Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

СУБСИДІЇ ЧИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ?

Думка експерта: Україна витрачає в 70 разів більше на субсидії, ніж на енергозбереження

Кошти обсягом 24,5 мільярда гривень, передбачені в бюджеті для компенсації тарифів на енергоносії, можна використовувати ефективніше.

Такої думки дотримується керівник проектів ЄК «Угода Мерів-Схід» Святослав Павлюк.

«Взяв калькулятор і зіставив нещодавно анонсований бюджет щодо компенсації населенню 40% по кредиту на матеріали утеплення будинків, з бюджетом субсидій за енергоносії на цей рік», – написав він на своїй сторінці в FB.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Павлюк нагадав, що на програми енергозбереження в цьому році виділено 343 млн. гривень. Водночас, на субсидії за енергоносії, як відомо, в 2014 році передбачається виділити 24,5 млрд. гривень.

Також експерт зазначив, що 343 млн. гривень – це гроші, виділені Україні Євросоюзом, а 24,5 млрд. гривень – це гроші платників податків.

«Якщо перерахувати це в щоденний показник, отримаємо 66 млн. гривень – щодня. Тижневі субсидії населення з енергоресурсів – це річний бюджет, виділений на енергозбереження країни», – підкреслив він.

«Уряд зробив перший крок, прийнявши маленьку, фрагментарну програму підтримки утеплення, але ми повинні використовувати гроші субсидій ефективніше. Ті суми краще дати сім’ям на утеплення – одноразово, на покриття відсотків, на покриття частини кредиту, на щось, що скорочує споживання і підтримує економію», – вважає Павлюк.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, уряд зараз виконує «капризи» населення.

«Якщо населення і фахівці будуть вимагати субсидій, а не реальних механізмів стимулювання скорочення споживання, то уряд дасть субсидії. Це значно простіше. Але давайте говорити про правильний порядок денний», – підкреслив Павлюк.

Джерело: News finance

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності