Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Стокгольмський суд повернув Фірташу 11 млрд. кубів газу

Україна має намір оскаржити рішення арбітражного суду Стокгольма про передачу на користь газової компанії «РосУкрЕнерго», контрольованої українським бізнесменом Дмитром Фірташем, 11 млрд. кубометрів палива, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

«Прокуратура веде свою справу. Ми готуємося теж. Ми зараз відпрацьовуємо, яким шляхом йти», – сказав міністр. Він підкреслив, що Україна вважає неправомірними прийняті арбітражним судом рішення. «Ми вважаємо такі рішення неправомірними», – сказав міністр.

При цьому він не уточнив, коли саме може бути подана апеляція, але не виключив, що документи можуть бути готові протягом місяця.

До рішення суду в підземних сховищах України не вистачало ще 7,5 млрд. кубометрів для безперебійних поставок в оселі українців під час осінньо-зимового періоду. На даний момент в ПСГ України знаходиться близько 16 мільярдів кубометрів газу, з яких 5 мільярдів кубометрів – буферний газ. Тобто, Україна може залишитися без газу.
А тим часом з 30 мільйонів кубометрів газу щодоби до 5 мільйонів скоротилися поставки газу в Україну в реверсному режимі. Це пов’язано з тим, що Угорщина припинила поставки газу, а Польща та Словаччина сильно обмежили.
Крім проблеми з газом ще однією проблемою в підготовці до опалювального сезону є не тільки дефіцит газу, але і дефіцит вугілля.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Україні не вистачає вугілля для виробництва 30% електроенергії.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан на брифінгу в профільному міністерстві.
«До кінця 2014 року Україні потрібно півтора мільярда гривень для того, щоб заповнити дефіцит вугілля в 8 мільйонів тонн», – сказав міністр.

Він зазначив, що на сьогодні «з існуючих в Україні 155 шахт 83 шахти знаходяться на території, контрольованій сепаратистами, а це недовиробництво 1,6 мільйона тонн вугілля щомісяця».

За словами Юрія Продана, цей ресурс складає 30% у виробництві електроенергії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На даний момент, щоб вийти зі скрутного становища, держава «зупинило експорт електроенергії в Білорусь, і на 50% зменшило її поставки до Криму», – зазначив міністр.

Отож, постає запитання чи потрібна українцям «війна», котру дехто з олігархів розпочав з Дмитром Фірташем за належні йому підприємства, і в результаті якої Україна може цієї зими залишитися без газу? А якщо ще й враховувати те, що дехто з цих олігархів має не тільки українське громадянство, відповідь сама стає очевидною…

Ярослав С.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності