Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Путін підписав закон про ізоляцію російського інтернету від світової мережі

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про ізоляцію російського інтернету. Документ опублікований на сайті правової інформації.

За винятком кількох положень – зокрема, про створення національної системи доменних імен – він вступить в силу з 1 листопада.

Закон передбачає створення технічної можливості російського сегменту мережі працювати автономно від світового інтернету.

Координувати його виконання буде Роскомнадзор, а затверджувати порядок установки та експлуатації захисних засобів в мережі оператора – уряд Росії.
Автори законопроекту – глава комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас, його перший заступник Людмила Бокова і депутат Держдуми Андрій Луговий – заявляли, що він підготовлений “з урахуванням агресивного характеру прийнятої у вересні 2018 року Стратегії національної кібербезпеки США“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Критики документа побоюються, що автономна мережа створить можливості для тотальної цензури в інтернеті.завантаження

Міжнародні правозахисні організації закликали Володимира Путіна не підписувати закон. У спільній декларації “Репортерів без кордонів” і Human Rights Watch підкреслювалося, що він порушує Європейську конвенцію з прав людини і пакт ООН про громадянські і політичні права, які підписувала Росія.

Ряд інтернет-компаній також критикували закон. Зокрема, директор з розвитку мережевої інфраструктури “Яндекса” Олексій Соколов заявив, що технологія, яка розробляється для його виконання, “погіршить роботу сервісів”, а гендиректор провайдера Diphost Філіп Кулин зазначив, що аналізувати весь проходить трафік не по кишені зараз нікому і остаточна вартість проекту буде “космічною”.

Спочатку автори закону стверджували, що на його виконання не потрібно додаткових витрат з бюджету. Однак пізніше Андрій Клішас заявив, що на це піде більше 20 мільярдів рублів. У той же час в ЗМІ з’явилася інформація про суму на десять мільярдів більше.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності