Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Суперечка екології та віри на горі Піп Іван

Вже цього тижня приступають до спорудження Хресної дороги зі стаціями від підніжжя гори Піп Іван Чорногірський до самої її вершини. Ідею спорудження назививають екуменічною, тобто такою, що сприятиме співпраці і єднанню всіх християнських конфесій.

Та екологи і природозахисники категорично проти цього, аргументуючи це на прикладі тим, що стало із екосистемою Говерли після популяризації Віктором Ющенком щорічного сходження на неї десятків тисяч людей, яка просто відновленню тепер не піддається…

Проте на на сайті обсерваторії “Білий Слон” тішаться запланованому спорудженню Хресної дороги: “Вона буде найдовша та найскладніша з усіх існуючих”. ЇЇ урочисте відкриття та освячення представниками всіх християнських конфесій заплановано на 14 серпня, що знову збере тисячі людей, які в пориві сліпого релігійного фанатизму чи фарисейства витопчуть червонокнижні рослини, які в Україні залишилися тільки на даній гірській вершині, папірцями, пластиковими пляшками та пакетами позасмічують прилеглі території та струмки…

Ідея створення екуменічної Хресної дороги, яка має стати однією із нових туристичних перлин Прикарпаття, належить Прикарпатському національному університету імені Василя Стефаника, який разом із Варшавським університетом нині відбудовує Обсерваторію на горі Піп Іван.

Стації у вигляді камінних брил у зріст людини із вмонтованими у них таблицями відображатимуть останні моменти життя Ісуса Христа на його шляху до Голгофи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Напередодні початку робіт, ще 28 травня, митці та керівництво ПНУ на чолі з ректором Ігорем Цепендою та проректором Ярославом Шинкаруком на місцевості провели нараду з робітниками-підрядниками.

Богдан Бойчук, завідувач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського університету, та скульптор-автор таблиць Володимир Кіндрачук, старший викладач цієї ж кафедри, окреслили задачі підрядникам, які встановлюватимуть брили.

Але спочатку усі підготовчі роботи митці зроблять біля підніжжя гори, а пізніше доведуть до задуму – після встановлення каменів.

«Ця Хресна дорога сприятиме взаєморозумінню між християнами різних конфесій та робиться для всіх людей, аби їх сходження до вершини Чорногори, яка є давнім святилищем, супроводжувалося відпочинком та молитвою біля стацій, роздумами про Христове Воскресіння. Хочемо таким чином подарувати всім відвідувачам нашої Обсерваторії радість та віру. Насамперед віру кожного в себе! Впевнений, що Хресна дорога, яку ми створимо, відкриє кожному, хто її пройде до кінця, нові горизонти і додасть сил для подолання життєвих вершин!» – прокоментував ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності