройсман закликав «тих, хто вирішив чинити правосуддя на свій розсуд» негайно скласти зброю та припинити чинити опір правоохоронцям.

«Звертаюся до представників правоохоронних органів провести всебічне розслідування подій, що відбулися, встановити винних та притягнути їх до відповідальності, не зважаючи на шеврони і посади», – наголосив спікер.
Яценюк нарешті дізнався про корупцію і контрабанду в державі

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Справа не в Правому Секторі. Справа в корупції, контрабанді та зброї на вулицях. Вони (ПС – УНІАН) підтримували контрабандистів і контрабанду, і всі будуть притягнуті до відповідальності за злочини, що були здійснені», – заявив Яценюк в інтерв’ю виданню The Associated Press.

Раніше Прем’єр-міністр доручив голові Державної фіскальної служби Роману Насирову звільнити всіх працівників Закарпатської митниці ГФС – від начальника митниці та керівників митних постів до рядового працівника.
Аваков: Ярош в підіг­рає Путіну

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що конфлікт у Мукачево був викликаний діями бійців ПС, які зіграли на боці Росії, про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

«Долбанные шахматы – и непонятно кто на чьей стороне играет. С мозгами или без мозгов – разницы нет. Ведь результат способен оценить даже безголовый. Краткий рецепт для достижения результата: Снимаешь голову, оставляешь ее в тумбочке – выходишь во двор и из гранатомета жахаешь пару машин, к примеру, Васи, который тебе давно не нравился. Затем быстренько возвращаешься домой – одеваешь голову и говоришь, что ты это сделал – за все хорошее и против всего плохого. И желательно тут же звонишь в СМИ со своей патриотической позицией, чтобы соседи тобой гордились. И будет зашибись! – и запылают улицы – и придет победа и воля народа», – йдеться в повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Алло, Владимир Владимирович (Путин, – ред.)? Мне там ваши ребятки за сигаретки не доплатили, скрысили – ну я их и шуганул. Что? Хорошо получилось? Вы за них рассчитаетесь? Класс. Так я еще и не то могу», – пікреслив Аваков.

Голова СБУ Василь Грицак
«Є незаперечний факт, на який держава зобов’язана відреагувати насамперед – загинули люди, є поранені…»

«Я гарантую справедливий розгляд, якщо всі бійці «ПС», які взяли участь в інциденті в Мукачево, здадуть зброю і почнуть співпрацювати з владою»…
«Я багато часу провів на фронті і воював плечем до плеча з добровольцями. Ніхто не збирається «зачищати» патріотів. Ми виявили сьогодні двох поранених бійців «ПС» – їм надана вся необхідна допомога, вони переправлені до лікарні, стан стабільний. У держави є питання тільки до конкретних громадянам, які порушили закон. Ми повинні спільними зусиллями якомога скоріше відновити хід подій і визначити відповідальність».

Шкіряк: Балога використав ПС
Радник міністра внутрішніх справ України закарпатець Зорян Шкіряк в ефірі Еспресо.TV наголосив, що Віктор Балога використав патріотичну організацію, щоб реалізувати свій деструктивний сценарій
За словами Шкіряка, за вчорашніми подіями може стояти Віктор Балога, адже він і Михайло Ланьо у минулому були бандитами, а їхнє протистояння за «потоки на Закарпатті» триває і донині.
«Дуже дивно виглядає, що у нас у всіх гріхах звинувачують правоохоронців, а те, що в цих правоохоронців безкарно стріляють із бронебойних набоїв і гранатометів, виявляється проявом патріотизму. Якщо суспільство рухатиметься в такому стилі, то ми дуже скоро поховаємо країну», – резюмував Шкіряк.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Луценко про Ланьо
«Одіозний народний депутат Михайло Ланьо був ключовим гравцем на Закарпатті, який опікувався наркотрафіком та іншою контрабандою», – про це в коментарі для телеканалу новин «24» заявив нардеп, голова фракції «БПП» Юрій Луценко.

«Ще у 2005 році мені стало відомо, що ключовим керівником злочинної організації в Закарпатті, який опікувався наркотрафіком і іншою контрабандою, був діяч з кличкою Блюк, як пізніше виявилося, це був тодішній член партії регіонів Ланьо. Власне довгий час після приходу до влади Януковича він опанував цей край і зараз прийшовши до тями після Помаранчевої революції, знову відновлює свої кримінальні схеми», – сказав він.
«Власне довгий час після приходу до влади Януковича він опанував цей край і зараз прийшовши до тями після Помаранчевої революції, знову відновлює свої кримінальні схеми. У нього є колосальні, розгалужені зв’язки і в мілції, і в прокуратурі, і в СБУ краю», – додав нардеп.

За його словами, у Мукачево ми стали свідкам зіткнення двох злоякісних чинників: новооформленого бандитизму і старої, укоріненої при владі мафії.

«Я вважаю, що патріоти знаходяться на фронті. Інакше як бандитизм ці дії трактувати не можна, при всій повазі до бійців «Правого сектора», що зараз звоюють в АТО», – додав Луценко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Саакашвілі: Контрабанду кришував замглави СБУ
Ще перед подіями в Мукачево, в Одеській ОДА на зустрічі президента Петра Порошенка з губернаторами очільник Одещини Михайло Саакашвілі у своєму виступі відкрито звинуватив вище керівництво УСБУ в причетності до контрабандного бізнесу, заявивши: «Заступник голови Артюхов (нещодавно звільнений перший заступник глави СБУ Юрій Артюхов, – ред.) кришував контрабанду в Одесі»…

НАЛИВАЙЧЕНКО
У зв’язку з даною ситуацією в Мукачево інформагенція «Анонс Закарпаття», як і ряд інших ЗМІ, подають не двозначну заяву екс-очільника УСБУ Валентина Наливайченка, якого небезпідставно вважають одним із «хресних батьків» Правого сектора, адже його з лідером цієї «військової парторганізації» Дмитром Ярошем пов’язує не тільки тривала дружба, але й співпраця – Ярош був помічником Наливайченка в бутність того нардепом…

«Пропоную вашій увазі свою заяву з приводу ситуації в Мукачевому.

Ситуація в Мукачевому є наслідком бездіяльності влади у розв’язанні нагальних проблем людей, імітації боротьби з корупцією та невирішеності питань добровольчих батальйонів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Люди і в Києві і на місцях обурені брехнею, якою влада намагається прикрити свою байдужість і бездіяльність, зрощенням влади і криміналітету, «процвітанням» корупційних схем.

Конфлікт у Мукачевому має бути негайно вирішений виключно мирним шляхом.

Неприпустимим є підганяти ситуацію під лекала Януковича-Якименка, визнаючи патріотів терористами, розгортаючи проти них антитерористичну операцію.

Влада має негайно надати результати розслідування протиправної діяльності депутатів, місцевої влади та їхніх «патронів» в Києві.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У зв’язку з цим закликаю в понеділок, 13 липня, негайно провести спеціальне засідання Верховної Ради України та прийняти рішення про позбавлення депутатської недоторканості депутатів, які можуть орбгрунтовано підозрюватися у здійсненні злочинної діяльності, зокрема «кришуванні» злочинності в регіоні. Це гарантія, яка дасть можливість провести об’єктивне розслідування та притягнути винних, хто б це не був, до відповідальності.

Необхідно дати можливість Проводу стабілізувати ситуацію в Правому Секторі під відповідні гарантії Верховної Ради України та за результатами розслідування».

Валентин Наливайченко

МАРЧУК: ВЛАДА НЕАДЕКВАТНО ОЦІНЮЄ СИТУАЦІЮ
Перший Голова УСБУ генерал армії, екс-міністр оборони і 6-й Прем’єр міністр України Євген Марчук з приводу подій в Закарпатті висловив свою думку, як фахівця:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Поки що виглядає так (станом на 21 годину 12.07.2015 р.), що влада в цілому неадекватно оцінює ситуацію в Закарпатті.

Деталей для такого висновку вдосталь. Не буду їх поки що викладати», – написав Євген Марчук на Фейсбук.
І далі: «Дії силовиків до цього не мають ніякого відношення. Не знаю точно, але, думаю, вони роблять свою справу правильно.

Мова йде зовсім про інші сектори влади, починаючи від Президента і його адміністрації, Уряду, Генеральної прокуратури, Верховної Ради, обласної державної адміністрації, Міністерства інформації.

Завтра, не пізніше 11 години ранку, а краще о 8-ій, повинно було б відбутися екстрене засідання РНБО з кардинальними висновками і рішеннями. І чесна інформація суспільству про істинні, глибинні причини того, що відбулося».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

БЕРЕЗА: ЯРОШ ВТРАТИВ КОНТРОЛЬ
Колишній соратник Яроша нардеп Борислав Береза, якого називають співзасновником «Правого сектору», вважає, що Дмитро Ярош втратив контроль над ПС в деяких областях.

«Дійсно, хтось любить осідлати бренд. І дійсно, Дмитро (Ярош – лідер ПС), швидше за все, втратив контроль над деякими областями. Це треба визнавати. Це проблема. І ми її побачили в Мукачевому», – заявив він в ефірі «Свободи слова».

НАСЛІДКИ НЕРІШУЧОСТІ ВЛАДИ І ОРГАНІВ
І ось, як наслідок подій у Мукачево та нерішучості влади та правоохоронних органів, які відразу не наважилися на жодні конкретні дії щодо ПС та нардепів, про чию незаконну діяльність, як виявляється, вони вже давно знали, окрім гучних заяв та затягування преговорів, в великих містах України почалися пікетування держустанов та управлінь МВС, а з фронту на Закарпаття, оголивши пред ворогом передову, поспішають в повному бойовому оснащені добровольчі батальйони ПС, буцімто підтримані іншими добровольчими або, як їх ще називають, «ПРИВАТними батальйонами» та іншими активістами на кшталт Автомайдану та ін..

Мукачево привертає увагу світової громадськості

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вже в неділю, 12 липня, до Мукачево прибули представники моніторингової місії ОБСЄ, яка складається з трьох осіб: Драгана Гаговіча (Чорногорія), Драґослав Цветіча (Сербія) і перекладача Анатолія Козака.
Представники ОБСЄ заявили про свій намір поспілкуватися з місцевим населенням, політиками та громадськими активістами.

OBCEЗгодом представники ОБСЄ передадуть всі дані в Київ.

Здогадатися, який характер носитиме зібрана представниками колишньої Югославії інформація для проамериканської української влади, не так і складно, якщо згадати, що на Балканах ще довго пам’ятатимуть «піндосів», як там називають американських вояків та бомбардування їхніх ВПС США.

УСІ «НА ВЗВОДІ»
У звязку з такою ситуацією і правоохоронці, і представники ПС перебувають «на взводі», тому досить однієї іскри, щоб почалося щось недобре.

Так ввечері 12 липня працівниками міліції на вулиці Ленкавського в Івано-Франківську був затриманий мотоцикл з трьома чоловіками на ньому та прилаштованим на колясці кулеметом. У міськвідділі міліції власник машини пояснив, що це – лише муляж справжньої зброї, встановлений для розваги і прикраси триколісника. Однак правоохоронці відправили зброю на експертизу і кажуть – якби такий мотоцикл трапився їм на блок-пості на окраїнах міста – поведінку міліції спрогнозувати було б складно…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЗАХІДНИЙ ФРОНТ?
ПС обладнав блокпост на Житомирській трасі біля Києва з метою не пропускати міліцію і Нацгвардію в Закарпатську область.

А вже ближче до ранку понеділка, 13 липня, представники ПС облаштували потужний блокпост в 50 кілометрах від Мукачева, про що повідомило місцеве видання PMG, передає Еспресо.TV.

Як повідомляють місцеві жителі, на новому блокпосту вартує важка техніка і кілька БТРів. Крім того, зосереджені вантажівки і бульдозери, які готові перекрити дорогу на перевалі.

Також наголошується, що на блокпосту чергують представники ДАІ та Нацгвардії.
У ході розвитку конфлікту у військово-політичної організації «Правий сектор» заявили, що в разі необхідності готові направити всі свої запасні батальйони в Київ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також в «Правом секторі» розповіли про те, що встановлюють блокпости для стримування сил правоохоронців, які можуть бути спрямовані для посилення позицій в Закарпатті.

ЗБРОЯ ТРОФЕЙНА. МАЄМО ПРАВО
Більше того. Добровольчий український корпус ПС заявляє про доставку додаткового боєкомплекту оточеним силовиками бійцям в Закарпатській області, заявив спікер 13-го запасного батальйону «Правого сектора» Олексій Бик.

Про це повідомляє ІА «Капітал» з посиланням на Українські новини.

«Група наших побратимів пробралася до них (оточених бійців ПС, – ред.), забрали поранених і принесли додатковий боєкомплект», – сказав він (Артем Скоропадський, – ред.) на прес-конференції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами прес-секретаря партії Артема Скоропадського, все зброя, яка знаходиться на руках у ПС, є трофейною, тобто здобутою у боях з терористами на сході України.Але як що до нещодавнього випадку в Івано-Франківську?

За його Скоропадського, частина бійців залишає зброю в зброярні 5-го батальйону ДУК безпосередньо в зоні АТО, а частина може собі дозволити взяти її з собою, коли виїжджає звідти на відпочинок, подає Українська правда. Хоча, як це в’яжеться з наказом провідника ПС Дмитра Яроша річної давнини щодо заборони вивозити зброю з АТО, не зрозуміло.

Він також підкреслив, що носити зброю бійцям ПС в мирних регіонах дозволяє ст. 65 Конституції, яка дослівно говорить: «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України».

Таке тлумачення статті Конституції дивним чином нагадує заяву Ігоря Коломойського щодо його численних паспортів інших держав, адже в його інтерпритації закону в Україні заборонене тільки подвійне громадянство…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Угорщина посилила охорону кордону з Україною
Через збройний інцидент у Мукачево Угорщина посилила охорону свого кордону з Україною і зменшила пропуск українців на свою територію, повідомляє видання «Новини Закарпаття» з посиланням на джерела.

За даними видання, угорські митники почали уважніше перевіряти автомобілі, які їдуть з України в Угорщину, а поліція встановила додаткові патрулі, які повторно перевіряють машини, що перетнули українсько-угорський кордон.

МЗС: ПРОЩАЙ, ЄС
Збройний інцидент у Мукачевому Закарпатської області може негативно вплинути на перспективи запровадження безвізового режиму з ЄС.

Про це заявив у Facebook посол із особливих доручень МЗС Дмитро Кулеба: «Після реального бою ПС, фактично на кордоні з ЄС, можна фарбувати нові написи: «Безвізовий режим уже близько».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, українська влада також «несе свою відповідальність за те, що не виконала низку вимог» для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

«Місяцями ми аргументовано переконували ЄС, що безпекові ризики мінімізовані. І переконали…», – додав Кулеба.

КОМЕНТАР ЯРОША
Як повідомляє журналіст Юрій Бутусов, лідер ПС Дмитро Ярош заявив:

«Двоє бійців ПС дійсно вийшли до представників силових структур, склали зброю, і щоб не роздмухувати ситуацію дають покази слідчим СБУ. Тобто вони вже почали давати пояснення, які, сподіваюсь, відкриють вичерпну картину для слідства. Чи вийдуть та складуть зброю інші бійці – такої інформаціїї немає. Чи є з ними контакт? Без коментарів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ми маємо зняти напруженість. В цілому ситуація контрольована. Блокпости «ПС» в деяких містах виставлені на шляхах просто для контролю пересування бронетехніки, ніяких перепон руху вони не чинять».

«Сподіваюсь, що всі усвідомлюють становище, і зроблять все можливе, щоб уникнути сутичок.

Мій наказ щодо вивезення зброї від 17 серпня 2014 року є чинним. Справа в тому, що серед бійців є ті, хто воює з самого початку, і вони використовують зброю, яку вивезли раніше цієї заборони.

Зброя на Закарпатті необхідна для захисту від бандитів. Бійці використали зброю тільки тому, що організували на кордоні блокаду контрабандних потоків, та отримували погрози від місцевої мафії. Закони України тут не діють, тому без зброї розмовляти з мафіозі це надто небезпечено», – підкреслив Ярош.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також Ярош заявив: «При цьому треба розуміти де і як застосовувати зброю. Наша мета – збереження України, та збереження стабільності.

Необхідно негайно вирішити кадрові питання у місцевій владі. Керівництво прокуратури, митниці, місцевої міліції, включно з старим «Беркутом» – все це має бути змінено. В СБУ керівник обласного управління – адекватна людина, йому можна довіряти. Але треба розглянути дії обласного відділу по боротьбі з корупцією.

Для того, щоб зберігти спокій та не допустити подальшого загострення, ми спільно працюємо з СБУ та Антитерористичним центром».

«Зараз я не можу сказати, чи є зв’язок з тими хлопцями, що пішли у гори. Скажу одне – ми зробимо все, щоб зберегти спокій. Українці мають воювати зі збоєю на фронті, а не в тилу».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами
вітчизняних ЗМІ

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності