Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Смерть іде з полів…

Кожного року із стартом в Україні паління стерні та обробітку полів пестицидами все більша кількість селян та містян скаржиться на погіршення стану здоров’я.

У багатьох починає боліти горло, а у малюків може навіть підвищуватися температура. Люди звинувачують у цьому аграріїв, заявляючи, що ті не дотримуються правил під час розпилювання хімікатів. Підтвердити або спростувати їхні підозри, як виявилося, немає кому. У відомства, що відповідає за контроль застосування пестицидів і агрохімікатів, фактично зв’язані руки, а фермери та агрохолдинги наввипередки клянуться, що всі пестициди і хімікати у підприємства із сертифікатами.

Але ті сертифікати, мабуть, з рідні дипломів зі столичних підземних переходів, раз на полях гине усіляка живність, а люди скаржаться на погане самопочуття, головокружіння, алергічні риніт (нежить), задуху чи кашель, зріст онкології та ін. 60060587_10217140838265920_2509908458908680192_n

Згідно із законом, контроль за транспортуванням, застосуванням, зберіганням пестицидів і агрохімікатів покладено на ГУ Держпродспоживслужба, зокрема, на Управління фітобезпеки. Але по суті зараз відомство нічого не може робити – до 31 грудня 2017 року діє мораторій на проведення заходів із здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності.

Якщо селяни скаржаться на отруєння через обробку полів, то повинні у першу чергу звертатися не у Фітосанітарну службу, а у СЕС, що також перебуває у структурі Держпродспоживслужби. Для того, щоб установа могла провести перевірку, заявники мають надати документ-підтвердження від лікаря або результати аналізів лабораторії, що дійсно неправильне застосування хімікатів спричинило погіршення здоров’я.

А щодо аграрії, то чиновники запевняють, що ті у першу чергу повинні добре знати вимоги, регламентовані наказом МОЗ України від 1996 року, і дотримуватись їх. Начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності людини ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Мирослава Опаровська погоджується, що правила вже застарілі, однак поки іншої законодавчої бази в Україні не розробили.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За цими нормами, аграрії зобов’язані за три дні до початку робіт повідомити населення про місце і строки використання пестицидів, про заборону здійснювати будь-які сільськогосподарські роботи, випасання худоби на відстані ближче ніж 1 км від місця проведення робіт. Також вони мають поінформувати про вимогу перенести пасіки на відстань більше ніж 5 км. Фактично тривалість обмежувальних заходів становить п’ять днів.

Крім того, за державними санітарними правилами 1998 року про транспортування, зберігання і застосування пестицидів у народному господарстві, якщо суб’єкт господарювання має поля на відстані менше ніж 500 м до житлових будинків, то він не може обробляти їх пестицидами за допомогою вентиляторного обприскування; якщо менше як 300 м – не можна використовувати шлангове обприскування.3

В цілому, як бачимо, зараз аграріїв ніхто не контролює, а це означає, їм нічого боятися, адже довести, що саме через їхні хімікати у людей погіршується самопочуття, як свідчить українська практика, надзвичайно непросто. Та і покарання за зіпсуте здоров’я невелика – що таке дві сотні гривень штрафу для господарства, яке щороку отримує мільйонні прибутки? Селянам ж залишається лише самотужки контролювати підприємців, адже станом на сьогодні жодний державний орган не може цього робити. Мораторій розв’язав руки бізнесу, але залишив беззахисними громадян.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності