Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Шмигаль хоче дозволити медичне втручання без згоди батьків

За ініціативи КМУ в особі прем’єр-міністра Дениса Шмигаля учора було зареєстровано законопроєкт 3625 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прав та інтересів дітей, а також осіб, визнаних недієздатними, у сфері охорони здоров’я». Автори пропонують за відсутності згоди законного представника дитини дати лікареві право ухвалювати рішення щодо медичного втручання.

«Права, переконання законних представників не можуть бути вищими чи важливішими за право дитини, недієздатної особи на життя та розвиток», – стверджують автори законопрокєту у пояснювальній записці.

Окрім того, саме батьків, чиї переконання можуть не збігатися з думкою лікарів, автори звинувачують у порівняно високому рівні дитячої смертності, інвалідності та онкозахворювань в Україні.

Головна увага авторів зосереджена на психіатрії – у разі прийняття цього закону стане можливою примусова госпіталізація та лікування і дітей, і дорослих із відповідними діагнозами. Проте зміни у статті про згоду на медичне втручання  стосуються всіх. Вони передбачають, що для врятування та збереження життя пацієнта комісія або консиліум лікарів у закладі охорони здоров’я (а в разі неможливості скликання консиліуму – лікар, який надає медичну допомогу) можуть ухвалювати рішення про медичне втручання попри відмову законного представника пацієнта.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Згоду на медичне втручання за зверненням лікаря надає орган опіки й піклування в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в разі, коли законний представник пацієнта чи уповноважена ним особа не дає  згоду на медичне втручання або дає відмову від нього, і це може мати для пацієнта тяжкі наслідки», – йдеться в тексті.

Законопроєкт відразу викликав бурхливу реакцію в суспільстві.

«Проект жахливий! Зовсім нівелюються права батьків», – вважає Наталія Мазніченко, юрист-аналітик.

Зараз закон направлено на розгляд профільного комітету.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, Україна вийшла на протест проти вакцинного примусу.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності