Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

«СПРАВА КОРБАНА». ЧИ БУДЕ МАЙДАН КОЛОМОЙСЬКОГО?

Генеральна прокуратура та Служба безпеки України в суботу, 31 жовтня, провели спецоперацію із затримання членів організованого злочинного угрупування, у рамках якої був затриманий член партії «Укроп» та кандидат на посаду мера Києва Геннадій Корбан, повідомили в прес-центрі Генпрокуратури.

«Відбулася широкомасштабна спецоперація, пов’язана із затриманням членів організованого злочинного угрупування. До її проведення була довга, ретельна підготовка, із залученням оперативних служб – ​із прослуховуванням, відеоспостереженням тощо. Якісна доказова база готується», – ​зазначили в ГПУ.

У ГПУ наголосили, що політичного підґрунтя для затримання немає. «Правоохоронці дочекалися закінчення місцевих виборів і в суботу провели масштабні дії відносно цієї злочинної організації», – ​додали у прес-службі Генпрокуратури. За даними ГПУ, основна стаття, за якою проводиться перевірка і спецоперація – ​стаття 255 Кримінального кодексу України – ​діяльність організованої злочинної організації. Водночас в «Укропі» звинувачують владу в політичних репресіях..

korban-2За словами прокурора Генпрокуратури Владислава Куценка, Корбана затримали, але поки він не є підозрюваним. «Корбан наразі перебуває у правоохоронних органів. Думаю, що найближчим часом ми скажемо, який запобіжний захід буде обрано, але оскільки це вирішує суд, то потрібно дочекатися рішення суду», – ​заявила речниця СБУ Олена Гітлянська на брифінгу в Києві.

Водночас за одним з епізодів діяльності організованого злочинного угруповання в Дніпропетровську є факти розкрадань 40 мільйонів гривень з фонду для бійців АТО, зазначають в СБУ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Вони використали фонд, створений для допомоги бійцям АТО. Поки прості люди здавали гроші, щоб допомогти бійцям АТО, для людей, які на фронті, а ці люди, організувавшись, викрадали кошти. Сьогодні встановлено, що з цього фонду, спрямованого на допомогу бійцям АТО, було викрадено близько 40 мільйонів гривень, причому ці кошти потім використовували на придбання цінностей, дорогих речей, автомобілів», – ​наголосила Гітлянська.

Згодом лідеру Укропу Геннадію Корбану, якого доправили в головне слідче управління Генеральної прокуратури України в Києві, стало зле, про це повідомили адвокати політика, які перебували на той час на території управління. За їхніми повідомленнями, як написали на сайті Укропу, у Корбана буцімто піднявся тиск, на територію управління заїхала машина швидкої допомоги, і за словами медиків, у Корбана гіпертонічний криз, є підозра на перенесений інфаркт, тому лікарі радять термінову госпіталізацію…

Проте, жоден з лікарів, які проводили огляд затриманого лідера партії Укроп Геннадія Корбана, не підтвердили інформацію про його нібито передінфарктний стан.

Про це заявив слідчий ГПУ Микола Макеєв під час спільної заяви СБУ та ГПУ щодо проведення операції у Дніпропетровську, повідомляє «Преса України».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Хочу зазначити з приводу інформації про те, що нібито пан Корбан пережив інфаркт. Учора надавали йому медичну допомогу, адвокати викликали швидку, яка перевірила його стан здоров’я. І жоден лікар не підтвердив передінфарктний стан пана Корбана», – ​сказав слідчий.
За його словами, після того як Корбана помістили в ізолятор тимчасового тримання, йому знову викликали швидку медичну допомогу. Вона також не підтвердила інформацію про складний стан здоров’я затриманого.
Загалом Корбану інкримінують привласнення та розтрату майна (частина п’ята статті 191 ККУ), незаконне заволодіння транспортним засобом (частина перша статті 289 ККУ), створення організованої злочинної організації (стаття 255 ККУ). Згодом до переліку додалося ще й викрадення політичних і громадських діячів.

А на спільному брифінгу Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України оприлюднили схему привласнення грошей від Фонду оборони країни, який Корбан створив у Дніпропетровську та є його основним донором. Також на брифінгу показали речові докази у «справі Корбана»: більше 200 фіктивних печаток, гроші, зброю, засоби спостереження та прослуховування, виявлені при обшуках.

Зазначимо, що у розслідуванні задіяно 50 прокурорів та ще півтисячі співробітників спецслужб.

В цей же час, починаючи з дня затримання Геннадія Корбана, його політичні і бізнес-партнери усіляким чином намагаються переконати українську і світову громадськість в політичному підгрунті його затримання, проводячи цими днями чи не у всіх великих містах України мітинги на його підтримку та проти буцімто політичної диктатури уряду Петра Порошенка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

K-ODAЦікаво, що на один з таких мітингів під ОДА в Івано-Франківську, де Укроп хоч і програв мерські вибори, але попри величезні зусилля таки спромігся провести по кілька своїх представників до міської і обласної рад, цього понеділка зібралося тільки близько ста чоловік, з яких чи не половину становили журналісти, чиновники та правоохоронці, які прийшли спостерігати за дійством.

На думку екс-губ­ернатора Дніпропетровської області, жодних кримінальних злочинів за Корбаном немає:
«Справа Корбана – ​чиста політика. Я впевнений, це пов’язано з результатами, які партія «Укроп» отримала на місцевих виборах», – ​про це Ігор Коломойський заявив одному з коментарів.
«Мені ніхто не висував жодних вимог, я не відчуваю тиску, тим більше шантажу. Я нормально спілкуюся з АП, ніяких претензій мені не озвучували», – ​сказав екс-губернатор Дніпропетровської області, відповідаючи на запитання про те, чи можна розглядати Корбана як заручника влади в її боротьбі з самим Коломойським.

«Зрозуміло, жодних кримінальних злочинів за Корбаном немає, всі звинувачення надумані. Ми не байдужі до його долі і боротимемося в юридичній площині за те, щоб довести це… Силовики – ​люди підневільні, ми розуміємо, кому вони підкоряються, чиї команди виконують. Які до них можуть бути претензії? Хіба тільки з погляду формального дотримання закону. Я знаю, що ці так звані справи (щодо Корбана, – ​ред.) лежали в папках, покритих пилом. Чому їх дістали саме зараз? Знову-таки: незрозуміла хвороблива реакція (влади, – ​ред.) на результат «Укропа», – ​зазначив Коломойський.

«Патріотичні сили повинні вести діалог. «Укроп» – ​патріотична сила і БПП-Солідарність позиціонується так само», – ​акцентував він.
Коломойський додав також, що Корбан – ​зважаючи на події – ​вийшов у вищий ешелон української політики. «Його можна привітати. Навіть доба, проведена у СІЗО, автоматично виводить у вищу політичну лігу. Пройшов бойове «хрещення», можна сказати».

При цьому перший заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність»Ігор Кононенко стверджує, що затримання Корбана не пов’язане з політикою і виборами: «Статті, за якими затримано голову партії «Укроп» Геннадія Корбана, жодного відношення не мають ні до політики, ні до політиків і не пов’язані з виборами», – ​підкреслив Кононенко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А Президент України Петро Порошенко наголошує, що розслідування у справі Геннадія Корбана має відбуватися максимально прозоро, та заявляє, що країна найближчим часом має почути нові прізвища тих, кого буде притягнено до відповідальності.

«Моя реакція абсолютно проста. Позиція перша – ​кілька тижнів тому, коли парламент знімав недоторканність із народних депутатів, які притягнуті до відповідальності, я твердо пообіцяв – ​це лише початок: і процеси боротьби з корупцією, і рішучі процеси відновлення законності будуть продовжуватися. Позиція друга – ​я наголошую і наполягаю, що розслідування має відбуватися максимально прозоро, транспарентно і мають (бути) всі підстави, щоб викликати довіру суспільства, бо єдиною підставою для розслідування є злочини, які кояться, порушення законодавства проти держави. Допустити цього я не можу. І позиція третя – ​на Корбані ніхто зупинятися не буде, і в нас немає імунітету від розслідування, від притягнення до відповідальності за корупційні злочини ні в кого: ні від команди нової влади, де також мають бути порушені справи, ні від старої влади, де всі винні мають бути притягнені до відповідальності», – ​сказав він.

ЧИ ПІД СИЛУ
КОЛОМОЙСЬКОМУ
«ТРЕТІЙ МАЙДАН»?

Арешт лідера Укропу Корбана і мітинг у Дніпропетровську з цього приводу, а також досить жорсткі оцінки того, що сталося з боку «Батьківщини» і «Самопомочі», окремих депутатів з фракцій «БПП» і «Народного Фронту», обіцяють зробити цей тиждень переломним в парламенті. Або пропрезидентська партія візьме ситуацію у свої руки, а дрібні фракції коаліції влаштовуватимуть «бузу» тільки на словах, і тоді Президент перетягне гру на свою сторону, або парламентські «укропи», «радикали» Ляшка за підтримки інших бажаючих скористатися моментом заблокують роботу Ради. І далі треба буде вести відлік 30 днів непрацюючого парламенту для його розпуску і дострокових виборів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За певною інформацією, Укроп максимально мобілізує людей на Київ. Заговорили навіть про «третій майдан». Однак розвиток подій в радикальному руслі залежить, як мінімум від п’яти складових. Перша, і головна, чи підтримають майдан Коломойського кияни. Передумов для цього немає.

Так БПП отримала хороший результат на місцевих виборах по Україні і до Київради, і киян не накопичилося поки стільки негативу до Порошенка, скільки було ненависті до Януковича і «донецьких» ще з 2004-го року.

Друга складова – ​як поведе себе міліція. Якщо під час мітингів знову будуть гранати і жертви, це змусить багатьох засумніватися в тому, що 31 серпня в провокації під Радою винні тільки «свободівці».

Третя складова – ​участь в акції воїнів АТО… Слід згадати, що на Євромайдані однією з основних рушійних сил стали «афганці». Але тоді йшлося про протест проти диктатора Януковича, а тепер – ​про захист Корбана. Різниця в причині протесту істотна. Тому, швидше за все, акцію підтримають окремі представники добровольчих батальйонів. Про готовність «всіх порвати за Корбана» не заявляв ні «Правий сектор», ні «Дніпро‑1», ні «Донбас».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Четверта складова – ​поведінка в парламенті так званої «нової опозиції» – ​«Самопомочі», «Батьківщини», «радикалів» і групки «свободівців». Для блокування трибуни протягом дня і навіть тижня вистачить сил в «Укропу» і «ляшківців», але для блокування протягом місяця цього точно недостатньо. Місцеві вибори показали, що дострокові вибори можуть бути вигідні «Батьківщині», «Самопомочі» і «Свободі», яка хоче повернутися в Раду у вигляді повноцінної фракції… Простіше кажучи, ціна дострокових виборів підвищилася. Але, знову ж таки, питання: громадяни згодні на чергове перезавантаження «перезавантаженого парламенту»? Нескінченні вибори нічого, окрім калейдоскопічних змін кольорів і тих же осіб не дають.

І, нарешті, п’ята складова – ​поведінка Банкової, депутатів «БПП» і «НФ». Якщо «приватівці» запустять «третій майдан», партії влади необхідно дати можливість всім випустити пар. Варіант мінімум – ​відправити у відставку Центрвиборчком і відкрити справу проти Михайла Охендовського. Цього мало, але хоча б щось. Варіант середньої складності – ​пожертвувати Віктором Шокіним. Тим більше, що його відставка не означає автоматичного виходу на свободу Корбана. Варіант максимум – ​відставка Арсенія Яценюка. Це дуже складний процес, але він можливий, якщо і Президент, і прем’єр оцінять свої перспективи у разі дострокових виборів. Прем’єрська партія точно пролітає повз парламент, а Президент має всі шанси втратити вплив на законодавчі збори. Тому Арсенія Петровича можуть віддати на «поталу» його ворогам. Після чого «третій майдан» закінчиться. А Тимошенко, Садовій, Ляшко припишуть поваленого Яценюка в свої «трофеї». Що буде з Корбаном? На тлі відставок генпрокурора і прем’єра арешт «правої руки» Коломойського – ​це дрібниця.

За матеріалами вітчизняних ЗМІ

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності