Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Що краще вибрати — пільги або субсидії

Пільговиків, які отримували субсидію, поставили перед вибором. Тепер, якщо ви бажаєте отримувати від держави допомогу на оплату комунальних послуг, вам доведеться відмовитися від пільг.

Що краще вибрати — пільги або субсидії

Нагадаємо, раніше пільговики могли отримувати субсидії, оскільки державна допомога призначалася з урахуванням пільг, які надаються певним категоріям на оплату комуналки. Однак тепер українці не зможуть більше отримувати одночасно і пільги, і субсидії. Про це йдеться в Постанові «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №319 від 27 квітня 2016 року.

У Кабміні запевняють, що нововведення не тільки дозволять заощадити бюджетні кошти, а й зроблять систему надання державної допомоги малозабезпеченим більш дієвою. Чиновники обіцяють, що суми комунальних платежів для пільговиків не збільшаться. Втім, у експертів з цього приводу різні, іноді суперечливі, думки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У фахівців немає однозначної відповіді на питання, що вигідніше — оформляти субсидію або користуватися пільгою. Все залежить від конкретної людини і конкретної ситуації. Проте, експерти радять звернути увагу на кілька моментів.

1. Пільга надається конкретній людині, тоді як субсидія нараховується на домогосподарство, виходячи з сукупного доходу сім‘ї. У зв’язку з цим, часто виникають труднощі. Наприклад, претенденту на субсидію доводиться доводити перед спеціальною комісією, що хтось із зареєстрованих в квартирі членів сім‘ї фактично там не проживає.

2. Якщо субсидія вже призначена, але ще не профінансовано, комунальники нерідко вимагають оплатити послуги в повному обсязі. В результаті люди не можуть розібратися, скільки вони повинні заплатити. З іншого боку, пільговик точно знає, яку суму він повинен викласти.

3. За прогнозами експертів, підвищення тарифів на комуналку призведе до того, що в наступному опалювальному сезоні кількість претендентів на субсидію може вирости вдвічі. Уряд обіцяє, що грошей вистачить на всіх, проте далеко не всі фахівці поділяють оптимізм чиновників.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

4. Існує ризик, що після відмови від пільг, а потім — бажання їх відновити, потрібно буде ходити по інстанціях і заново збирати необхідні довідки. Правда, чиновники стверджують, що таких проблем виникати не повинно. За їх словами, пільги не скасовуються, а тільки «заморожуються» на той період, поки людина отримує субсидію.

5. Деяким буде вигідніше отримувати субсидію, ніж користуватися пільгою — наприклад, в тих випадках, коли обов’язковий платіж з урахуванням субсидії виявляється меншим, ніж оплата за пільгою.

Так чи інакше, вирішувати, що краще потрібно буде в індивідуальному порядку. Втім, поспішати не варто — напевно, найближчим часом з‘являться документи і розпорядження уряду, уточнюючі порядок і процедуру «взаємозаміни» пільг і субсидій.

Субсидія: нові правила

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Постанова Кабінету Міністрів №319 від 27 квітня 2016 року передбачає кілька нововведень в сфері отримання субсидій. Зміни передбачають:

• не враховувати до сукупного доходу сім’ї при призначенні субсидії державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допомогу переселенцям;

• включити до сукупного доходу допомогу з безробіття та інші виплати, здійснювані фондами соціального страхування.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності