Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Путін поміняв Сирію на Україну

Зустріч Лаврова з Керрі, що відбулася минулими вихідними в столиці Катару показала, що буцімто ні США, ні Росія і не збираються домовлятись ані у сирійському питанні, ані в українському.

Відомо, що російський президент вже багато років підтримує кривавого сирійського диктатора Асада в його боротьбі з опозицію, помітну частину якої складають нітрохи не кращі ісламісти. В закордонних ЗМІ вже не одноразово повідомлялося, що Путін давно пообіцяв США «злити» Асада в обмін на аналогічні дії з їх боку стосовно України.

Замість «зливу» сирійського диктатора, на що розраховували навіть адекватні аналітики, Росія піднесла Штатам черговий сюрприз, який полягав у пропозиції не змістити сирійського диктатора Башара Асада з займаної посади, а підтримати. І займатиметься цим Росія. Що, в принципі, вона й робила досі.

Не секрет, що Москва надає військову допомогу уряду Сирії не «просто так», а… для боротьби з «Ісламською державою». І, на думку Лаврова, без російської військової допомоги владі Сирії бойовики «Ісламської держави» могли б захопити значно більше території у цій країні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На зустрічі в Катарі Лавров вперше розкрив подробиці «плану Путіна» спрямованого на нейтралізацію ісламістів, який полягає у створенні коаліції «всіх зі всіма» – за участю сирійської, іракської армії та курдів, яких турки вважають сепаратистами і ворогами, і ін. країн регіону.

Реакція на план з боку США вийшла більш ніж стримана, тому в ЗМІ склалося враження, що США і їх арабські союзники не готові прийняти пропозиції Москви.

Але, виявляється, що у Вашингтоні підготували свій сюрприз для Москви. Американська сторона повідомила про корекцію своєї стратегії в Сирії. Зокрема, згідно з розпорядженням президента Обами, збройні сили США отримають право відповідати на будь-які ворожі дії, вжиті проти сирійської «помірної» опозиції. При цьому Пентагон буде захищати супротивників Башара Асада з повітря не тільки від атак з боку радикалів «Ісламської держави», але і від сирійської армії. По великому рахунку, це можна розцінювати як вступ США у війну на боці опонентів Асада (не офіційно ісламісти є тимчасовими союзниками Асада, – ред.). До чого це призведе – сказати непросто, оскільки тактика вузько направлених бомбардувань у війні з ісламістами довела свою малоефективність, а сам факт участі американців в цих подіях може послужити додатковим приводом для мобілізації ісламістів, армія яких сьогодні налічує 350 тис. чоловік з найсучаснішим у світі озброєнням!..

В будь-якому разі, результати переговорів в столиці Катару – це новий дипломатичний клубок, що зав’язався не на користь України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами закордонних ЗМІ

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності