Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Рішуча відповідь СБУ на затримання Росією українського торгового судна із екіпажем

Сьогодні, 25 липня, Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер “NEYMA”.1184002

Саме це морське судно блокувало українські військові кораблі в Керченській протоці, передає у Facebook пресслужба СБУ.

Під час досудового слідства було встановлено, що за прямим наказом вищого керівництва ФСБ РФ представники Прикордонної служби ФСБ вчинили акт збройної агресії проти українських військових кораблів “Нікополь”, “Бердянськ” і буксира “Яни Капу” в Керченській протоці“, – йдеться в повідомленні.

Згідно з російськими ЗМІ, танкер йшов із порту “Кавказ” в Ізмаїл.

У СБУ нагадали, що всупереч нормам міжнародного морського права військовослужбовці прикордонних військ ФСБ РФ незаконно, із застосуванням зброї заблокували рух українських військових кораблів під час проходу Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці за допомогою танкера “NEYMA” (ІМО 8895528, MMSI 273347000, прапор РФ).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Спецслужби повідомили, що 24 липня у порт Ізмаїла під прапором РФ зайшов танкер “NIKA SPIRIT”, що за номером ІМО 8895528, за даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифікований як уже відомий танкер “NEYMA”, який був використаний для перекриття Керченської протоки.

Проте слідство встановило, що танкеру “NEYMA”, з метою приховання причетності у незаконних діях та акту агресії, які відбувалися 25 листопада 2018 року, російські власники змінили назву на “NIKA SPIRIT”.

Зараз групою слідчих СБУ, військових прокурорів і прикордонників на затриманому танкері закінчено санкціоновані українським судом слідчі дії – обшук із метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів із суду, записів радіопереговорів під час конфлікту, бортових журналів. Допитані члени команди судна, вилучені документи, необхідні для встановлення істини у провадженні. Зазначене судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт“, – підкреслили в СБУ.

Нагадаємо, вчора, 23 липня, стало відомо, що в порту російського Єйська, що на Кубані, росіяни затримали корабель з українським екіпажем.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про це повідомляють центральні російські ЗМІ.

За словами інспектора Міжнародної федерації транспортних робітників (ITF) у Росії Ольги Ананьїної, на борту корабля перебувало 14 громадян України, трьох з яких відпустили додому.

Українське судно, український екіпаж. На борту знаходяться 14 членів екіпажу, всі вони громадяни України“, – сказала Ананьїна. На даний момент обговорюється відправка решти моряків в Україну.

Затримане судно належить компанії DonbassTransitService Ltd (ТОВ Донбасстранзітсервіс), однак на борту розміщений список співробітників та інших фірм. Організація зареєстрована в Україні, розташована в Маріуполі. Компанія є індивідуальним членом Міжнародної федерації експедиторських асоціацій c 2001 року, сертифікована російським морським регістром судноплавства, а ліцензія Міністерства транспорту України видана роком пізніше.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ДЕЩО З ІСТОРІЇ

  • 25 листопада 2018 року в Керченській протоці корабель РФ протаранив буксир ВМС України, після чого Росія застосувала зброю і захопила три судна.
  • У полон потрапили 24 членів екіпажу, водночас троє моряків отримали поранення. Зараз вони перебувають у московській в’язниці: їх судять за “незаконний перетин державного кордону Росії”.
  • Україна звернулася в Міжнародний трибунал ООН із морського права, щоб довести незаконність дій РФ.
  • 25 травня суд постановив негайно звільнити всіх українців і три захоплені кораблі.
  • Але прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не збирається звільняти моряків і його позиція залишиться незмінною до рішення суду в Росії.
  • Московський міський суд відмовився виконувати вимоги Міжнародного трибуналу ООН і залишив моряків під вартою. На початку липня слідство висунуло їм остаточні звинувачення.
  • Міністр закордонних справ Павло Клімкін висловив упевненість, що Росія звільнить українців “найближчим часом”, просто Володимир Путін спробує отримати за це якомога більше політичних преференцій.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності