Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Ще одна країна поступово відмовляється від готівки — і це не Швеція

Кілька країн вже сьогодні з упевненістю називають себе безготівковими, адже величезна частка розрахунків у них здійснюються без використання готівкових грошей. Це Швеція, Сінгапур, Франція, Нідерланди. Про своєму русі до майбутнього cashless заявляють і інші країни.

Казахстан також поступово відмовляється від готівки. Вже в найближчі 10 років в країні буде переважати безготівкова форма оплати за товари і послуги. Дослідження, проведені найбільшим в країні банком «Казкоммерцбанк» (Qazkom) дозволяють спрогнозувати, що 9 з 10 жителів республіки практично повністю перейдуть на розрахунки за допомогою банківських карт і смартфонів.

Десять років тому клієнти банку знімали через банкомати в 6 разів частіше, ніж розплачувалися банківської картою; сьогодні кількість готівки транзакцій перевищує карткові лише на 37%.За даними дослідження, кількість безготівкових платежів з картами Qazkom зросла більш ніж у 20 разів – з 1,2 млн у 2005 р. до 25,5 млн у 2015 р. При цьому річний сукупний обсяг цих платежів збільшився майже в 12 разів – з 25,5 млрд до 295 млрд тенге.

Зростання інтернет-транзакцій йде ще більш швидкими темпами – їх кількість зросла в 144 рази за десять років. Для порівняння: у жовтні 2006 року власники карток Qazkom здійснили 4 777 операцій в інтернеті на 51 млн тенге. У жовтні нинішнього року через систему інтернет-еквайрингу банку минуло 690 тис. платежів на суму, що перевищує 5,2 млрд тенге. Стійку динаміку зростання демонструють також p2p-переклади.Україна тримає курс на cashless. Про це повідомляє регулятор, представивши свою стратегію Cashless Economy, в якій прописані плани щодо поступового збільшення частки безготівкових розрахунків в Україні до 2020 року. Експерти та учасники платіжного ринку також обговорили перспективи безготівкового майбутнього в Україні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності